Edinburgh Whisky Academy

Om du har ett brinnande intresse för whisky och skulle vilja fördjupa dig i historia, produktion och hur man provar whisky professionellt så är förmodligen Edinburgh Whisky Academy något för dig! Det är en whiskyskola i Edinburgh som är grundad av Kirsty McKerrow och har som målsättning att sprida kunskapen om whiskyns fantastiska värld till alla som är nyfikna på att lära sig mer!

Text: Henric Madsen
Foto: Edinburgh Whisky Academy

Whisky har alltid varit en del av Kirsty McKerrow liv. Hennes mors släkt grundade whiskymärket Mackinlays år 1815 och när Kirsty föddes var hennes far VD för Glenmorangie Distillery.

Kirsty McKerrow

Vad hon kan minnas så var hon med på sin första whiskyprovning när hon var blott åtta år.
– Min far hade tagit med sig några fatprov hem och dessa var de första experimenten med wood finishes – d.v.s. slutlagringar på andra fat än originalfatet, berättar Kirsty. Något Glenmorangie var först med i branschen.

Hennes far samlade alla i familjen och de fick dofta sig igenom fatproven och berätta vilka olika dofter som de tyckte sig förnimma.

Men Kirsty valde att inte arbeta med whisky utan utbildade sig istället till ambulanssjukvårdare och det yrket gjorde att hon hamnade i Norge. Efter något år så gick flytten över gränsen till Sverige och Åre, men då vi har lite andra krav på utbildning så kunde hon inte fortsätta att jobba som ambulanssjukvårdare utan började fundera andra yrkesval.
– Jag märkte att passionen och intresset för whisky i Sverige var fantastiskt så jag beslutade att starta ett företag som inriktade sig på att hålla provningar, berättar Kirsty.

Företaget gick bra och Kirsty höll provningar för både företag och mindre grupper. På en av dessa provningar var det en kvinna som bara någon vecka efteråt var på anställningsintervju hos Moët Hennessy i Stockholm.
– Hon fick frågan om hon kände någon som kunde kanske börja som Brand Ambassador för whisky i Sverige och hon kom ihåg mig, skrattar Kirsty.

”Jag var på min första whiskyprovning som åttaåring!”
– Kirsty McKerrow

Då Kirsty var Skotska, hade en bakgrund inom whisky och redan höll provningar så var hon självklart en lysande kandidat att börja som Whisky Ambassadör i Sverige.
– Jag började på Moët Hennessy och jobbade med att marknadsföra Glenmorangie och Ardbeg på den svenska och norska marknaden under några år, berättar hon.

Även om hon fick en väldigt bra och professionell utbildning av Moët Hennessy inom whisky så kände hon att om hon skulle kunna matcha svenskarnas kunskaper så måste hon fördjupa sig i ämnet.
– Det var då jag märkte att det inte fanns någon bra utbildning att tillgå, säger Kirsty. Jag fick istället vända mig till böcker, men endera var de för komplicerade eller så var de för enkla, fortsätter hon. Många kretsade kring ett varumärke medan andra var för spekulativa. Det fanns ingen plattform som kunde erbjuda informativa kurser som var certifierade inom ämnet whisky.

År 2015 så flyttade Kirsty och hennes familj tillbaka till Skottland och det var då hon beslutade sig för att starta en egen Whisky Akademi som skulle vara certifierad och kvalitativ.
– Vårt fokus låg på att skapa en akademi som vilade på den kunskap som finns hos både experterna i branschen så väl som från de som faktisk tillverkar whisky. Vi samlade in kunskaper från alla aspekter inom industrin och packade ihop det i relativt korta, engagerande och djupgående kurser som hålls av personer direkt från industrin, berättar Kirsty.

Idag har de nått alla mål de satte upp och har knutit till sig en rad intressanta och extremt kunniga personer från industrin. Namn som de flesta kanske känner till är författaren Gavin D Smith, journalisten Dominic Roskrow samt John Ramsey – tidigare Master Blender hos Edrington.

De är också erkända och certifierade som en akademi hos den Skotska regeringen via SQA.
– Något som var viktigt när vi startade var att vi skulle vara certifierade, vilket vi är idag genom The Scottish Qualifications Authority, berättar Kirsty.

