Belgo, belgo, belgo – Jens Skrubbe

Jens Skrubbe är ett välkänt namn i öl Sverige, inte bara för hans högst populära och innehållsrika blogg med samma namn, utan också för att han har stått bakom bardisken i mer än 16 år och spridit sin kunskap och passion om belgisk öl!

Text: Henric Madsen
Foto: Henric Madsen

Tidigare i år så fick vi möjlighet att slå oss ned vid ett bord på Internationella Pressklubben i centrala Stockholm och hade då ett längre samtal med Jens Skrubbe om Jens Skrubbe.

Hans ölresa började för ungefär 16 år sedan. Han utbildade sig till bildlärare och efter studierna så flyttade till Stockholm, men både utbildningen i sig och sedan jakten på jobb gjorde att glöden för yrket dog ut. För att hanka sig fram så hade han en rad olika arbeten, bl.a. jobbade han halvtid på både Posten och Stockholms Lokaltrafik.

En bekant till Jens började jobba på Belgobaren, då kallade Hörnans Kök och Belgo Bar, och detta blev det nya stammisstället för Jens och hans kompisar. Det här med belgisk öl var nytt för honom, men efter ett tag så fastnade han för utbudet och bredden som detta ölland erbjöd.

Hörnans Kök och Belgo Bar erbjöd bortåt 60 sorter och naturligtvis provades alla dessa. Efter cirka ett halvår så behövde baren extrapersonal och Jens blev tillfrågad om han var intresserad. Han kände sig lite osäker på att jobba inom krogvärlden men både vännen och restaurangen tyckte att det inte skulle bli något problem, och han var ju redan välbevandrad bland barens sortiment så han tackade ja, och började jobba på Belgobaren.

Lilla Bryssel
På tidigt 2000-tal så såg ägarförhållande lite annorlunda ut mellan Pressklubben, Duvel café och Belgobaren och det var vanligt med personalbyte. När Jens och en bekant hade jobbat på Belgobaren i ett halvår så tyckte Pressklubben, vilket var den lite finare restaurangen, att de var så pass bra att de ville ha Jens och hans vän till dom istället. Sagt och gjort så flyttade de till Pressklubben och har här har Jens blivit kvar i 16 år.
Dessa kvarter kallas lite skämtsamt för Lilla Bryssel då det inom två kvarter så finns det lika många välrenommerade belgiska pubar.

Intresset utvecklas
Under 2004 så växte hans intresse då han för första gången besökte Belgien. Efter denna resa gick ett brinnande intresse över till ett helhjärtat nörderi. Sedan den där första resan ’04 så har det blivit hela 43 resor till Belgien.

Man undrar ju om han någonsin provar någon annan öl än just belgisk, och jo då, det händer att han ibland provar, vad han kallar ’utländsk öl’, men han har inte funnit någon annan källa som har den bredden som den belgiska ölen har.

När han är på semestrar med familjen så försöker han anamma den lokala ölkulturen men om tillfälle ges så söker han alltid efter någon oprövad belgare. Denna jakt tar aldrig slut för Jens, han är en notorisk jägare efter nya ölsorter att prova.
– Om jag skulle gå in på en välsorterad ölbar och upptäcka att det finns en ölsort som jag inte har druckit så måste jag börja med den, säger Jens

Jens och Fredrik Johansen, en vän och ölnörd från Helsingborg, åkte på en resa en gång och då myntade de begreppet ’Man dricker inte öl för att det är gott, man dricker öl för att det är nytt.’
Jakten på nästa öl kan ta sig uttryck på så vis att även om han har snubblat över en helt ny ölsort att prova så kan han inte njuta av upptäckten om han vet att det finns två sorter till som han inte har hunnit prova.
– Det är ju nästa en sjukdom det där, säger han. Att hela tiden jaga nästa upplevelse.

Detta har ju också lett till att han har en ’liten’ öl samling i en källare också. Men när det kommer till själva samlandet så är det mest för egen konsumtion, slår han fast. Han köper oftast en butelj först och provar. Om den är bra så köper han fler för att spara. Vissa öler köper han dock oprövade, ett sådant tips är Cuvée Van De Keizer från Het Anker.

Egen öl
Även om han har tagit fram några egna ölsorter så skulle inte kalla sig själv spökbryggare, för bryggare är han inte. Men han är heller inte en receptkreatör, utan han har en idé till en öl som han sedan i samråd med bryggaren mejslar fram.
– Den här ’ölpölen’ i Sverige är ju relativt liten, säger Jens. Även om den växer och har vuxit otroligt de senaste 15 åren så efter några mässor runt om i landet så känner man de flesta bryggarna. Och jag har ju samarbetat med en del som har resulterat i några roliga produkter.
– Jag föder en bryggare med mina idéer, säger Jens lite blygt. Dom är ju proffs på det här så då kommer dom med förslag på vilken malt som ska användas. Men jag kommer ju även med vissa önskemål, naturligtvis. Ett sånt önskemål skulle ju kunna vara om jag vill ha Mosaic humle, vilket jag tycker är jättegott.

Den senaste kreationen är ölen Uytzet, en nästintill utdöd belgisk ölstil.

För att ta fram denna Uytzet så har Jens samarbetat med det Uppsalabaserade bryggeriet Jackdaw. Grejen med denna öl stil är att man ska bl.a. sila malten genom halm och man ska mälta underifrån. Detta låter ju ganska konstigt, men receptet som de gick efter är från 1798, och då gjorde de inte öl riktigt som idag. Egentligen skulle de också ha kokat ölen i 8–9 timmar, men de nöjde sig med ett kok på strax över två timmer, vilket i sig är ju lång tid.

