Dubbla nya destillerier i Campbeltown!

The Dál Riata Distillery och
The Machrihanish Distillery

Inom loppet av 72 timmar så briserade två stora whiskynyheter för Campbeltown – två nya destillerier planeras att byggs i vad som förr kallades The Whisky Capital of the World!

Campbeltown har en gedigen historia när det kommer till whisky. Precis vid slutet av 1800-talet så fanns här inte mindre än 21 aktiva destillerier och det sägs att vissa dagar kunde man inte se solen då röken låg tät över staden. Hundra år senare fanns här endast två kvar – Springbank och Glen Scotia. Att det blev så kan man förklara med förbudstidstiden i USA, två världskrig och en rad andra yttre orsaker.

Det var först när familjen Mitchells, som äger Springbank, väckte ett av stadens släckta destillerier, Glengyle till liv 2004 som bollen sattes i rullning igen. Under senare tid så har även Glen Scotia fått lite kärlek från nya ägare och rustas upp och producerar just nu bättre whisky än de kanske någonsin gjort tidigare.

Det har länge viskats och hummats om att det skulle vara ett nytt whiskydestilleri på gång i Campbeltown, men det har varit just rykten – tills denna vecka.

Först briserade nyheten om att Bill Dobbie, finansiär och grundare till Raasay Distillery har börjat planera för Machrihanish Distillery, och nu senare samma vecka kom nyheten att Iain Croucher, Ronny Grant och David Stirk har gått ihop och ska bygga The Dál Riata Distillery.

Bill Dobbie

The Machrihanish Distillery

R&B Distillers släppte sina planer nu i veckan att de ska bygga ett nytt gårdsdestilleri strax utanför Campbeltown. R&B Distillers äger redan det hyllade Raasay Distillery och det är dess grundare Bill Robbie samt Alasdair Day står bakom Machrihanish Distillery.

De har köpt gården Dhurrie som ligger alldeles intill den gamla RAF-basen, idag Campbeltown Air-Port. Målet är att göra klar all planering under 2022 och sedan börja bygga under 2023. Deras mål är att producera 400,000 liter alkohol per år och göra det helt utan att använda fossila bränslen.

The Raasay Distillery har haft stor framgång med den whisky som de hittills har släppt och drycken visar på en hög kvalitet både när det kommer till destillering såväl som lagrandet av whiskyn.

The Dál Riata Distillery

The Dal Riata Distillery ska in sin tur byggas mitt i Campbeltown längs med Kinloch Raod – vilket ger fantastiska utsikter över Campbeltown Loch och hamnen.

Bakom destilleriet står tre framstående whiskypersonligheter, Iain Croucher, Ronny Grant och David Stirk, som alla har olika experitser när det kommer till whisky. Iain Croucher har framgångsrikt byggt upp företaget North Star Spirits vilket är en oberoende buteljerare. David kom in i whiskybranschen genom sitt jobb som journalist på Whisky Magazine. Han gick sedan vidare till Cadenheads där han ansvarade för försäljningen globalt. 2005 startade han sitt egna företag Creative Whisky Company som buteljerade Single Cask Whisky med en vansinnig hög kvalitet – men för några år sedan sålde han företaget. Han jobbar idag på North Star Spirts som Commercial Director.

Namnet till destilleriet hämtar de från det område där de också kommer att odla sitt egna korn, Dunadd Hillfort. Dunadd Hillfort var huvudstaden i det antika kungadömet av Dál Riata. Kungadömet varade från 500-talet till 800-talet, i det som idag är Argyllshire i Skottland men sträckte sig faktiskt så långt som norr om ön Skye.

Enligt uppgift så kommer The Dal Riata Distillery att producera ca 800,000 liter alkohol per år.