Johnny Fiddler

Cirka 30 minuter sydväst om Inverness, längs väg A82, ligger byn Drumnadrochit. Den är pittoreskt belägen intill den smått berömda sjön Loch Ness. Här finns ett gäng hotell, massor av Bed-and-Breakfasts, inte minder två Nessie-muséer samt en världsberömd whiskykrog och hotell, nämligen Fiddler´s.

Text: Henric Madsen
Foto: Jon Beach

Idag ägs Fiddler´s av Jon Beach, även han en smått berömd personlighet i whisky kretsar. Restaurangen har funnit här sedan åttiotalet, men det var först under senare delen 90-talet som whisky kom in i bilden.

Vi besökte krogen i mitten av april 2019 och träffade då Jon och fick senare tillfälle att få en längre intervju med honom om sin bakgrund, Fiddler´s och hans brinnande Port Ellen-intresse.

Det var Jons far som upptäckte restaurangen via kontakter. Han hade jobbat en längre tid inom Hilton-koncernen och var ansvarig för en rad av deras hotell runt om i världen. Han hade planer på en enklare tillvaro efter pensionen och sökte efter ett projekt som han kunde bygga vidare på. Det var så han blev delägare i Fiddler’s. Efter några år så löste han ut kompanjonen.
– Det var då hela hans familj blev involverad, skrattar Jon. Min syster började först jobba där, men sedan flyttade jag dit också. Jag hade ett eget företag och jobbade deltid på restaurangen, men jag insåg ganska snart att restaurangen och hotellet skulle gå bättre än vad mitt företag någonsin skulle göra.

Jons far hade en vän som ägde en whiskybutik i Aviemore och man kan säga att den butiken är orsaken till att Jon är som han är idag. Den är sedan länge nedlagd nu, men under sent 80-tal och tidigt 90-tal så försåg den honom och hans far stadigt med whisky.

Även innan hans far gick in som delägare i Fiddler’s så hade han en stor whiskysamling. Denna flyttade de till restaurangen och inredde ett stort på övervåning. Där kunde bjuda upp vänner och bekanta samt intresserade gäster.
– Vi hade en ganska stor samling av SMWS-buteljeringar, Scotch Malt Whisky Soceity, förklrar Jon. Även jag ställde mina flaskor upp i det rummet och när jag började intressera mig för oberoende buteljerare så var det främst SMWS som låg nära till hands.

SMWS hade ofta provningar i Inverness som ligger bara 20 min från Drumnadrochit. På dessa provningar så kunde man dels prova whisky men också köpa den på plats.
– Även om det var kul att bjuda upp folk i vårt whiskyrum så inså vi efter ett tag att det var ju löjligt att bara låta några få utvalda ta del av dessa flaskor. Det var då vi beslutade att vi skulle sätta upp hyllor runt om i baren och göra detta till en upplevelse för alla.

”Vi insåg att det var löjligt att endast bjuda upp några få utvalda, så istället byggde vi om restaurangen och bjöd in alla.”

Det första de byggde i restaurangen var något de kallade ’The Malt Whisky Library’. En flaska från alla då aktiva destillerierna, från Aberfeldy till Tullibardien.
– Detta har med tiden spårat ur en del så nu har vi whisky absolut överallt, skrattar Jon. Jag försöker att alltid köpa de första buteljeringarna från alla nya destillerier, vilket jag har lyckats förvånansvärt bra med.

Jon brukade även ha minst en flaska från alla stängda destillerier i Skottland också, men genom åren så har priserna blivit för höga för att det ska vara möjligt.
-Om jag lyckas köpa en flaska för 400 pund så måste jag sälja varje glas för 30 till 40 pund, förklarar Jon. Och det är svårt att ta de priserna i restaurangen. De riktiga whiskynördarna som bara måste prova allt åker ju hellre till Limburg eller till Old & Rare i Glasgow än till Drumnadrochit.

Även om de hade mycket whisky i sin samling 2002 så lade de in en order hos Gordon & MacPhil för att fylla hyllorna som ännu inte hade whisky.
– Jag minns att vi beställde whisky från G&M för 2500 pund. I den leveransen av cirka fyrtio flaskor ingick bland annat några 1965 Glenrothes och 1970 Bruichladdich, skrattar Jon. Idag får man betala det för en flaska.

