Ryentorps bryggeri

Jonny Ryentorp studerade i USA på slutet av nittiotalet och där fick han smak för de småskaliga och hantverksmässiga Aporna och Iporna som producerades hos mikrobryggerierna.

Runt 2010 så började han med hembryggning i källaren på Sågvägen i Falun och även om det var småskaligt så blev det ändå ca 20 – 30 liter i veckan, och flaskor delades ut till släkt och vänner. Men efter ett tag så blev det ändå för stora mängder och då var det någon som kläckte idén att de kan ju börja sälja öl till restauranger. 2013 beslutar Jonny och hans fru Ida att de startar ett företag och börjar leverera lokalt.

2014 så testade de att sälja Påsköl på Systembolaget, och det blev en succé och de sålde slut på sju dagar. Men arbetsbördan som låg bakom med sju bryggningar på det lilla 50 liters bryggverket var inte värt mödan, så de beslutade att avstå Systembolaget och bara förse de lokala restaurangerna.
Man kan säga att Skid-VM i Falun 2015 blev räddningen för bryggeriet. Hösten 2014 så stod de i vägskälet, att lägga ned eller skala upp, men då de visste att VM skulle arrangeras till staden och att det skulle komma mycket folk så tänkte de i alla fall fortsätta till efter VM. Dom hade lite glas kvar och de hade några säckar malt om det var lika bra att brygga bort innan de skulle lägga ner till sommaren.

Men efter VM så hade hoppets tänts igen och de beslutade att skala upp. Redan i maj 2015 sade Jonny upp sig från sitt fasta jobb och de hade beställt ett nytt bryggverk från Kina. I oktober så tog de över lokalerna de är i idag på Verkstadsgatan.

När de väl valde att skala upp så skalade de upp hela kedjan.
Idag brygger de 2000 liter i veckan men de kan brygga så mycket som 3000 liter per dag då det är ett tre kärlsverk. Begränsningen är istället vid jäsningen som ligger på 9000 liter. De har också installerat en buteljering- och etiketteringslinje som är hyffsat automatiserad, men kräver övervakning.
– Det går ju inte att stå med en BeerGun när man har tusen liter som ska buteljeras, säger Jonny

Jonny har ett gäng recept som han gärna vill prova att brygga och ett sånt recept som har fått ligga till sig ett tag är just den Imperial Stout som släpptes den 1 december på Systembolaget.

På bryggeriet så anordnas ofta provningar, endera i själva brygghuset eller för mindre sällskap i bryggeribaren. Idag jobbar två personer på bryggeriet, Jonny och en säljare, men delar ur släkten hjälper till också på ett hörn.

För beställning så finns Ryentorps över hela Sverige, men på hyllan finns de i Falun och Borlänge.