Nu kommer fler Nikka Coffey Grain!

Nu i dagarna kommer en ny laddning av den mycket hyllade Nikka Coffey Grain Whisky till Sverige. Även om denna whisky har funnits ett längre tag på marknaden så är det förvånansvärt många som tror att namnet Coffey har en koppling till kaffe. Det har det inte – inte alls faktiskt.

Den första kolonndestillatorn patenterades av Sir Anthony Perrier 1822 i Cork, Irland. Skotten Robert Stein förbättrade Perrier´s ursprungliga design 1828 när han delade upp kolonnen och skapade ”Patent still”. Den första togs i bruk vid Cameronbridge destilleriet. Men det var Aeneas Coffeys förändringar av Steins patent vid Dock Distillery på Grand Canal Street i Dublin som gav den kontinuerliga spritpannan till massorna. Förövrigt så står idag Googles EMEA-kontor på precis denna plats. Coffey tog Steins design men lade in rör i kolonnen vilket gjorde det möjligt för destillatångorna att återcirkulera i pannan – detta gav en renare sprit med högre alkoholhalt som hade en mycket lättare karaktär. Coffeypannan hade sett dagens ljus!

Coffeypanna

I en Coffeypanna kombineras uppvärmning och kylning i en tudelad kolonn. I ena halvan värms den inkommande mäsken samtidigt som spritångorna kondenseras i slingor inuti kamrar och i den andra halvan möter vattenånga som förångar och förstärker alkoholen.

Miyagikyo Distillery

Miyagikyo Distillery

Nikkas två Coffey-pannor finns på deras Miyagikyo Distillery väster om staden Sendai. Pannorna skeppades från Skottland 1963 och står nu tillsammans med destilleriets åtta mer traditionella enkelpannor. De har använts till att producera grain whisky som ingår i Nikkas många olika blended märken men de kokar också vodka och gin i dem. Även Nikkas Coffey Malt whisky produceras här. Någon som särskiljer Nikkas Grain mot de flesta andra är ett de kokar sin sprit på majs och inte vete. Deras mashbill är 90% majs och 10% mältat korn.

Nikka Coffey Grain, 45%

Nikka Coffey Grain Whisky kan enklast beskrivas som en riktigt smörkolefruktbomb. Det finns ingen åldersangivelse på etiketten men det spelar egentligen ingen roll. Destillatet samspelar perfekt med faten och resultatet är en riktigt rund och fruktig whisky som är lätt att njuta av. 

Säljstart: Fredag 24 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40655-01
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 45%
Ursprung: Miyagikyo Distillery, Sendai, Japan
Typ: Japanese Single Grain Whisky
Råvara: 90% majs, 10% mältat korn (ej torvrökt)
Jäsning: Upp till 72 timmars jäsning. Distillers Yeast. 
Destillation: Coffey Still
Ålder: Anges ej på etiketten, men inofficiellt brukar det talas om cirka 8-12 år.
Fat: Refill Casks, Remade Casks, Recharred Casks