Arran Sherry Cask ’The Bodega’ – en sherrybomb från Isle of Arran!

Arran Sherry Cask

Den 1 december återkommer Arran Sherry Cask ’The Bodega’ till Sverige och Systembolaget – och denna gång kommer den på bred front!

Denna whisky lanserades första gången 2019 och tog omedelbart hela whiskyvärlden med häpnad! Den har uteslutande lagrats i 1:st filled sherry hogsheads under cirka sju år och buteljerats vid sin naturliga fatstyrka på 55,8 %. Den har varken färgats eller kylfiltrerats i samband med buteljeringen. Arran Sherry Cask har fått tillnamnet ”The Bodega” på grund av sin tydliga sherrystil.

Ett nygammalt destilleri

Om man räknar Arran till Skottlands nya destillerier (produktionen kom igång 1995) så är det inget annat destilleri som varit tillnärmelsevis lika framgångsrikt. När Harold Currie valde att förverkliga sin livsdröm och bygga ett eget destilleri efter sin långa karriär på Chivas Brothers var det få som trodde på honom. Från början tänkte han inte alls bygga något destilleri på Arran, han sökte sig till andra platser i Skottland, men så fick han tips om den sagolikt vackra ön mellan det skotska fastlandet och Kintyrehalvön. Ett besök senare och saken var avgjord. En bidragande orsak till att det blev just Arran var den täta turistström som besöker ön varje år. Färjorna från fastlandet är fullbokade lång tid i förväg och skottar och engelsmän vallfärdar sedan generationer till sagoön.

—————— ANNONS: ——————

Arran blev som bekant en succé, inte minst för att man tidigt satsade på att ta väl hand om turister och i synnerhet om whiskyturisterna. Häromåret invigde Arran Distillers sitt andra destilleri, Lagg Distillery, nere på sydspetsen av ön. Det första destilleriet valde man att profilera som Lochranza Distillery efter orten där det ligger. Även på Lagg byggde man en femstjärnig turistanläggning. Det är nästan så att själva destilleriet spelar andrafiolen i sammanhanget. Någon whisky från Lagg har ännu inte kommit ut på marknaden, men den rökiga spriten som produceras där håller enormt hög kvalitet och det tisslas och tasslas om att första buteljeringarna snart är på väg. I dag är Lochranza och Lagg två av de mest besökta destillerierna i Skottland. Arran Sherry Cask har producerats vid Lochranza Distillery som är utrustat med sex jäskar av traditionell douglasgran och fyra stora potstills med raka Lyne Arms.

Arran | Lochranza Distillery | Sherry Cask | 55,8% | 2022

92/100

Lanseras i Sverige den 1/12 | Pris: 579:- | Artikelnummer: 11265

| DOFT
Här finns dofter som påminner om sherrywhisky från förr – krämig och full av djupa röda och mörka frukter. Sherrytonerna är djupa och med en bra ekighet. 23/25

| SMAK
Smaken är balanserad där inget egentligen sticker ut utan sherryfaten har gett whiskyn en rundhet och en mjukhet som är väldigt trevlig. Russin, dadlar, mörkchoklad och snygg ekighet. 23/25

| FINISH
Lång finish med en genomgående bra fruktighet. Här kommer också en aning choklad smygande bakom den kompakta väggen av sherrytoner. 22/25

| HELHET
Detta är en whisky som bevisar att färg är inte allt! Om man bara skulle bedöma denna efter färgen skulle man aldrig kunna ana vilket kraftpaket och sherrybomb denna whisky verkligen är! Kanske låter det som en klysha men detta är verkligen en julwhisky av rang! 24/25

Arran Sherry Cask- ’The Bodega’

Säljstart: 1 december
Artnr: 11265
Alkoholhalt: 55.8%
Ursprung: Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Arran Distillers
Destilleri: Lochranza Distillery
Destillation: Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter, båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.
Ålder: Inofficiellt cirka sju år
Vatten: Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet och som får sitt vatten från Loch Na Davie.
Fat: 100 % First Fill Sherry Hogshead
Jäsning: 55–70 timmar. Sex washbacks av Douglasgran på 13 000 liter
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen

Lär dig mer om Lochranza Distillery: