Lagg Corriecravie – Rök och sherry från Isle of Arran!

Corriecravie må vara ett otympligt namn att uttala, men på Arran minner det om det språk som en gång talades på ön. I dag är det namnet på en liten by strax norr om nybyggda Lagg Distillery.

Långt tillbaka i tiden var Corriecravie en formidabel plats för whiskytillverkning. Det fanns inte många gårdar där det inte stod en panna i ett skjul och puttrade. Några få tillverkare hade lite större ambitioner och man kunde nästan tala om deras skjul som ett destilleri med dagens mått mätt – åtminstone ett litet destilleri.

Ett av dessa var Lagg Distillery som licensierades 1825 och var verksamt fram till 1837. Lagg var berömt för sitt ”Arran Water” som till och med såldes på fastlandet. Lagg lades dock ner sedan all tillverkning på Arran förbjudits.

Det skulle dröja ända till 1993 innan Harold Currie åter såg till att Arran fick ett destilleri. Efter ett helt yrkesliv i whiskyindustrin förverkligade han sin dröm och startade ett eget destilleri. Att platsen blev just Arran berodde bland annat på att ön var något av ett semesterparadis med mängder av besökare. Redan från början byggde Arran sitt varumärke kring besöksturism och förmågan att ta väl hand om whiskyintresserade.

Arran blev en närmast exempellös framgång och försäljningen ökade år efter år. När efterfrågan steg insåg man att man antingen måste utöka kapaciteten vid destilleriet eller bygga nytt. Beslutet föll på att starta ett helt nytt destilleri och att ta det gamla destillerinamnet Lagg till heders igen efter 180 år.

Lagg Distillery började byggas i februari 2017 och ligger om möjligt ännu vackrare än sitt systerdestilleri. Man räknar med 100 000 besökare årligen och destilleriet är sannerligen värt ett besök.

En kuriositet är att den gamla gränsen mellan Lowland och Highland delar ön på mitten, så med Lagg får Arran ett Lowland-destilleri, medan det gamla destilleriet (nu omdöpt till Lochranza) ligger i Highlands.

Vid Lagg gör Arran Distillers en annan typ av whisky än vid sitt första destilleri uppe i Lochranza. Lagg är platsen för den rökiga whiskyn, medan Lochranza fokuserar på det eleganta och inte så ”bråkiga” destillatet.

De första buteljeringarna från Lagg lanserades för drygt ett år sedan. Nu är det dags för den andra utgåvan i vad som ska bli en core range. Lagg Corriecravie Edition är en utgåva med rökig whisky som har slutlagrats under sex månader på Olorososherryfat från Miguel Martin i Jerez.

Lagg Single Malt: Corriecravie Edition – Sherry Cask Finish

Artnr: 41487-01
Alkoholhalt: 55%
Pris: 799 kr
Volym: 70 cl
Säljstart: Fredag 22 september, utvalda butiker (ca 25st) samt webblager, kl. 10:00

Ursprung: Isle of Arran, Lowlands, Skottland (Gränsen mellan Highlands och Lowlands går mitt på Arran)
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Isle of Arran Distillers
Destilleri: Lagg Distillery
Destillerad: Mars 2020
Buteljerad: Juli 2023
Destillation: Dubbeldestillerad. Lökformad wash still (10.000 liter) med brant nedåtlutande lyne arm. Lampglasformad spirit still (7.000 liter)
Ålder: Anges ej
Råvara: Hårt torvrökt (50ppm) mältat korn av sorten Concerto
Torv: Från nordöstra Skottland
Vatten: Eget borrhål
Fat: Cirka 6 månaders slutlagring i Oloroso Sherryfat från Miguel Martin i Jerez. Initial lagring i bourbonfat.
Jäsning: Ca 72 timmar i washbacks av Douglas Fir (20.000 liter)
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 1 000 fl.