Jenny Karlsson – My life in Whisky

För många som besökt Springbank Distillery i Campbeltown under 2000-talet så är Jenny Karlsson ett välbekant ansikte. Hon är svenskan som flyttade från Falkenberg till en av de mest svåråtkomliga städerna i Skottland. Vi var intresserade av att veta mer om hur hon hamnade på Springbank och hur hon blev Global Brand Ambassador för Glengyle.

Text: Henric Madsen
Foto: Jenny Karlsson

Hennes första bekantskap med whisky delar hon med många andra. Hennes pappa erbjöd henne att smaka på en Lagavulin 16 år.
– Jag tog en sip och var ganska säker på att min pappa försökte döda mig, skrattar Jenny. Det smakade bara rök och inte bra.

Efter att ha gått ur gymnasiet så gav hon sig direkt ut i världen för att söka äventyret! Hon hamnade i Paris i något år men 1997 gick flytten till Edinburgh. Hon jobbade på en resebyrå men tröttnade på att sitta på kontor.

Väl i Skottland så hade hon fått upp ögonen för Single Malt efter att ha provat en Highland Park 12 år. Hon hade också varit på en resa till Islay och då även kommit överens med rökiga whisky. Hon tyckte att whiskyindustrin verkade lite intressant och 2003 beslutade hon sig för att börja plugga.
– Jag gick ju aldrig på något Universitet när jag var yngre så när jag beslutade att börja plugga så fick jag först läsa upp mina betyg, men sen så började jag på Heriot-Watt, berättar hon.

På anrika Heriot-Watt University läste hon ’Brewing and Distilling’ i två år och fortsatte sedan med ’Food, Science and Technology i ytterligare två år.
– Så 2008 tog jag examen som en glad 32 åring och en av de äldsta i klassen, skrattar Jenny.

Efter utbildningen så fick hon ganska snabbt ett jobb på Springbank i Campbeltown.
– Jag började jobba inom försäljning hos Springbank. Men på den tiden så var det ganska ont om personal så även om min titel var Sales Executive så var det verkligen ’all hands on deck’, berättar Jenny.
– Om det behövdes folk i affären, turguider eller jobb i destilleriet så hoppade man in där man behövdes, fortsätter hon.

Idag har J.A Mitchell, de som äger Springbank, Glengyle och Cadenheads, anställt mycket mer personal och är nu Campbeltowns största arbetsgivare.

”På Springbank var det verkligen ’All hands on deck’. Behövdes man i butiken eller i destilleriet så var det bara att rycka in!”

Hon bodde i Cambeltown från 2010 men när Jennys sambo Angus fick jobb i Edinburgh gick flyttlasset dit istället. Hon började då att pendla mellan Edinburgh och Campbeltown. En sträcka på drygt 30 mil genom
-Vi bodde i Edinburgh och jag pendlade till Cambeltown, det var ganska jobbigt, säger Jenny. Till slut visste jag ju vart vartenda pot-hole längs hela den vägen var.
J.A Mitchell var naturligtvis förstående i hennas situation och de förstod att Jenny fick lov att flytta då Angus är ingenjör och sådana jobb fanns inte i Campbeltown.
– J.A Mitchell är ett väldigt familjärt företag och de gav mig tid att hitta ett nytt jobb, förklarar Jenny. De hjälpte mig till och med att leta.

Jenny tillsammans med teamet från Glengyle på hennes sista arbetspass

2013 så började hon på Wemyss Malts, då var de en oberoende buteljerar, men redan efter ett halvår så hörde Springbank av sig och sa att de gärna ville ha tillbaka henne. Men denna gången att jobbamed Glengyles Kilkerran whisky.

Hon var naturligtvis hedrad av att bli tillfrågad, men klargjorde att hon inte kunde flytta tillbaka till Campbeltown. De kom då fram till en kompromiss.
– Jag kunde ju inte flytta tillbaka så lösning blev att jag jobbade i Edinburgh och reste till Campbeltown en gång i månaden, förklarar hon.

Jenny blev J.A Mithchells Area Sales Manager för Kilkerran Single Malt Whisky. När hon anslöt sig till projektet så hade de redan släppt nr 5 av deras ’Work in progress’-buteljeringar. Hon jobbade stenhårt med lanseringen av deras nya buteljeringar.

Bland annat så var det Jenny som kom på idén att släppa ett dubbelnummer av den sjätte buteljeringen. De släppte då både en bourbonlagrad såväl som en sherrylagrad whisky. Detta gjorde ju att de flesta köpte bägge för att jämföra de olika lagringarna. Strategin var ett genidrag, då de dubblade försäljningen direkt.
– Vi hade ganska fria händer och om man hade en bra idé så stöttade de oss till 100%, berättar Jenny.

Under denna hektiska tid så födde Jenny dels sin första son och blev också gravid med sin andra.
– Nästan allt i livet kretsade kring Kilkerran och nästa lansering, berättar hon. När man var och handlade i Campbeltown så kunde man stöta på en mashman eller Stillman och snacka Kilkerran. Det gick så långt att när jag var gravid och någon frågade ’- How´s your baby’ så började jag direkt att berätta hur bra det gick med nästa lansering, och glömde bort att de kanske menade mitt barn i magen.

