Hernö Gin

Cirka en mil väster om Härnösand ligger den lilla byn Dala. Det är här Jon Hillgren kokar Europas bästa Gin! Jon grundade Hernö Gin 2011 och blev klar med byggnationen av destilleriet på våren 2012.

Text: Henric Madsen
Foto: Hernö Gin

Vägen som ledde honom till att bli producent av en av Europas mest prisbelönta gin gick faktiskt via London.
– Mitt intresse för gin började redan för tjugo år sedan, berättar Jon. Efter gymnasiet och värnplikten så jobbade jag en del som bartender och så åkte jag till London med ett gäng kompisar bara för att ha kul. Men för att finansiera det roliga så var vi ju tvungna att skaffa jobb allihop och med min tidigare erfarenhet så jag hamnade på en bar och det var där som jag verkligen fick upp ögonen för gin.

”När jag upptäckte gin så var det före både drinktrender och ginboomen”

Det Jon upptäckte var att gin inte bara var gin utan att det fanns olika producenter och olika smaker.
– Där i London så provade alla nya sorter som jag kom över, fortsätter han. Och man ska komma ihåg att det här var ju runt år 1999 och det var ju innan både drinktrender och framförallt ginboomen.

Han passade på att besöka några destillerier i England samt så gick han en kurs i destillering och försökte bilda sig en uppfattning hur man skulle kunna starta en verksamhet kring gin.
– Efter vistelsen i London så jobbade jag under 10 års tid åt stat, kommun och landsting samt med en del utlandsarbete. Men 2011 så beslutade jag att jag verkligen ville testa att starta ett gindestilleri.

Bygget startade under 2011 och på våren 2012 stod destilleriet klart. En panna beställdes från den stora tyska tillverkaren Holstein Arnold GmbH, som ligger i staden Markdorf precis på gränsen till Schweiz.
– Det finns ju en helt annan lagstiftning i Tyskland som tillåter småskalig destillering för jordbrukare så det finns en marknad för små pannor där, berättar Jon.

De växte ganska snart ur den lilla panna och en 1000-liters beställdes istället. Så idag har de två pannor i destilleriet.
– 1000-liters pannan är ju vår primära panna men vi använder också den lilla på 250. Den kör vi våra mer limiterade utgåvor och lite restaurangsamarbeten i. Vi har ju gjort en hel del samarbeten med restauranger och en del privata klubbar så som Round Table och Ladies Circle i främst Danmark, berättar Jon. I Sverige så har vi också gjort en del samarbeten men för att det ska vara någon idé så måste det handla om minst 400 – 450 flaskor annars stör det för mycket i vår ordinarie produktion, berättar Jon.

Hernö Gin gör i huvudsak bara ekologisk gin. De köper ekologisk råsprit som ligger på 96%. Att bygga ett eget destilleri där de kan producera råspriten själva är inget som finns i några planer för Jon.
– Vi skulle ju kunna göra vår egen 96-procentiga sprit, men vi kan aldrig få den riktigt ren. Då behövs pannor i stil med Absolut Vodkas eller Koskenkorvas, alltså industriella 45 miljonerkronors pjäser och det är ju inget som vi planerar på att installera här i Dala, säger Jon.

Varje eftermiddag när de ska bränna så fyller Jon pannan med lika delar ekologisk vetesprit och vatten och så tillsätter han enbär och koriander. Blandning låter han sedan stå under natten. Denna process tar cirka 16 till 18 timmar där syftet är att smakerna från enbären och koriandern ska lakas ut.
– På morgonen så tillsätter jag de övriga sex ingredienserna: Svartpeppar, vanilj, citronskal, kassiabark, lingon och älgört. De är så kraftfulla i sina smaker så de behöver inte lakas ur utan de ska i direkt innan destilleringen, berättar Jon.

De har en panna med kolonn, men de väljer att inte använda den utan kör pannan som en enkelpanna.
– När de övriga sex ingredienserna är tillsatta så är processen precis som när man kokar whisky, säger Jon. Den enda skillnaden är att vi använder så ren sprit från början så vi har ingen metanol i vårt destillat, men jag plockar ändå bort huvudet, förklarar han. Där finns en massa tyngre smaker som inte är attraktiva för oss. Det är inget som är farligt eller skadligt men det passar inte i vår smakprofil.

Huvudet är inget som de kastar utan de spar det från några körningar och så destillerar de det igen.
– Hjärtat tar vi ut vid 75 – 76%, fortsätter Jon. Och när det är urtaget så stänger vi av pannan och låter den kyla ner sig. Efterspriten är inget vi samlar utan det kör vi ned i avloppet.

Hela processen, från lakning till färdig gin, tar drygt ett dygn och de kör ungefär tre kok i veckan.

