Dennis Steckel har Amrutfeber!

Text: Henric Madsen
Foto: Dennis Steckel | Amrut | Clydesdale AB

Det finns whiskyfantaster och det finns whiskyfantaster och så finns Dennis Steckel. Sällan har världen skådat någon som är så förälskad i ett enda destilleri som Dennis.

Kanske har du träffat Dennis på någon mässa? Inte sällan finns han i Clydesdales monter och sprider gospeln om det indiska destilleriet Amrut.

Vi passade på att prata med Dennis om Amrut och varför han förälskade sig i just detta destelleri av alla hundratals som finns i världen när vi träffades på Cindirella i samband med Whisky Fair tidigare i år.
Dennis är en sympatisk och lugn herre som man kan se verkligen älskar att prata om whisky och då i synnerhet Amrut.

Med tanke på hans otroliga intresse och passion så skulle man kunna tro att han fick Amrut med modermjölken med faktum är att fram till 2003 så hade han inte ens provat en whisky han tyckte om – än mindre älskade.
– Min första whisky, som jag tyckte om, smakade jag 2003, berättar Dennis. Det var i samband med att vårt första barn föddes och praxis är ju att man ska bjuda sina kompisar på en whisky. Jag drack ju inte whisky på den tiden så jag gick in på Systembolaget och bad att få köpa den mildaste de hade på hyllorna. Och då fick jag tipset att jag skulle köpa en Glenmorangie 10 år, som jag gjorde.
– Det var första gången jag drack en whisky som jag faktiskt tyckte var riktigt, riktigt god. Den andra whisky jag kom i kontakt med var när vårt andra barn föddes och jag köpte en Aberlour, vilket också var bra, och när vårt tredje barn kom så blev det en Balvenie 15 år. Nu hade mitt intresse växt ordentligt och jag gick med i en whiskyklubb i Älmhult.

Elme Uisge Academy

Dennis tyckte att det var trevligt att vara med i en klubb, men just denna fokuserade till lika stor del på maten som serverades som whisky som provades. Efter två år så kände Dennis att han var nog mer fokuserad på whiskyn och 2010 så startade han och några vänner en egen klubb där fokus lades till 100% på whiskyn istället – de grundade då Elme Uisge Academy.
– Jag fick kontakt med den svenska importören av Ardbeg och genom dem så kunde vi genomföra en fantastisk första provning där vi provade Ardbeg Rollercoaster, Ardbeg 17 yo, Ardbeg Committee 2002, Ardbeg 1977, Ardbeg 1975 och Ardbeg Very Old 30 yo.

”På den första provningen hade vi Ardbeg Rollercoaster, Ardbeg 17yo, Ardbeg Committee 2002, Ardbeg 1977, Ardbeg 1975 och Ardbeg Very Old 30yo”

I Elme Uisge Academy så är Dennis idag provningsansvarig och det var så han kom i kontakt med Amrut för första gången.
– Vi hade en provning med Thomas från Clydesdale där han hade med sig en Amrut Regular, berättar han. Jag tyckte att den var bra men inte något jag fastnade för där och då. Men det var något intressant med Indisk whisky och jag tyckte att det lät spännande så jag beställde tre stycken Single Cask buteljeringar.

Han var ännu inte såld på Amrut, men det var något som gjorde att han fortsatte att utforska destilleriet.
– Jag fortsatte att köpa flaskor och provade dem, men det var när Amrut släppte sin Greedy Angel 10 år som jag verkligen fastnade totalt. Jag minns att jag såg bilden på flaskan och kände att detta är jag. Det var en perfekt kombination med whiskyn, ängeln, ja helheten.

Dennis började på en ny resa med sitt whiskyintresse och började att sälja iväg hela sin whiskysamling och jagade nu istället Amrut-buteljeringar över hela Europa.
– Folk var jätteglada att jag vilja sälja eller byta mina Japanska- och Skotska whiskyflaskor mot deras Amrut. Detta gjorde ju också att jag fick tag på alla första batcherna som hade släppts, även Greedy Angle 8 yo som hade släppts innan jag hade fått upp ögonen för Amrut, berättar Dennis nöjt.

Amrut Fever grundas

Det var den 30 januari 2016 som Dennis startade gruppen Amrut Fever på facebook.
– Jag kände att jag ville göra något mer än bara köpa Amrutflaskor och jag kände verkligen att jag hade fått ’Amrutfeber’ så namnet passade bra, skrattar han.

Efter fem månader så hade gruppen 450-500 medlemmar utspridda över hela världen och även Amrut hade nu noterat gruppen.
– Jag hade ju inte haft någon kontakt med Amrut innan utan jag var ju bara ett fan av deras whisky. Jag visste att de hade sett på sociala medier att jag hade en tatuering med Greedy Angel, men de trodde nog att den gick att tvätta bort – för så tokig kan ju ingen vara.

Men en dag så kom ett meddelande Amrut där de frågade vad han sysslade med, men på ett vänligt sätt.
– De ställde sig lite frågande till hur någon från Sverige kunde vara så förälskad deras Indiska whisky och jag förklarade detta med ängeln och hur hela konceptet kändes som jag, berättar Dennis. Några dagar senare så kom ett konkret erbjudande från Amrut där de ville vara med i projektet och göra gruppen Amrut Fever till världens första klubb för Amrut – och där är vi idag.

