Jack Daniel’s Bonded släpps idag!

Idag släpps Jack Daniel’s Bonded på Systembolaget – en del av deras core range som vi tidigare inte har haft tillgång i Sverige!

Namnet ’Bonded’ kommer från den amerikanska lagen Bottled-in-Bond från 1897. Det var en lag som trädde i kraft för att tvinga destillerierna att leverera en ren och ärlig produkt. Innan denna lag så var begreppet whiskey lite yvigt.

Tänk bara på alla de bar scenerna i gamla westernfilmer där en cowboy kommer in i saloonen och har precis parkerat hästen utanför. Han knallar fram till bartendern och smäller ned det där tunga silvermyntet på bardisken och beställer en whiskey.

Vad denna trötta och lortiga cowboyen faktiskt fick för whiskey, om det ens var whiskey var något som denna lag säkerställde.

Bottled-in-Bond

En whisky som uppger på etiketten att den är ’Bottled-in-Bond’ är en American Straight Whiskey och måste uppfylla en rad olika kriterier inom denna lag. All ingående whiskey i buteljeringen måste vara destillerad på ett och samma destilleri och under samma destillations säsong. Förutom detta måste den även vara lagrad i minst fyra år i ett lagerhus där de amerikanska myndigheterna har haft väl insyn i processen. En Bottled-in-Bond buteljering måste också vara buteljerad vid exakt 100 proof, det vill säga en 50%-ig alkoholhalt.

Samma recept men större smak och doft

Det recept som Jack Daniel skapade för sin Old No 7 år 1866 är samma recept som de använder idag. 80% majs, 12% korn och 8% råg. En mix som enligt Jack skapade de bästa smakerna. Även kvaliteten på ingredienserna var viktigt och Jack Daniels använder bara den högsta kvaliteten på sin majs för att få den bästa sötman. De följer sedan upp detta med en andel råg för runda av sötman och för att få fram lite pepprighet och krydda i sin whiskey. Malten är där för att knyta ihop smakerna och skapa den krämiga munkänslan.

Tennessee Sour Mash Whiskey

De börjar sin produktion med att mixa samman de tre spannmålen tillsammans med järnfritt vatten som de tar från källan som ligger precis intill destilleriet – Hollow. Vattnet har passerat lager på lager av kalksten som har filtrerat ut järnet.

Precis som man bakar surdegsbröd där hemma så använder de samma teknik för att sätta i gång sin mash, de tar en ’starter’ det vill säga att de tar en del från föregående batch och tillsätter det till sin nya mash för att kick starta i gång jäsningen. Detta är orsaken till att Jack Daniels är en Sour Mash Whiskey.

Idag har Jack Daniels 64 mäskkar som klarar av en total volym runt omkring 40,000 gallons – 180 000 liter. De fermenterar under sex dagar innan de destillerar i sina kopparpannor av kolonnmodell. Även om de tekniskt sett endast destillerar sin whiskey en gång så använder de en doubler som kan ses som ytterligare en destillation.

Om man, efter att spriten har kylts ned, skulle lägga den på fat skulle det vara en bourbon, men Jack Daniel’s använder sig av ytterligare några steg för att kalla sin whiskey för Tennessee Whiskey – de använder kol för att runda av whiskeyn ytterligare – något som kallas för The Lincoln County process.

Råspriten, som de kallar för white Whiskey pumpas i stället över till tankar som är fyllda med kol från sockerlönn. Här får spriten sippra ned genom 3,5 meter av hårt packad kol som gör att den filtreras och blir således ännu rundare.

De viktiga faten

I USA så finns en lagstiftning som gör att faten som användes inom den amerikanska bourbon- och whiskey tillverkningen endast får användas en gång. Bakom denna lag finns en tanke att ha så många anställda som möjligt inom det amerikanska tunnbindarskrået. Detta är ju till Skottarna och alla andra whisky, öl, rom- och såsproducenters stora glädje då de får möjlighet att köpa dessa mättade fat.

Jack Daniels använder enbart fat som är byggda av stavar som kommer från amerikansk vitek, Quercus Alba. Faten sätts ihop helt utan lim eller spik, det är bara trycket av de 33 trästavarna och ringarna av stål som håller ihop tunnan och håller den tät.

Innan faten fylls med den kolfiltrerade whiskeyn så rostas och kolas de på insidan för att locka fram och karamalisera träets naturliga socker. Dessa sockerarter är så viktiga för smaken hos Jack Daniels så de har utvecklat egna, unika, arbetssätt för att rosta sina fat.

Jack Daniel’s Bonded

Artikelnummer: 55731
Alkoholhalt: 50%
Volym: 700ml
Pris: 493:-
Lanseras: 4/9 2023