Premiären för denna skapelse skedde den 9 november 2017 på Pressklubben i samband med att Jens eminenta blogg fyllde fem år!

Belgoklubben
Jens är också ganska starkt förknippad med Belgoklubben. Detta är Sveriges första och enda prenumerationstjänst för belgisk öl. Om man är medlem så får man en låda öl hemskickad som innehåller sex olika sorter, två av varje, som är utvalda av Jens. Idén till klubben är sprungen från vinklubbarna som poppade upp efter en lagändring 2007.

Jens hade pratat med en del kontakter runt 2012- 2013 om det skulle vara möjligt att starta något liknande, men med belgisk öl istället för vin. Men de flesta ansåg samma sak att det var för krångligt regelverk kring detta projekt, man skulle ha ett eget lager, det var för mycket byråkrati med mera. Så Jens lämnade idéen.
– Jag är mer av en eldsjäl, än en entreprenör, säger Jens

Men på våren 2013 så kom en bekant förbi Pressklubben mitt i lunchrusningen och ville diskutera en sak med Jens. Denna vän hade också haft en liknande idé men där de flesta andra hade sett motgångar så såg han möjligheter! Och han frågade om Jens ville haka på i projektet, vilket han tackade ja till. Detta första möte ägde rum i April 2013 och redan till midsommar samma år så lyckades de få ut en första låda.

Jens använde sin blogg som en portal för att berätta om denna nya ölklubb och bland de första 100 kunderna så kände han 90 av dessa. Idag så har de ungefär 5000 – 6000 prenumeranter.

Många av ölen som tappas för Belgoklubben är unika buteljeringar just för dess medlemmar. De arbetar mycket med duktiga mikrobryggerier i Belgien och hjälper dessa att synas i Sverige och har genom det fått mycket uppskattning i Belgien vilket de är mycket stolta över.

Att besöka belgien
Om man för första gången ska besöka Belgien så kan man gott börja med Bryssel, tycker Jens. Om man är öl intresserad så ska man dessutom absolut besöka Zythos festivalen i Leuven. Här finns mer än 100 bryggerier och dom har med sig mer än 500 hundra olika ölsorter, ofta är också bryggarna själva på plats.

I Bryssel så är ofta pubarna bunda till bryggerier och detta gör ju att utbudet är lite begränsat, men det finns ju också oberoende pubar som man kan leta reda på ganska lätt.

Till ytan så är Belgien lite större än Småland, så tåg är att föredra. Deras järnväg är välutvecklad och man kan med lätthet röra sig över hela landet med just tåg.

Om man ska bege sig utanför Bryssel så är ju Brygge ett populärt resmål, och just därför tipsar Jens om Gent i Flandern istället. Gent är som en miniatyr av Brygge, med en gammal stadsdel, flera kloster med mera.

Precis på gränsen mellan Frankrike och Belgien ca 15 mil västerut från Bryssel ligger Watou.
– Lilla Watou är en pärla i sig, 1700 invånare, två bryggerier och en av Belgiens bästa restauranger, berättar Jens.
Restaurangen han syftar på är Cuvée Hommelhof, här använder krögaren Stefaan Couttenye mycket öl både i och till maten, de är kända för sina utmärkta matchningar. I Watou ligger också de bägge bryggerierna Leroys och St Bernardus.
Ett annat tips är staden Mechelen, som ligger mellan Antwerpen och Bryssel.
Här finns ett av Jens tidigaste älsklingsbryggerier, nämligen Het Anker. De har en fantastisk bryggpub och visningen på bryggeriet är också bra, även fast det är väldigt nära ett museum då det är så gammalt.

Och om man kommer med tåg så går man genom gamla stan och kan då passa på att kika på katedralen.

Belgo för en novis
Att närma sig belgisk öl kan nästan kännas lite skrämmande. Med ett land som är kända för fler än tusen ölsorter så är det svårt att veta var man ska börja och ganska snart på sin resa så möter man ölsorter som klosteröl, trappistöl, veteöl, saison, spontanjäst öl och fruktöl med mera. Och många gör misstaget att börja just med de lite söta och alkoholstarka trappistölen.

För hans egen del var det Maredsous Blonde som var inkörsporten och han tycker fortfarande att det är en bra inkörsport, men om han skulle rekommendera någon öl idag så skulle han välja ett annat spår.
– Den generella öldrickaren är fortfarande en lagerdrickare, säger Jens, och då bör man närma sig Belgien lite försiktigt med en Siason. Den är inte för söt, vilket man som pilsnerdrickare kan bli lite skrämd av. Saison är en ölstil som tilltalar allt ifrån den vanliga ’Svenssonöldrickaren’ långt upp i ölnördskretsen.

När han pratar om Maredsous så dyker ’öljägaren’ Jens upp igen! Han berättar att just mellan 1984 – 1992 så gjorde Maredsous en nr 9 och denna butelj både har varit och är hans ’heliga graal’. Han har hittils aldrig fått möjlighet att prova den men har däremot sett två stycken.
– Jag har faktiskt hållit i en flaska Nr 9, på ett museum, berättar Jens. Tanken finns att jag ska försöka byta till mig en av dom då jag har några flaskor som museet inte har och skulle eventuellt vara intresserade av.

Fortfarande, efter 16 år fyllda med belgisk öl, så pratar Jens om denna dryck med både glädje och passion! Om du ser honom i vimlet på någon mässa, eller har vägarna förbi Internationella Pressklubben en torsdag, tveka inte att säga hej till honom. Chansen finns att du kommer lära dig något nytt!