Besök i Indien

Dennis har idag besökt destilleriet tre gånger men första gången var 2016.
– Jag hade träffat Ashok en gång tidigare när jag åkte själv till Indien för att besöka destilleriet och för mig så var besöket stort, men för Amrut så var det extremt mycket större. Jag hade inte riktigt förstått hur stort det var, säger Dennis.

Väl på plats fick Dennis ge intervjuer, bland annat i en av de större tidningarna New Indian Express
– Jag hade tidigare bara träffat Ashok Chokalingam en gång tidigare och så åkte jag själv till Indien, ja det var ett äventyr säger Dennis.

Sedan det där första besöket har han varit på besök ytterligare två gånger.
– 2018 var jag där med min väldigt tålmodiga fru och det var väldigt kul att ha med henne så fick uppleva det som annars bara har sett på instagram eller facebook.

Innan besöket 2018 så hade Dennis fått redan på att Amrut skulle trippla sin produktion. Han och hans fru fick en bra rundtur i det gamla destilleriet.
– Vi hörde att det tisslades och tasslades i bakgrunden när vi gick runt och alla i företaget var på plats så man märkte att det var något på gång, berättar Dennis. Efter turen kom vi fram till ett nybyggt hus med ett rött band framför dörren. Jag sade till Linda, min hustru, att – Shit, vi får vara med på invigningen!

”Jag skulle inte bara få vara med på invigningen, jag skulle få klippa bandet. Då blev jag nervös på riktigt! ”

Men Dennis hade missuppfattat situationen. Han skulle inte bara vara med på invigningen, han skulle få äran att klippa bandet!
– Då blev jag nervös på riktigt, utbrister Dennis. Det tog jättelång tid att fatta vad jag hade varit med om.

2019 var Dennis tillbaka i Indien igen men denna gång hade han med sig sin 79-åriga far.
– Han hade som längst varit till Kanarieöarna och nu åkte vi ända till Indien med allt vad det innebär – en helt annan kultur, språket, maten. Men han sa efteråt att det var den bästa resan han hade gjort i sitt liv, och det var ju helt fantastiskt att jag fick göra den resan med honom också, säger Dennis.

Även fast hans var 79 år så kunde inte Dennis låta bli att busa med honom väl på plats på destilleriet.
– När jag besökte Amrut 2016 så hade jag aldrig besökt ett destilleri. Så när jag gick turen tillsammans med Ashok så bad han mig att lukta i jäskaret och jag hade ju ingen aning om vad som väntade när Ashok gav mig ett extra litet tryck i nacken så jag kom ned ordentligt i ångorna. 2019 så var jag tvungen att göra samma sak mot min far också, skrattar Dennis

”I Indien så behandlas kvinnor generellt väldigt dåligt, men Amrut jobbar efter principen att de ska ta hand om dem istället. ”

Amrut som företag skiljer sig ganska markant från sin Skotska kollegor på det viset att de har fler än 500 anställda – där de flesta är kvinnor.
– Det är ännu en av orsakerna till att jag gillar Amrut så mycket, berättar Dennis. I Indien generellt så behandlas kvinnor väldigt dåligt, men Amrut jobbar efter principen att de ska ta hand om kvinnorna istället. Vissa moment i destilleriet skulle inte klassas som jobb här i Sverige, det kan vara att flytta en flaska en meter bort till ett annat transportband, men i Indien så har den tjänsten räddat en hel familj, berättar Dennis.

Lurad till att skapa en buteljering

2017 så skulle Robin Tucek ha en provning i närheten av Älmhult där Dennis bor.
– Han frågade om jag kunde hjälpa honom med att välja ut ett bra fatprov till provningen och det är klart att jag hjälper till om jag kan, säger Dennis.
– Robin hade med sig en rad olika fatprov där jag fick tycka till om doft, smak och säga vilken jag tyckte var bäst. Jag tyckte att sample C var klart bäst av det han hade med sig.

Några månader senare så ringde Robin till Dennis och berättade att han arbetade på en bok om Black Adder och då de är de enda som buteljerar Amrut som Oberoende buteljerare så kommer detta att handla om Amrut.
– Han undrade om jag inte kunde skicka en bild på mina Amrut-tatueringar då han ville ha med den i boken. Men det skulle ju visa sig att det inte handlade om någon bok, skrattar Dennis. På mässan i Örebro i november 2017 så berättade Thomas Sundblom att de hade en helt ny Amrutbuteljering som de skulle hälla upp under mässan.
– Thomas Sundblom ställde upp flaskan med baksidan mot mig, och då såg jag att det var en sherrylagring, vilket jag gillar extra mycket, säger Dennis. Men när jag vände på flaskan såg jag att det var en Black Adder buteljering men med texten ’Dennis Steckel Selection’. Wow!

Under 2020 får vi eventuellt hålla utkika efter flera Snice:a buteljeringar med Amrut!

Amruts whisky hittar du hos Clydesdale på denna länk

Amrut Fever hittar du på facebook på denna länk

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 15 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.