Paul John med Oloroso-finish

Alldeles nylingen lanserades indiska sherryskönheten Paul John Pedro Ximénez på Systembolaget. Nu kommer syskonet: Paul John Select Cask Oloroso.

Oloroso och Pedro Ximénez är mörka, fylliga och smakrika sherrysorter. Oloroso är torr medans PX är söt och simmig. Båda sorterna genererar ekfat som bidrar till att utveckla mäktig, fruktig, vinös och mörk whisky. Olorosofat är den överlägset vanligaste  typen av sherryfat i de skotska lagerhusen.

Sherrylagringar anses av många whiskyentusiaster vara whiskylagringarnas formel-1. Det är ju såklart en smakfråga, men det är lätt att hålla med om att en fruktig, tung sherrylagrad whisky är svårslagen.

När Paul Johns singelmaltwhisky dök upp på den europeiska marknaden slog den mer eller mindre knockout. Den unga tropiklagrade whiskyn (John Distilleries grundades så sent som 1992) har en tuff ungdomstid i indiska Goa. Det tropiska klimatet ger en angels share som emellanåt når upp emot tio procent. Men det innebär också att påfrestningarna i faten ger en snabb mognad och whiskyn blir trots sin ungdom imponerande välvuxen. Det är svårt att dra paralleller med skotska lagerhus eftersom mognandets parametrar är många, men det är inte ovanligt att Paul John i unga år misstas för att vara mångfaldigt äldre skotsk whisky. Förutom lagringen i det tropiska klimatet skiljer sig Paul John från den europeiska whiskyn genom att man använder sexradigt indiskt korn som odlats långt upp i landet, ända upp mot Himalayas sydsluttningar. Det sexradiga kornet ger tack vare sin höga proteinhalt en whisky med hög viskositet och en smörig munkänsla. Destilleriet själva lyfter också fram sitt vatten som en avgörande framgångsfaktor. Det är regnvatten som faller i bergen utanför Goa och som egentligen är själva orsaken till att destilleriet byggdes just där.

Vill du lära dig ännu mer om Paul John så kan du läsa vår intervju med grundaren och tillika VD:n Mr Paul P John

Paul John Select Cask Oloroso har fått sju års lagring i Goa, varav de första fem åren på ex Bourbonfat och de avslutande två på Olorosofat. Det är en helt orökt whisky, som buteljerats vid 48%. Lanseringsdatum är den 28 februari.

PAUL JOHN SELECT CASK OLOROSO, 48% 

Säljstart: Fredag 28 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40722-01
Pris: 798 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt Whisky
Malt: Orökt malt av 6-radigt korn från norra Indien 
Jäsning: 55-60 timmar upp till ca 5% ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor 
Buteljerad: 2019
Ålder: Anges ej på etiketten, inofficiellt 7 år. 
Fat: 5 år på ex Bourbonfat samt 2 år på ex Oloroso fat.
Övrigt: Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen. Cirka 8% angels share  
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.