Mackmyra värnar branschen: Bestrider reklamdom genom att lansera frihetswhisky!

Mackmyra bestrider nu Patent- och marknadsdomstolens dom genom att lansera Mackmyra Frihet, en serie whiskyflaskor som pryds av samma bilder som domstolen vill förbjuda. Mackmyra menar att domen är ett hot mot hela dryckesbranschen med över 800 svenska producenter: ”Någonstans måste man dra en gräns”, säger Magnus Dandanell, Mackmyras ansikte utåt sen mer än 20 år tillbaka. ”Detta är i grund och botten en frihetsfråga”.

Domen, som överklagats och därför ännu inte vunnit laga kraft, förbjuder Mackmyra att använda sex olika bilder i sociala medier eftersom bilderna inte anses leva upp till den så kallade bildregeln. Patent- och marknadsdomstolen menar att bilderna anspelar på stämningar och känslor, samt att de ”väcker särskild uppmärksamhet”.

– Vi har i tjugo år varit tålmodiga gentemot det svenska regelverket, vilket i stora drag är ansvarsfullt och bra. Men när vi inte ens kan visa bilder på natur och människor för våra internationella kunder i sociala medier. Där drar vi gränsen. Om den här domen skulle vinna laga kraft skulle branschen inte längre kunna konkurrera med sina utländska motparter. Detta är i grund och botten en frihetsfråga, säger Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare.

Söker hjälp med rättegångskostnader

Den utdragna tvisten har pågått sedan 2017 och Mackmyra har ännu inte kunnat få något besked kring när Patent- och marknadsöverdomstolens dom kommer. Processen innebär stora rättegångskostnader för Mackmyra, vilket har gjort att bolaget nu letar medfinansiering.

– Det är kanske ingen tillfällighet att KO går på just oss, då vi har begränsade medel att lägga på det juridiska. Men vi har inga planer på att ge oss! En viktig anledning till att vi lanserar frihetswhiskyn är för att ta hjälp av våra mest trogna fans. En del av pengarna vi får in på försäljningen kommer hjälpa oss att finansiera kostnader som rättegången medför, säger Magnus Dandanell en av Mackmyras grundare.

Magnus Dandanell en av Mackmyras grundare.

Mer information om domen

KO har stämt Mackmyra för otillbörligt användande av sex bilder i sociala medier enligt den så kallade bildregeln som kraftigt begränsar bildanvändning i marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Mackmyra menar att bilderna vänder sig till målgrupper i Storbritannien och Tyskland och att svenska regler inte kan tillämpas internationellt. I annat fall begränsar domen Mackmyra – och alla övriga drygt 800 svenska dryckesproducenter – i såväl svensk som internationell kommunikation, då sociala medier inte har några landsgränser. Bilderna förmedlar dessutom en helhetsbild av företaget Mackmyra – med svensk natur, svenska råvaror, hantverk och innovation. Svensk alkohollagstiftning säger tydligt att varumärket, råvaror och produktinformation är godkänt i samband med bildanvändning. Domen ska omprövas av Patent- och marknadsöverdomstolen, som i princip är den högsta instansen för frågor kring marknadsföring och alkohol. Mackmyra har begärt att Patent- och marknadsöverdomstolen ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen.

Mer information om frihetswhiskyn, processen, de fällda bilderna samt domen i sin helhet finns att läsa på Mackmyras hemsida.

Mackmyra Frihet

Frihet är en kollektion som består av sex flaskor; tre Mackmyra-klassiker och tre limiterade säsongs- whiskies som vår Master Blender återskapat enbart för detta syfte. Till skillnad från originalen såär samtliga utgåvor buteljerade på 100 cl flaskor som pryds av etiketter med de stämda bilderna. Genom att beställa Mackmyra Frihet kan du visa ditt stöd för Mackmyra då vi tar fighten för Sveriges dryckesproducenter. Av totalpriset för whiskyn går 1 000 kr oavkortat till kostnader i samband med domstolsprocessen och Mackmyras överklagan av de stämda bilderna. Följ instruktionerna i denna folder för att genomföra din beställning. Whiskyn hämtar du sedan ut på ditt val av Systembolag.

01: MACK
En prisbelönt och mångsidig whisky som även är en av Mackmyras mest sålda på Systembolaget. Kryddig med toner av ek, vanilj, citrus och frukt. Drick den som den är eller använd som bas i kreativa whiskydrinkar.

02: TEN YEARS
Ten Years lanserades 2017 och var vår första officiella utgåva av tioårig Mackmyra whisky. Lagrad på ny amerikansk ek, samt exOloroso och exBourbon. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.

03: SKÖRDETID
Ett samarbete med vinproducenten Masi, lagrad på
fat som mättats med Amarone.Toner av mogna körsbär, russin, torkad frukt och en örtig kryddighet. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.

04: SOMMARTID
Våren 2015 lanserades Mackmyra Sommartid. En innovativ finishlagring på hjortonsvinsfat ger whiskyn toner av bl.a. vanilj, fruktig syrlighet och kola. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.

05: SVENSK EK
En favorit som vart med oss sedan länge. Med Svensk Ek vill vi introducera dig till de kryddiga och örtiga tonerna som framkallas vid lagring på svenska ekfat.

06: SVENSK RÖK
Med sin balanserade och svenska röksmak som vi själva framställer med svensk torv och enriskvistar, har Svensk Rök blivit en stående favorit i mångas barskåp.

BESTÄLLNING
Köpet är uppdelat i två steg. I det första steget betalar du 1 000 kr som oavkortat går till kostnader i samband med domstolsprocessen. I steg 2 gör du en privatimport via Systembolaget. Du betalar då den återstående summan (3 990 kr) av totalpriset för Mackmyra Frihet (4 990 kr). OBS. Steg 2 kan genomföras tidigast 20 augusti 2020.

PRIVATIMPORT
Skapa först ett konto på systembolaget.se, gå därefter till sidan för privatimport: systembolaget.se/bestalla-drycker/privatimport

Leverantör: Mackmyra Svensk Whisky AB. Producent: Mackmyra Svensk Whisky AB. Dryckens namn: Ange det unika ordernumret du fått i bekräftelsemail/brev från Mackmyra. Varugrupp: Spritdryck. Antal: Ange antal lådor du vill beställa Volym: ml/st: 6000. Förpackning: Blandlåda