Idag börjar auktionen av 'The Perfect Collection'

Idag skrivs whiskyhistoria. whiskyauctioneer.com startar idag den första av två auktioner där Mr Gooding’s ’Perfect Collection’ skall avyttras. I denna första del är det 1946 flaskor som erbjuds – bland annat Macallan 1926 Valerio Adami 60 år gammal och Springbank 1919 50 år gammal.

Du hittar auktionen här

Under december 2019 så presenterades nyheten att en av världens största privata samlingar av Single Malt Whisky ska sälja på auktion. Vid två tillfällen under 2020 så kommer siten Whisky Auctioneer att auktionera ut 3,900 flaskor av de mest sällsynta buteljering man kan tänka sig.

Det finns en rad stora samlingar runt om i världen, men de flesta är kända bland whiskykännare. Ibland har den som samlar tagit hjälp av någon av de stora namnen för att få tips och råd inför inköp eller hur de ska tänka vid införskaffandet för att få en så komplett samling som möjligt.

Men samlingen som nu har sett dagens ljus har varit dold i skuggorna. Endast några få har vetat om dess magnifika bredd och sällsynthet.

Vem är det då som har lyckats skaffa sig denna häpnadsväckande samling och, i stort sett, hållit den hemlig?

Han som ägnade 25 år på att skapa denna samling hette Mr Richard Gooding – en amerikansk whiskyälskare som bodde i Cherry Hills Village, strax söder om Denver, Colorado. Mr Gooding dog efter en utdragen kamp mot malignt melanom 2014.

Men hur lyckas men bygga upp en samling av 3900 flaskor av det mest sällsynta som finns buteljerat? För det första så behöver man mycket pengar, och just detta var inget större problem för Mr Gooding.

Han hade nämligen en ganska intressant bakgrund. Hans farfar, James A. Gooding, grundade Pepsi Cola Bottling Company of Denver 1936. Notera att det inte är själva PepsiCo utan en fristående del som sköter buteljeringen. PepsiCo tillverkar själva drycken ’Pepsi Cola’ och säljer det sedan till en buteljerare som sköter just buteljering och distributionen av drycken. Mr Goodings farfar byggde upp ett nätverk över hela Colorado. När han avgick som VD så lämnade han över ägandet till sin son, Mr Goodling far. Han i sin tur byggde vidare på företaget så det skötte distributionen även i angränsade stater. 1979 fick Mr Gooding ta över tyglarna från sin far och han drev företaget fram till 1988 då han valde att sälja hela företaget till PepsiCo för en rejäl summa pengar – en summa som gjorde att han kunde fokusera på filantropi, språk, resor, båtdesign och whisky.

Målet var en flaska av allt som någonsin har blivit buteljerat
– Den Perfekta Samlingen –
Mr Gooding´s Perfect Collection

När Mr Gooding började sin samling så hade han till stor del samma utgångspunkt som många andra som börjar samla, han ville ha minst en flaska från alla destillerier. Men i motsatts till många andra så hade han möjligheten att äga ett eget privatplan med en egen pilot – detta möjliggjorde att han kunde enkelt flyga till och från Skottland och Irland mellan 15 – 20 gånger. Alla gånger handlade det om att köpa whisky – endera från destillerierna direkt eller från aktioner.

Detta gjorde också att hans sätt att samla ändrades från en flaska av varje destilleri till en flaska av allt som någonsin har blivit producerat – Den Perfekta Samlingen – Mr Gooding´s Perfect Collection.

I och med hans tragiska bortgång så stod samlingen orörd i ett antal år. Men då värdet på flaskorna är enormt så började familjen fundera på en eventuell försäljning.

Johnny McMillan, spritinköpare på anrika Berry, Bros & Rudd i London fick reda på denna samling genom en bekant i Arkansas. Denna vän driver ett destilleri i USA och han kände en person som ville sälja lite whisky och han frågade Johnny om han kunde hjälpa till.

McMillan i sin tur antog att det kanske rörde sig om tio – tjugo flaskor, men listan som han fick skickade till sig innehöll fler än 3,500 flaskor. Och det var inte vilka flaskor som helst – Macallan 1926 Fine & Rare, Macallan Valerio 1926, tio flaskor av Laphroaig 40 år, Glenfiddich 1937, Springbank 1919 Balvenie 50yo, 1967 Largiemeanoch med mera, med mera.

Mr Goodings favoritdram var Black Bowmore 1964 29 Year Old 1st Edition

Han i sin tur skickad listan till sin kompanjon och vän Angus MacRaild som också han chockades över denna makalösa samling.
– När man gick igenom listan så insåg man att han som har skapat denna samling har både köpt whisky som han älskade och whisky som är väldigt åtråvärda på marknaden.

Den välkända journalisten och whiskyförfattaren Charles Maclean noterade också att här kunde man skapa fantastiska provningar.
– Mr Gooding har inte bara köpt officiella destilleriutgåvor utan han har också samlat på oberoende buteljerare. Detta möjliggör att man skulle kunna hålla provningar där man kan göra horisontella provningar av till exempel Mortlach 1966, men i en rad olika buteljeringar. Vilket väldigt få har haft möjligheten att göra. Även makalösa vertikalprovningar där man nästan skulle kunna prova ett destilleris hela livslängd – från första till sista flaskan. Makalöst. Fantastiskt.

Höga priser under 2019

Under 2019 så har vi kunnat läsa om flera otroliga rekordpriser på whisky. Man kan säga att denna samling är själva toppen på det berget då de flaskor som betingat högst pris på auktioner ingår i denna samling.

Auktionshuset har värderat Mr Goodings samling till £7 – 8 miljoner pund, alltså ungefär 85 – 100 miljoner kronor, men då vi tidigare har sett att priserna fortfarande ökar så kan den summan stiga ytteliggare med några miljoner.

Grundare av Whisky Auctioneer Iain McClune sade följande om denna samling:
-Detta whiskybibliotek är fyllt av väldigt unika flaskor där varje butelj har granskats och kontrollerats hur dess skick samt äkthet är. Bland dessa 3,900 flaskorna så finns för övrigt den största Macallan samlingen som någonsin sålt vid en auktion.

Till sin hjälp för att göra denna genomgång av samlingens äkthet så kallades de som först fick nys om samlingen Johnny McMillan och Angus MacRaild, samt andra experter så som Becky Paskin och Charles Maclean. Och de kan med sina kunskaper samt dokumentation garantera att alla flaskor är original och att etiketterna håller högsta kvalitet fortfarande.

Intressant för andra samlare

Det som gör samlingen väldigt intressant för andra samlare är att här har de chansen att eventuellt färdigställa sina samlingar. Det är denna aspekt som också talar för att priserna kommer att bli höga på flaskorna – om man bara saknar The Macallan 1944 så är ju detta det tillfället man kanske har väntat på, och då finns det ingen gräns vad man är villig att betala.

1 Trackback / Pingback

  1. Först flaskan över en miljon dollar - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.