Kilchoman Small Batch Release Vol. 2 släpps idag

Idag, den 28 januari släpps Kilchoman Small Batch Release Vol. 2: Sauternes / Bourbon / Oloroso Sherry på Systembolagets tillfälliga sortiment!

Inför denna lansering så fick vi en möjlighet att prata med James Wills som är en av sönerna till grundaren Anthony Wills – det är inte för inte man pratar om Kilchoman som ett familjeföretag.

James är idag Export Area manager för Kilchoman Distillery och berättade för oss bakgrunden och tänket till att de skapade dessa Small Batch Releases.

– Idén med våra Small Batch buteljeringar är att fylla hål i utvalda marknader där våra Core-Range produkter samt några Specialbuteljeringar inte räcker till för att mätta det stora intresset. Denna release är alltså speciellt utvald för Sverige och är unik i sitt slag, säger James.

Skapas batchvis

När James far Anthony skapar de stora blandningarna som ska bli Machir Bay eller Sanaig så har en tank fylld med ex-bourbon lagrad Kilchoman och en tank fylld med sherrylagrad Kilchoman. Han skapar sina blandningar med dessa två lagrade whiskys. Men stundvis så passar han även på att skapa en mindre batch där han tillsätter whisky som lagrats på något annat – och inför denna lansering så tillsatte han Kilchoman whisky på fatstyrka som hade lagrats på ex-Sauternes fat.

– Utan att veta exakt så skulle jag gissa att mixen på den Kilchoman Small Batch Release Vol. 2 som släpps idag på Systembolaget innehåller cirka 70-75% ex-Bourbon, 5% ex-Oloroso Sherry och 20% ex-Sauternesfat.

I grunden så känner alla igen den nu klassiska Kilchoman doften och smaken där man hittar röken, sälta och citrusen. Men bland alla smaker så kommer sötman från Sauternesfaten och frukten från sherryfaten fram med en väldig tydlighet.

– Genom att tillsätta ex-Sauteners på fatstyrka så ökades också styrkan på buteljering från 46% till 48,4%, tillägger James

Kilchoman | Sweden Small Batch Vol 2 | 48,4% | 2022

90/100

Sauternes / Bourbon / Sherry

| DOFT
Klassisk Kilchomandoft med tydlig sälta och ungdomlig rök men med ett sötare och fruktigare lager än vad vi är vana vid. Här finns den där lite våta och dämpade röken men istället för att mötas av en stor vaniljpuff så kommer det nyanser av vinösa toner – tänk svag chardonnay och tropiska frukter. Komplex och spännande! 24/25

| SMAK
De vinösa tonerna hålls tillbaka av de våta röklagern och här ges vaniljtonerna, smörkolan större plats. Sötman från Sauternesfaten kommer rullande i vågor och har ett väldigt trevligt samspel med röken. 22/25

| FINISH
Lång finish med svaga vinösa och citrusaktiga toner hänger kvar men sältan och röken är det som håller sig kvar längst. 23/25

| HELHET
Lite spretig när det kommer till att hålla samman doft och smak, men samtidigt så utmanar den med sin sötma och dova fruktighet och gör att man vill återkomma till denna whisky och se hur den har utvecklats sig i flaskan! En mycket kompetent Kilchoman som kommer att falla många på läpparna! 21/25

Kilchoman är ett äkta småskaligt familjeägt gårdsdestilleri som lever i symbios med naturen. De är kanske Islays minsta destilleri men de har en passion och vilja som är större än de flesta andra.

Platsen de valde att bygga sitt destilleri på, gården Rockside, har en viss historisk resonans. Inom socknen Kilchoman, som gården tillhör, bosatte sig familjen MacBeatha / Beaton på 1300-talet. Familjen kom från grevskapet Antrim i dagens Nordirland.

De var läkare till yrket och gjorde sig kända för att översätta medicinska texter om destillation från latin till gæliska. Genom arv så var också alltid en medlem ur familjen Beaton personlig läkare till kungarna i Skottland under flera hundra år.

Sägnen säger att genom denna familjs flytt till Islay så blev ön den första platsen där whiskydestillation ägde rum i Skottland – och att just Kilchoman socken var där det inträffade.

Detta rykte var dock inte orsaken till att Anthony Wills byggde sitt gårdsdestilleri här 2005 – det var mer att det just här, på Rockside Farm, fanns en gammal kvarn som han kunde hyra och bygga om till ett destilleri.

Lär mer om Kilchoman i vårt nästa nummer

I vårt kommande nummer av Malter Magasin så har vi en längre intervju med James Wills där han berättar om hur Kilchoman har utvecklats genom åren – och om hur de har expanderat till vad de är idag!

Kilchoman Small Batch Release Vol. 2 – Sweden Exclusive

Single Malt Whisky
Ursprung: Islay, Skottland
Alkoholhalt: 48,4%
Storlek: 700 ml
Art.nr: 41080
Pris: 669 kr
Lansering: 28 januari, 2022