Ingen brist på besökare

De har en hel del stamkunder från andra länder som besöker restaurangen några gånger per år och Jon försöker alltid ha något nytt och intressant när de kommer.
– Som jag sade tidigare så kan vi inte köpa in de superdyra flaskorna, men bara för att något är intressant behöver det inte betyda att det är dyrt, säger Jon. Vi köper in en hel del gamla flaskor på auktioner men då kanske sådant som de stora samlarna inte är intresserade av. Obskyra buteljeringar från 70-talet eller äldre buteljeringar av blended whisky.

Man kan ju tycka att Drumnadrochit ligger lite väl avsides för att driva en restaurang men där rättar Jon till snabbt.
– Turister som kommer till Skottland hamnar allt som oftast i Edinburgh. Men om de tar sig någon annanstans så är det Loch Ness som står högst upp på listan och Loch Ness ser man bäst ifrån Urquhart Castle. Och för att komma till slottet från Inverness så måste man passera oss, skrattar Jon. Så även om vi ligger en bit ifrån de stora städerna så kommer det busslaster med turister varje dag.

För cirka 20 år sedan så skapades en vandringsled som heter The Great Glen Way. Det är en 117 kilometer lång vandringsled som löper mellan Fort William och Inverness.
– Det är väldigt många som går på denna vandringsled varje år och vi är väldigt engagerade i att hålla denna led öppen, förklarar Jon. Dessa besökare köper ju självklart inte så mycket whisky men de övernattar på vårt hotell och äter i vår restaurang, och alla gäster är lika viktiga för att även hålla baren öppen.

Fokus på Highlands

Då Fiddlers är beläget i Highlands så slår Jons hjärta lite extra för just denna region.
– Vi fokuserar väldigt mycket på de destillerier vi har här i trakter så som Balblair, Pulteney med flera. Men kanske främst Glen Ord, säger Jon. Glen Ord säljs ju knappt i Skottland då de har fokus på Asien, så jag måste åka till destilleriet och köpa direkt på plats, berättar han.

På restaurangen så erbjuder de väldigt många olika färdiga provningar. Det kan vara fyra olika Highlands till exempel. Eller sex olika Speyside eller Islay whiskys. De som är vana att dricka whisky köper ju naturligtvis ofta ’by the dram’ men nyfikna gäster väljer ofta en färdig flight.
– På så vis får vi sälja mer whisky per tillfälle, men gästen får också en lärorik upplevelse. Dessa små provningar är väldigt populära.

”Om man som turist tar sig ut ur Edinburgh så hamnar man allt som oftast vid Loch Ness och Drumnadrochit”

Jon är även en stor fantast av Brora och Clynelish och när de erbjuder något speciellt så tar han gärna en tur upp för att handla, något han förmodligen hade gjort även om han inte hade haft Fiddler´s.
– Jag är ju löjligt förtjust i Clynelish och nu när det var The Highlands Festival så passade jag på att besöka destilleriet då de hade en unika flaska till salu enbart för festivalen som jag köpte till restaurangen. Men för att vara helt ärlig så hade jag åkt dit i vilket fall, skrattar Jon. Jag älskar destilleriet och tycker även att det är fantastiskt att de nu har valt att restaurera Brora också. Det är viktigt för hela regionen att det destilleriet väcks till liv igen.

Port Ellen

Även om Jon är sett stort fan av Clynelish så är det inget mot den kärlek han har för Port Ellen.
– Att jag föll för Port Ellen är så enkelt som att min mamma heter Ellen, skrattar Jon. Då när jag hade mitt andra företag så brukade köra förbi min fars vän Franks whiskybutik nästan varje vecka.

Vid ett av dessa besök runt 1996 så hade Frank fått in en laddning med Port Ellen från 1983 buteljerad av Signatory Vintage, den billiga varianten på 46%.
– Frank visste att jag gillade Lagavulin och andra Islay whiskys, berättar Jon. Frank förklarade att det var ett nedlagt destilleri på Islay som han trodde att jag skulle gilla. Jag litade ju på Frank och köpte sex flaskor för 26 pund styck, skrattar han.