Utbildningar

De erbjuder tre utbildningar inom whisky där två är diplomutbildningar och en är en Onlinecertifikatskurs.
– Om man kan lite men vill lära sig mer om whisky så skulle jag rekommendera att man börjar med vår Onlinekurs, säger Kirsty. Den berör grunderna om Single Malt Whisky.

”Branschen har börjat vända sig till oss för utbildning, vilket är fantastiskt kul!”
– Kirsty McKerrow

De två diplomutbildningarna som de erbjuder är mer djupgående och kräver att man är på plats i Edinburgh under studiedagarna.
– Den första kursen som vi erbjöd, och erbjuder även idag, var diplomutbildningen som vi kallar för ”The diploma in Single Malt Whisky” som är en tvådagarskurs, berättar Kirsty.

Innan kursen så är det en del inläsningsmaterial som berör whiskyns historia samt hur industrin ser ut idag. Själva kursen innehåller allt om råmaterial, produktion, lagring och sensorik. I slutet av dag ett så besöker de ett närliggande destilleri där de går igenom processen mer praktiskt.

Läraren på denna kurs är Matthew Pauley som annars är Assistant Professor på Heriot Watts University.

Arniston House
Kurserna hålls i anrika Arniston House strax söder om Edinburgh. Det är en fantastisk herrgård som är belägen nära Gorebridge. Herrgården ritades 1726 av William Adam och har varit familjen Dundas hem i över 400 år.

– Den andra kursen vi erbjuder kallar vi ”The Art of Tasting Whisky” och den handlar om hur smaker och dofter hamnar i whisky. Vilken del i processen gör att en whisky smakar och dofter på ett visst sätt, berättar hon.
Lärare i denna kurs är Gordon Steele, som tidigare har jobbat som VD på The Scotch Whisky Research Institute, samt John Ramsey.

Om man är intresserad av att gå kurser på EWA så har de en rad tillfällen under hela 2020.

Priser för kurserna är följande:
The Introduction to Whisky Certificate £120
Diploma in the Art of Tasting Whisky £480
Diploma In Single Malt Whisky £780

Transport t/r till Edinburgh och boende under kurserna är något som du som deltagare ordnar med själv.

EWA erbjuder också en kurs i Gin
Diplomutbildningen i Gin pågår under en dag och hålls av Gingurun Geraldine Coates. Kursen innefattar hur man tillverkar gin samt ginbotanik. Platsen för utbildningen är Royal Botanic Gardens i centrala Edinburgh.
Diploma in Gin £280

– Instuderingsmaterialet är skrivet av Professor Charles Spence och det handlar om våra multisensoriska upplevelser där externa faktorer kontinuerligt påverkar hur vi uppfattar whiskyns doft och smak, förklarar Kirsty. Detta är en endagarskurs och vi har många sommelierer som går denna kurs då den är så djupgående när det kommer till just sensoriken.

I slutet av varje kurs så är det ett prov som ska avläggas av deltagarna för att dessa ska få sitt diplom. Tidsmässigt varierar det från sextio minuter till två timmar. För att bli godkänd krävs 60% rätt svar.

Kurser för företag

EWA inriktar sig inte enbart till privatpersoner utan de skräddarsyr kurser till företag också utifrån kundens behov.
– Vi har haft kurser för Ian Macleods personal där de ville fräscha upp kunskaperna kring Single Malt, Blends och Gin, berättar Kirsty.

Alla kurser behöver heller inte hålls på plats i Edinburgh. I oktober i år så ksommer de att anordna en utbildning för Macallans Brand Ambassadors på plats i på det nya destilleriet.
– Vi arbetar också med en hel del hotellkedjor där personalen behöver mer kunskap inom detta område.

Hedrande att branschen använder EWA

Just det faktum att whiskyindustrin har börjat vända sig till EWA för att utbilda sin personal ser Kirsty som ett kvitto på att de gör något riktigt bra.
– Jag upplever det som något helt fantastiskt, säger Kirsty. När vi har nått branschen och de ser att vi erbjuder något som de saknar så har vi kommit långt i vårt arbete. Jag vill verkligen hälsa alla läsare välkomna till Edinburgh och till EWA, avslutar Kirsty

Läs mer och anmäl dig på: www.edinburghwhiskyacademy.com