DalaBryggeri

Man brukar säga att ju fler kockar desto sämre soppa, men detta gäller inte för Rättviks Bryggeri. De båda grundarna, Victor och Mattias, har båda en bakgrund som just kockar, men har nu startat ett bryggeri.

Victor har jobbat som kock i en massa år och driver flera restauranger i centrala Rättvik. Mattias har också jobbat som kock men sadlade om till bryggare genom en utbildning i Ludvika. Mattias jobbade tidigare på Oppigårds i Hedemora men tröttnade på att pendla efter sex år mellan Rättvik och Hedemora. Så tillsammans bestämde de sig för att förvekliga en dröm och började med arbetet att starta ett eget bryggeri.

– 1 april 2016 så släppte vi vår första ljusa lager, och det tog en jäkla fart, säger Victor. På papperet var planen att vi skulle producera 50 000 liter per år, men under det första året så sålde vi istället 150 000 liter.
De valde att göra en ljus lager då det dels är en av de mest populära öl stilarna i Sverige, men också för att den passa bra med mat, och tanken var att de skulle rikta in sig till restauranger.

Den först sommaren fanns de på åtta stycken Systembolag men denna sommaren så stod deras ljusa lager på hyllan hos 140 Systembolag över hela Sverige, deras IPA tog sig in på över 200 systembolag över sommaren.

Utöver dessa två stilar så brygger de även American Brown Ale, Pale Ale, Stout samt Vinterbrygd.

De brygger 1000 liter om gången och har jästankar för totalt 25 000 liter. De har också en egen buteljeringsmaskin som klarar 2000 flaskor/h.

Bryggverket har de köpt från Stigbergets Bryggeri i Göteborg och med i affären så ingick det även några mindre jästankar, men ganska snabbt så köpte de nya 3000 liters tankar. Och när de fick besked om att deras IPA skulle lanseras på 200 systembolag så köpte de snabbt in fler jästankar på 4000 liters.

Idag är de är tre som jobbar på bryggeriet. Utöver Mattias och Victor så jobbar även Marcus Lindborg. Han har tidigare jobbat som bryggtekniker både i Ludvika och på Oppigårds.

Över sommaren så utökar de styrkan med en man till så de klarar av att leverera till Systembolaget.

Vinterbrygd är deras grepp på en Julöl. Det är en mellanmörk lager, med behaglig beska och lätt humlearom och den går att beställa till alla butiker över hela Sverige.