Kilkerran 12 YO åter på Systembolaget

Den 11 mars släppte den svenska importören Clydesdale Kilkerran 12 år på Systembolaget igen. Den lanserade första gången 2016 och kommer i små batcher varje år. Kilkerran Single Malt Whisky kommer från destilleriet Glengyle i Camplbeltown och har samma ägare som Springbank – dvs familjen Mitchells.

I vårt senaste nummer av Malter Magasin så hade vi en lång intervju med Frank McHardy. Frank var ju en av eldsjälarna som drev på projektet att renovera och starta Glengyle Distillery på nytt.

I intervjun, som du kan läsa i sin helhet här, så säger Frank att det han är mest stolt över i sin karriär är att han fick förtroendet av Mr Wright att renovera The Glengyle Distillery.

– Glengyle Distillery hade tidigare ägts av familjen Mitchells men blivit sålt för fem-sex generationer sedan. År 2000 så fick de möjligheten att köpa tillbaka marken som det gamla destilleriet stod på och de tvekade inte en sekund, berättar Frank.

Frank och Hedley Wright var ute och gick i Campbeltown när de passerade de gamla nedgångna husen som en gång hade varit Glengyle Distillery.

– Hedley påpekade att det var ju en sorgens historia att dessa byggnader bara fick stå och förfalla, berättar Frank. Sen frågade han mig om jag trodde att det skulle gå att renovera upp dem till ett fungerade destillerier igen. Självklart sade jag, det handlar bara om tid och pengar, men först måste man ju köpa marken. Hadley tittade då på mig med ett flin och sade: Vi äger redan marken och du har härmed fått uppdraget att återställa The Glengyle Distillery. Det var en av de bättre promenaderna jag har någonsin har tagit, skrattar Frank.

Att starta ett tredje destilleri i Cambeltown var ju naturligtvis en stor sak för hela staden för det gjorde att de nu fick titulera sig som en egen region.

– Jag jobbade med att återuppliva Glengyle i fyra år mellan 2000 och 2004. Vi designade destilleriet, köpte in material. Och för att sluta cirkel på något sätt så köpte vi de pannor som hade kokat sprit på Ben Wyis av Invergordon, min gamla arbetsgivare, skrattar Frank nöjt.

Kilkerran 12 yo 46%

Doft: En kärv och robust whisky med tunga dofter. Här finns återhållsam vanilj med en viss fruktighet. Gräsig doft – lite åt höhållet. Blöthund – på ett bra sätt. Det är en krävande whisky som påkallar din uppmärksamhet.

Smak: Stor smak med samma skitiga munkänsla som Springbank ibland levererar i sina yngre utgåvor. Dova vaniljtoner, kärva fat, komplexa tanniner. En viss höig touch med en del vitpeppar – imponerande whisky!

Finish: Lång finish med en klar pepprighet som samsas med de där kärva/ekiga tonerna.

Summering: Kilkerran 12 yo delar ganska mycket med Craigallachie 13 yo. Relativt ung whisky men som står med bägge benen i marken och visar vilken kraft det ligger i hantverksmässigt producerad och destillerikaraktärsdriven whisky!

Kilkerran 12 år
Alkoholhatl: 46%
Pris: 618:-
Art nummer: 81800