”I am the worlds worst Port Ellen collector as I tend to open the bottles…”

De närmsta åren så hade han alltid ett gäng Port Ellen i baren som han bjöd på och han köpte ständigt nya flaskor av Frank. Han hade aldrig en tanke på att spara någon butelj då det var ju en så pass billig whisky.

När det var dags att fylla på baren inför säsongen 1999 så åkte han ned till Frank för att köpa fler flaskor, men då hade Frank chockhöjt priset.
– Han beklagade sig men sade att nu kostade varje flaska 50 pund, säger Jon. Så på sex månader hade whiskyn blivit femtio procent dyrare. Man bör ju ha sett varningsklockorna ringa redan då, skrattar han.

Detta var då Sukhinder Singh precis hade lanserat sin onlinebutik The Whisky Exchange och Drumnadrochit var en av fem byar i Skottland som hade valts för försök med att bygga ut bredband.
– Vi hade en fantastisk uppkoppling och jag satt hela tiden och uppdaterad mig på The Whisky Exchanges utbud, vilket resulterade i en hel del köp till fantastiska priser, säger Jon.

Jon köpte dels till sig själv, dels till baren och dels för att spara till framtiden.
– Men jag är nog världens sämsta Port Ellen samlare, skrattar han. Jag har ju en förmåga att öppna mina flaskor så jag har en gigantisk samling av tomma flaskor.

Independent Whisky Bars of Scotland

Fiddler´s tillsammans med sex andra oberoende whiskybarer i Skottland, The Highlander, The Bon Accord, The Dornoch, The Ardshields, The Malt Rooms och The Artisan, har gått ihop för att dels kunna köpa och dela på fat dels för att kunna köpa intressant flaskor.
– Vi har fått ihop en bra spridning över Skottland och tillsammans så har vi ju musklerna att kunna köpa väldigt bra fat. Vi har redan buteljerat en Single Cask Highland Park och en Arran och en Bellachin på gång, berättar Jon.

Prisbelönt restaurang

SSLTN är ett stort nationellt magasin för hotell och restaurangbranschen i Skottland. Varje år så delar de ut priser till de bästa hotellen och restaurangerna i Skottland, ett pris som Jon har vunnit fyra gånger. Fiddler´s ställer upp i tävlingen i år också, men det kommer inte vara Jons namn som kandiderar.
– I år så kommer vi att representeras av en ung kille som jobbar här i sommar på Fiddlers, berättar Jon. Han kommer från byn och har precis fått sitt diplom i Kemi och kommer att börja läsa Brewing & Distilling i September. Om han vinner så är det en extra bonus att ha det på sitt CV när han har gjort sin Magisterexamen. Om man ser de som verkligen är framgångsrika inom branschen så är det de som både kan producera såväl som sälja whiskyn.

”Att ha välutbildad personal bakom bardisken är en win-win situation.”

En av orsakerna till att Fiddler´s och Jon har vunnit priset så många gånger är just det att han ser till att de som jobbar bakom baren verkligen vet vad de pratar om.
– Det inte sällan att man mötts av personal bakom en bar som knappt vet om de har en whisky på hyllan, säger Jon. Vi arbetar stenhårt med att utbilda vår personal, jag har till exempel två tjejer nu som ska till Edinburgh gå The Scotch Whisky Experience´s kurs i Edinburgh nu i juni. Vi bjuder också in personer från destillerier för att hålla utbildningar och provningar här på plats i Drumnadronicht. Detta är ju en win-win situation, klargör Jon. Vi får kunnig personal och de får en utbildning och ett stort kontaktnät i branschen.

Många som Jon har haft som anställda har gått vidare inom branschen och jobbar idag på en massa olika positioner.
– Fiddler’s är en riktigt bra grogrund om man är intresserad av att börja jobba inom branschen, skrattar Jon. Men det är också ett riktigt bra ställe att njuta av en god middag och en fantastisk whisky. Alla era läsare är mer än välkomna att komma och besöka oss, avslutar Jon.

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 10 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.