Diageo Special Release 2021 – sneak peek

Redan nu har information om årets lansering av Diageo Annual Releases 2021 börjat sippra ut. Att vi redan nu får denna förhandstitt på vad som komma skall kan vi tacka USA för.

Det är nämligen så att när man ska lansera produkter på den amerikanska marknaden måste man skicka in etiketterna för godkännande. Kruxet är att i USA så blir dessa allmänna handlingar och sökbara i databasen för hos TTB – Tax and Trade Bureau.

Detta är också bakgrunden till att alla dessa förhandsetiketter som sipprar ut är markerade med 750 ml. Nu har visserligen reglerna ändrats något och USA har öppnat även för 700ml flaskor. Men den ändring är nyligen gjord och mängder med produkter har ju blivit godkänd enligt det gamla regelverket.

I årets serie så finns några överraskningar men inget som verkligen sticker så man ramlar av stolen i förvåning. Lagavulin 26 yo är nog den som både vi och en hel whiskyvärld är mest intresserad av. Men Royal Lochnagar 16 yo låter också väldigt intressant.

Här kan du läsa om förra årets serie


Talisker 8 yo - 59,7%

Talisker 8 yo – 59,7%

Talisker 8 år såg vi ju även förra året – då hade den fått en finish i romfat. Årets utgåva flaggar för en ordentlig rökbomb. Den anmärkningsvärda alkoholhalten pekar ju åt att denna unga Skyewhisky kommer att leverera ordentligt med smak!


Royal Lochnagar 16 yo - 57,5%

Royal Lochnagar 16 yo – 57,5%

Royla Lochnagar är lite av ett doldis destilleri på whiskykartan så det är särskilt kul att de lyfter fram det med denna buteljering. Lochnagar brukar bli väldigt bra med ålder men 16 år låter också intressant. Denna är lagrad enbart på refill casks vilket kan peka mot att det är en mildare och lite återhållsam dram.


The Singleton 'Glendullan' 19yo - 54,6%

The Singleton ’Glendullan’ 19yo – 54,6%

’The Singleton’ är ett varumärke där tre olika destillerier på tre olika marknader ingår. För oss i Europa så betyder The Singleton Dufftown Distillery, Asien så är det Glen Ord och på Travel Retail så är det Glendullan. Hur många 19 åriga Glendullan som har fått en touch av Cognac har du provat i ditt liv?


Mortlach 13yo - 55,9%

Mortlach 13yo – 55,9%

I år får vi bekanta oss med en åtta år yngre Mortlach än förra året. Förra årets utgåva på 21 år och sherryfinish blev mångas favorit i serien – i år så vänder de helt och erbjuder en 13 åring på refill och Virgin Oak fat. Kan man ana en vaniljbomb med peppriga inslag kanske?


Lagavulin 26yo - 44,2%

Lagavulin 26yo – 44,2%

Den äldsta whiskyn i årets line up är glädjande nog en Lagavulin. Deras rökighet är väldigt tilltalande för oss och snudd på allt vi har provat har varit världsklass. Att denna också är lagrad på en kombination av Oloroso och Pedro Ximénez sherryfat skadar inte heller! Låg alkoholhalt kan man tycka för något som klassas som Cask Strength men så är det ibland – det är inte alltid whiskyn i faten håller 50+%

Naturligtvis finns ingen prisuppgift ännu men man kan ana att den kommer bli dyr – även om den är ’limiterad’ till ’endast’ 7 542 flaskor.


Lagavulin 12yo - 56,5%

Lagavulin 12yo – 56,5%

För oss som inte har guldbyxor så tröstar Diageo oss med denna 12 åring från Lagavulin också. Det är snudd den enda utgåvan som man kan lita på att den kommer varje år. Priset ligger numer runt 1300:- för denna och vi kan tänka oss att det gäller även i år. Och även denna buteljering ser ut som att vara en klassisk Lagavulin 12 år lagrad på refill bourbon fat.


Cardhu 14yo - 55,5%

Cardhu 14yo – 55,5%

Cardhu whisky är enormt stort på den sydeuropeiska marknaden – kanske främst i Italien och Grekland. Här i Sverige så ser man sällan hyllningskörer kring detta destilleri. Detta är en 14 åring som har fått en finish i vinfat – med tanke på den röda tonen i etiketten så gissar vi på att den är ex-rödvinsfat. Cardhu kan vara en hit eller en miss – vi väntar med spänning att få se hur denna är!