Villovägens Bryggeri

Villovägens Bryggeri ligger mitt i centrala Falun, i det gamla ’Spruthuset’ – en tegelbyggnad från 1884 där brandkårens då nyinköpta ångspruta förvarades, och slangarna hängde på tork i tornet.

Bryggeriet grundades 2013 av de fem vännerna Jörgen, Magnus, Jerk, Anders och Sven, i den sistnämndes källare, under deras sommarsemester. När hösten kom så var det bara Sven Eklund som fortsatte med bryggandet.

Uttrycket ’på fyllan och Villan’ kommer ursprungligen från Falun. Här på Villavägen låg krogen Villan på 1800-talet, och det var på Villan man var ’på fyllan’. Sven råkade bo precis rakt över gatan från den gamla krogen så det var lätt att välja ett passande namn för det nya bryggeriet.

I källaren på Villavägen så bryggde Sven öl och på våren 2014 så fick han upplagstillstånd och kunde börja sälja öl. Hans en enda kund ett tag var restaurang SMAK i Falun, men snart dök hans flaskor upp på Systembolagen i både Falun och Borlänge.
Verksamheten växte och fler kunder kom till och fler sorter bryggdes. Till slut hade bryggeriet växt ut kostymen och under våren 2016 så flyttade de från Villavägen till Spruthuset, mitt i centrala Falun.
– Denna gamla brandstation passade mig perfekt, säger Sven. Och så är det ju kul på morgonen när man kommer till jobbet och ser denna vackra Q-märkta byggnad, istället för att krypa in i en industrilokal med lysrör, försätter han.

Förutom bryggeri så byggs det nu också en restaurang i denna lilla byggnad, där man komm er att ha ett bord per våning i tornet. Detta är dock inte bryggeriets projekt utan en falu krögare, Ted Stöffling, som samarbetar med Sven.

Idag producerar Villovägen 30 000 liter öl per år och de har 10 standard sorter. En folköl och nio starköl. ’Falujungfru’ lanserades 1 december, det är en New England IPA, men de har allt från pilsner till Imperial Stout. De har också en Half n’ half – alltså en blandning av under- och överjäst öl.

Villovägens olika ölstilar gör Sven efter vad han tycker är gott och samlar idéer från resor eller vänner och bekanta.
– Just vår ’Half n’ Half’ var det faktiskt en kund på Systembolaget som tipsade mig om, berättar Sven. Falun har ju två sidor, den Ljuvliga och den Gruvliga. Jag hade redan gjort en ’Falu Gruvlig’ – det var en Imperial Stout, men jag saknade idéer till Falu Ljuvlig, men det var ju självklart att den skulle vara en Half n’ Half’.

Hos Villovägen kan du även köpa ekfatlagrad öl. Man bestämmer vilken fattyp och öl stil man vill ha . Bryggeriet fyller fatet och hjälper till med ’privatimporten’ av ölet på Systembolaget. Fatet läggs sedan för lagring i loftet på Spruthuset. Man bestämmer själv när det är dags för buteljering, men man kan också få hjälp av Villovägens ’Barrel Master’ Carina Mian, hon hjälper till så ölen buteljeras i exakt rätt tid för en perfekt ekfatslagrad öl.

Bryggeriet anordnar öl provningar och andra aktiviteter, vill du veta mer så surfa in på deras sida: www.villovagens.se