Engelbrekt Malt Whisky 43%

Efter många års frånvaro så är nu Engelbrekt tillbaka, nu i en annan form men med samma ambition som tidigare, att vara en elegant, mild och fruktig whisky som alltid finner sin plats i alla sammanhang.

Engelbrekt maltwhisky har mognat på traditionella whiskyfat, så kallade ex Bourbon Hogshead, i minst 5 år. Därefter förs whiskyn över till 250 litersfat av ny Amerikansk ek vilket ger whiskyn en extra push av härliga toner av kola och frukt. Slutlagring, buteljering och etikettering sker för hand på destilleriet i Örebro. Råspriten till Engelbrekt är destillerad utav ett annat destilleri enligt Bergslagens Destilleris önskemål och lagrad i Örebro.

Notera nu att den enligt Systembolagets kriterier är klassad som Svensk Whisky enbart för att den är buteljerade i Sverige. Ingenstans, på vare sig flaskan eller i Bergslagens Destilleri kommunikation, så framgår det att detta skulle röra sig om en whisky som är producerad i Sverige. Om man läser på etiketten så lyser faktiskt Ursprungsland med sin frånvaro. Om det skulle vara en svensk whisky så skulle det ju med all säkerhet stå Swedish Malt Whisky – men om det är skotsk whisky, som inte är buteljerad i Skottland, så får man inte skriva ut detta som Skotsk whisky. Då kan man kanske istället kalla den enbart för Malt Whisky…

Doft: Väl avrundad maltsötma med kanel och röda äpplen. Klassiska djupa bourbontoner som jag oftast finner i whisky från Speyside. Här finns unga toner som för mig visar att det inte är en whisky med flera år på nacken – jag skulle gissa 4 – 5 år – men bra 4 – 5 år. Den har även en härlig päronfruktighet och nötighet i doften.

Smak: Rund och snäll vanilj/bourbon sötma. Brödiga toner med en viss spritighet som är att förvänta sig i ung whisky. Mjölkchoklad med ett sting av maltighet och svaga nyanser av päron.

Finish: Brödig och maltigt sötma med en hel del balanserad vanilj. Väldigt lätt och kort finish.

Summering: En ganska trevlig sippin whisky som inte kräver någon större analys från dig som njuter av den. En ung malt whisky med en bra vaniljton som är väldigt, väldigt, bra prissatt!

Engelbrekt Malt Whisky | 43% | Artnr 8321702 | 349kr

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*