– Det var under den graviditeten som jag insåg att detta kommer ju inte att fungera, berättar Jenny. Även om jobbet var jättekul och intressant så insåg jag snart att det inte kommer ett gå att flänga jorden runt med två små killar hemma.

Så under 2016 sade hon upp sig och på hösten började hon arrangera provningar i Edinburgh.
– Det blir många provningar på svenska, och jag har även följt med några svenska grupper på whiskyresor, berättar Jenny.

Whiskykartan i Skottland är ganska liten och då Jenny har jobbat inom branschen i flera år så känner hon många personligheter väldigt väl.
– Mark Watt, som idag styr över Cadenhead, har jag känt sedan han började på Duncan Taylor, eller vänta, faktiskt ännu längre tillbaka, korrigerar hon sig. Faktiskt sedan SMWS tiden.

När hon var hemma och var mammaledig så plingade Douglas Cook från GlenDronach på dörren. Douglas är en gammal vän till Jenny och skulle lämna en present.
– Jag öppnade dörren och var så där klassiskt mammaledigsliten och kände mig inte helt tipptopp.

”Whiskykartan i Skottland är ganska liten. Man lär snart känna de flesta inom branschen.”

Douglas frågade efter en stund om hon kände sig lite sugen att börja jobba igen.
– Och då var jag verkligen mer än redo, skrattar Jenny. Jag var superredo att komma tillbaka till jobbet igen.

Brown-Forman hade precis köpt GlenDronach, BenRiach och Glenglassaugh från Billy Walker och de var mitt inne i omställningen efter köpet.

De behövde någon som kunde sitta på kontoret och helt enkelt övervaka så allt gick rätt till.
– Det var många som följde med Billy Walker men det var också flera som slutade, berättar Jenny. Jag skulle vara där några månader och jobba några timmar i veckan. Men jag blev kvar i ett och halvt år. Till slut så blev det så mycket så det inte fungerade hemma längre, förklarar hon.
– När jag bad om att få sluta så erbjöd jag dem ett jag kunde frilansa för dem om de behövde, och det nappade de på direkt. Så direkt efter jag slutade så började jag jobba för dem igen, men som frilans denna gång.

Uppdragen kan vara till exempel som att stå i butiken hos Royal Mile Whiskys eller hos The Scotch Whisky Experience i Edinburgh och prata om BenRiach, GlenDronach och Glenglassaugh, eller åka upp till destillerierna i Speyside och vara på plats under Sprit of Speyside festivalen.
– Det är ju jätteroliga uppdrag, skrattar Jenny. Jag får stå och snacka whisky hela dagarna.

”Vi har 30 – 40 riktigt unika flaskor som är signerade av de riktigt intressanta människorna i whiskyvärlden.”

Hon åker också då och då ut på andra uppdrag runt om i Europa för att representera andra destillerier som Kilchoman, Arran.

Brand Ambassadors Collection Auction

Under 2019 så har hon också blivit engagerad i ’The Ambassadors’ Collection”. Detta är en välgörenhetsauktion som bygger på att branschens whiskyambassadörer och säljchefer plockar fram en på något sätt unik flaska som de sedan auktionerar ut via Isabel Graham Yooll’s Whisky.action. 2018 fick de in hela £10,150 som gick till The Ben.

The Ben är en organisation som hjälper folk inom restaurang- och hotellbranschen.
– Tills idag har vi fått in mellan 30 – 40 riktigt häftiga flaskor som ofta är signerade av de här riktigt intressanta människor i branschen, såsom Rachel Barrie.

Årets auktion går av stapel i Augusti och det är inga problem för svenskar att vara med att buda!

Edinburgh Whisky Academy

2016 så grundade Kirsty McKerrow Edinburgh Whisky Academy. Det är en akademi som utbildar folk inom whiskyindustrin, eller de som vill försöka ta sig in i branschen.

De är ensamma om att erbjuda en kurs som är godkänd av Scottish Qualifications Authority. Detta visar att utbildningen är djupgående och dess deltagare får en riktigt högkvalitativ utbildning.
– Jag fick frågan om jag kunde hjälpa till med försäljningen av kurser, berättar Jenny. Och det tackade jag självklart ja till, så två dagar i veckan jobbar jag för dem.
– Även fast jag hade pluggat på Harriot Watts innan så gick jag EWA’s kurser också för att se vad det var, och jag måste säga att det är en väldigt bra utbildning.

Akademin erbjuder också onlinekurser, så även du som bor i Sverige kan ta del av utbildningen.

Whiskykorren

Om ni är en grupp som besöker Edinburgh så ta kontakt med Jenny då hon ofta håller provningar för svenskar.
– Jag samarbetar med flera pubar runt om i Edinburgh så det är bara att höra av sig så ska jag hjälpa till så gott det går, avslutar hon.

Whiskykorren
http://www.whiskykorren.com/

Edinburgh Whisky Academy
https://www.edinburghwhiskyacademy.com/

The Ambassadors’ Collection
http://whisky.auction

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 10 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.