Dalacraft – Mikrobryggerier bland kullor och masar

Att det pågår en ölboom i Sverige kan ingen som ens är lite intresserad av ämnet ha missat. I somras så passerade vi 300 bryggerier, och det ser inte ut som att taket är nått ännu. Även om man ser en naturlig förtätning kring storstäderna så finns det gott om eldsjälar ute i landet också.

Dalarna i sig behöver väl ingen närmare beskrivning? Det svenska Midsommarfirandets centralort med en snart tusenårig historia som bl.a innefattar Gustav Wasa´s flykt från danskarna på 1500-talet. Från länet kommer Falu Rödfärg, Kalle Moreaus, Mando Diao och faktiskt självaste Systembolaget!

Men nu kommer det också mängder av öl, i världsklass! Det finns totalt 14 stycken bryggerier i Dalarna med Sälens Fjällbryggeri i norr och Walhöll Brygghus i söder. Bland dessa 14 finns ju också naturligtvis Spendrups, vilket är ett av Sveriges största bryggerier, men vi väljer att fokusera på den småskaliga, hanverksbryggerierna. Vi har besökt fem stycken bryggerier och träffat människorna som jobbar med sin passion. DALACRAFT, Mikrobryggerier bland kullor och masar!

Villovägens Bryggeri

Mjelga Hantverksbryggeri

Sahlins Brygghus

DalaBryggeri

Ryentorps Bryggeri