Gordon & MacPhail Dalmore enbart för Sverige!

Dalmore är ett destilleri som fascinerar på många sätt. Dess historia leder oss långt tillbaka i tiden, närmare tvåhundra år, till gården Ardross med sin underbara utsikt över Black Isle vid havsviken Cromarty Firth i norra Highlands.

Länge var detta en plats för idel ädel lönnbränning, ett närmast väglöst land där fromma lantbrukare odlade sitt korn och brände sin sprit i fred. Här gjorde sig inte tulltjänstemän besvär – det vore i så fall med risk för liv och lem.

Området kring Dalmore är känt för att odla Skottlands bästa korn, vilket är ett av skälen till att destilleriet tidigt fick ett mycket gott rykte.

Destilleriet grundades av en affärsman som i sin tur lät arrendera ut det till familjen Sutherland. Under en följd av år var en kvinna ansvarig för driften, Margaret Sutherland. Arrendet upphörde 1867 då familjen Mackenzie tog över. Andrew och Charles Mackenzie totalrenoverade destilleriet och kom att driva det ända tills man bildade destilleribolaget Whyte & Mackay 1960. Alltjämt pryds Dalmores flaskor och etiketter av familjen Mackenzies släktvapen, ett hjorthuvud i silver på flaskor och etiketter.

Dalmore är en verklig arbetshäst med åtta pannor som taktar på fyra miljoner liter ren alkohol årligen. Dalmores pannor har en egenartad design. De är knubbiga med tjocka grova halsar och försedda med ångfällor som ökar råspritens renhet. Resultatet blir en robust och kraftfull whisky med kryddiga toner.

Dalmore gör stora mängder whisky till Whyte & Mackays olika blendwhiskysorter, samtidigt har man nischat sig som ett ytterst exklusivt destilleri med påkostade buteljeringar och fantastisk flaskdesign. Dalmore har slagit mängder med prisrekord på de stora auktionshusen i London, New York och Hongkong.

Dalmore 2008 är buteljerad av Gordon & MacPhail i den berömda Connoisseurs Choice-serien. Whiskyn har valts ut av Symposion exklusivt för den svenska marknaden. Det är en elegant, blommig och fruktig whisky som lagrats på ett refill bourbonfat och buteljerats vid sin naturliga fatstyrka.

Dalmore 2008 Refill Bourbon Barrel | Selected by Symposion

Säljstart: Fredag 22 september, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr: 41485-01
Pris: 1 696 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 58,5%
Ursprung: Highland, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Gordon & MacPhail
Destilleri: Dalmore Distillery
Destillerad: 29 maj 2008
Buteljerad: 21 februari 2023
Ålder: 14 år
Fat: Refill Bourbon Barrel, Cask No. 800112
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: 207 fl.
Antal flaskor till Sverige: 207 fl. Exklusiv för svenska marknaden.