Just nu är själva destilleriet lite större än vad produktionen är men även om det handlar om att växa in i kostymen så kan det gå väldigt fort. Under året har de nämligen ökat försäljningen med mer än 60%.
– Just nu kör vi på knappt halva kapaciteten av vad vi skulle klara av, men det har mycket att göra med att vi har anpassat vår personal efter det, berättar Jon. I år kommer vi att hamna på ca 170 000 flaskor men vi skulle kunna producera 400 000. Förra året sålde vi 105 000 flaskor så man skulle kunna tänka att vi är uppe vid 300 000 nästa år. Det går ju våldsamt fort, fortsätter han. Vi kollar redan på om vi ska installera en till panna.

Om en expansion blir aktuellt så råder det ingen direkt brist på ytor.
– Här är det inga problem att bygga ut och till, säger Jon. Visserligen finns det inga plana ytor just nu, men det finns ju grävmaskiner, skrattar han. Men att producera själva spriten tar ju minst plats, flaskhalsen är ju buteljeringen. Det är det som tar både tid och plats.

Lagrad Gin

Hernö är smått unika i världen med att lagra en del av sin gin på en-fat.
– Vi har en ordinarie produkt, Hernö Juniper Cask Gin, som vi lagrar på en-fat, vilket vi var först i världen med att göra. De får ligga i 30 dagar på ’ankar storlek’, ca 40 liter, berättar Jon.
– Jag fixar träet och Johan Thorslund på Thorslundkagge binder faten åt mig. Enbär växer ju på buskar och buskar är svårt att göra fat utav, men jag får tag på material från USA och som Donald säger – Allt är större i USA, skrattar Jon. Men det är fortfarande ett svårt material att göra fat av då det inte är rakt och det är inte kvistfritt. Så de ämnena som Johan får är ju inte direkt optimala och trädet i sig är lite porösare än ek. Det är minst sagt en utmaning att tillverka faten, men de ger väldigt mycket smak på kort tid. Vi återanvänder sedan faten fem gånger.

Limiterade utgåvor

De har ett nära samarbete med High Coast Distillery, tidigare BOX, i Ådalen.
– Vi har i tre år i rad släppt en gin som legat på whiskyfat lagom till BOX-festivalen som de har i slutet på juni i början på juli varje år, berättar Jon. Årets utgåva var en gin som legat på ett Islay-fat och ifjol var det ett orökigt ex-sherry fat och året innan det var det en BOX bourbon rökigt fat. På dessa fat så lagrar vi ginen i 21 dagar.

Jon kan avslöja redan nu att nästa års festivalbuteljering blir en ex-Ardbefatslagrad gin.

High Coast Distillery smygstartar ju sin festival på fredagen medans den stora festivaldagen är på lördagen. Under hela festival kan man köpa Hernös unika och limiterade gin.

”Förra året hade vi 1000 besökare på fyra timmar – det var riktigt häftigt!”

Vi kör sedan ett eget öppet hus på söndagen efter festivalen och då släpper vi resterande flaskor. Förra året hade vi drygt 1000 besökare på fyra timmar, skrattar Jon. Det var riktigt häftigt.

Terroir Gin

Varje år gör Hernö en terroir, en gin med bara lokala kryddor. Till 2018 års utgåva gav sig Jons mamma Yvonne Hillgren ut i skogarna kring destilleriet och plockade enbär, granskott, fläder och rönnbär.

Förutom lokala kryddor så använde vi i år också en maltbas som vi fick från våra närmaste grannar och vänner bryggeriet Lockeby. Det släpptes endast 530 flaskor av årets utgåva och de tog slut på bara några minuter. Hur dricker du själv gin?

Jag dricker ofta gin rent och rumstempererat i ett provningsglas, säger Jon. Men med en sommar som vi hade i år då det var ohyggligt varmt så är det klart att det är gott med en isbit eller en vanlig gin och tonic.

Om jag ska välja en gindrink så kör jag på gamla ginklassiker. En favorit just nu är ’Last Word’ – det är en drink som har funnit i 50 – 60 år och är enkel att servera, avslutar Jon.

Last Word

Last Word är verkligen en av de bästa och enklaste gincocktailerna som någonsin har skapats. Vill du säga ditt ’Sista Ord’ med styrka?

Använd då Hernö Navy Strength Gin.

Ingredienser
25 ml Hernö Gin
25 ml Grön Chartreuse
25 ml Maraschinolikör
25 ml limejuice

Förberedelser:
Häll Hernö Gin, Grön Chartreuse, Maraschino likör och färsk lime juice i en shaker. Fyll upp med is och skaka i åtta sekunder. Sila ned cocktailen i ett cocktailglas.

Skål!