Nordmarkens Destilleri

Nästan precis mittemellan Årjäng och den norska gränsen finns ett litet samhälle som heter Holmedal – här i sydvästra Värmland ligger ett av de nya svenska destillerierna – Nordmarkens Destilleri.

Destilleriet grundades 2014 av de tre vännerna Ingmar, Morgan och Gunnar som alla har ett nästintill övernördigt intresse i whisky. Detta intresse hade fört de samman några år tidigare via det nu nedlagda destilleriet Grythyttan.

När Grythyttan stod på sina sista vacklande ben och hade sagt upp sin personal så hjälpte Morgan och Ingmar till då och då med att destillera. Det var under denna tid de träffade Gunnar vid en provning. Under kvällen insåg de att de hade ett starkt gemensamt dryckesintresse. Och när nu Grythyttan var på väg ned i malpåse så växte idéerna om att starta ett eget destilleri.

Efter lite eftertanke så framstod idén fortfarande som god och tillsammans bildade de ett bolag med framtidsvisionen om att de skulle bygga ett eget destilleri.
– Morgan och Gunnar hade ju ett gediget whiskyintresse och jag hade gått Bruichladdich Academy, berättar Ingmar. Så det som ibland kanske saknas i ett sådant här projekt, just kunskaperna om att destillera. tog vi med oss in i bolaget från start.

Under 2015 var konkursen ett faktum för Grythyttan Destilleri och inventarierna skulle säljas. Morgan, Gunnar och Ingmar var snabba med att lägga ett bud på hela produktionsutrustningen som faktiskt godtogs direkt.
– Då stod vi där helt plötsligt med ett komplett destilleri med pannor, jäskar, ja allt, säger Ingmar, men vi hade ju inga lokaler ännu.

De beslutade sig för att de skulle bygga destilleriet i Holmedal utanför Årjäng vilket är en liten by cirka tio mil från Oslo.
– Orsaken till att vi valde just Årjäng var för att Morgan bor där, men vi såg också potentialen i och med att det fanns en egen skogskälla på gården med riktigt bra vatten. Och det fanns även stora lokaler som vi kunde hyra in oss i för att bygga lager i, berättar Ingmar. Men framförallt så fanns det mycket yta för att bygga ett nytt destillerihus på.

Men att bygga ett nytt destilleri krävs både tid och pengar. För att lösa denna ekvation så hyrde de in sig i ett befintligt – ej namngivet – svenskt whiskydestilleri och började producera sina första produkter där.

– Det var inte tal om någon legoproduktion utan vi hyrde lokalerna och tog med oss vårt eget råmaterial och destillerade själva på plats, klargör Ingmar. Vi gjorde en ganska stor batch på flera tusen liter som vi sedan lade på fat den 15 oktober 2015.

”Då stod vi där helt plötsligt med ett komplett destilleri utan att ha färdiga lokaler”

Innan den där första batchen producerades så hade de förberatt lokalerna i Holmedal så det var ett godkännt skattelager vilket betydde att de kunde lagra alla sina fat från start intill det tänkta destilleriet.

Produkter utan lagringstid

Som de flesta nya destillerier så sneglade även Nordmarkens mot andra produkter som kan generera intäkter snabbare än whisky. Och då föll valet på snaps!
– Som sagt så har alla vi tre ett stort dryckesintresse som sträcker sig förbi whisky. Så vi beslutade att vi skulle ta fram tre olika snapsar – en smak var som är våran favorit, berättar Ingmar.

Morgans förslag var en snaps kryddad med Johannesört och vanilj som fick namnet Hirkum pirkum – vilket är en förvrängning av johannesörtens latinska namn Hypericum perforatum.
Gunnar som är frälst i Aquavit valde just en sådan och Ingmar ville göra en apelsinsnaps med saffranstoner i vilket fick namnet Vintersnaps. Basen till dessa tre snapsar är en Vodka som legotillverkas, men i enlighet med Nordmarkens specifikationer.

Som ett ytterliggare steg i att få intäkter så sålde de några av de faten som ingick i den batchen som producerades.
– Vi sålde bara ett fåtal fat då majoriteten var ju till för att bygga upp vårt eget varumärke i framtiden.

Destilleriet byggs

Under 2017 och 2018 så byggde de lokalen som idag inhyser destilleriet.
– Att de tog två år att bygga beror mycket på att vi gjorde så mycket jobb själva, säger Ingmar. Vi installerade hela destilleriet själva bland annat och det tog sin lilla tid.

Förutom destilleriet så har de även ett besökcentra i lokalen där de också har en restaurang. På så vis kan de anordnar provningar och middagar för sina gäster.

De började med uppstarten av destilleriet under november – december 2018, men från början av 2019 så var de i full drift.
– Vi skulle kunna producera 20 – 25 tusen liter alkohol per år men riktigt där är vi inte idag. Gunnar är visserligen pensionär men både jag och Morgan jobbar med annat förutom destilleriet så tiden finns inte till just nu, förklarar Ingmar. Under 2019 så producerade vi runt 6000 liter och i år så siktar vi på att dubbla det, till 12,000 liter, fortsätter han.

Men det långsiktiga målet för Nordmarkens är ju att de ska sakta krypa upp mot fullproduktion, men om det sker under 2021 eller 2022 vill Ingmar vara osagt.

Råvaror

Ganska tidigt så börjde de titta på vilka maltsorter de ville använda. Den orökta malten köper de främst från Viking Malt i Halmstad – var ifrån de flesta destillerier i Sverige köper sin malt.
– Men vi jobbar också med ett litet mälteri som heter Warbro Kvarn i Mälardalen, berättar Ingmar. De mältar en kornsort som heter Balder, vilket är en gammal kornsort som var populär på 40- och 50-talet. Vi provade att destillera med Balder och blev väldigt nöjda med resultatet, fortsätter han. Och vad jag vet så är det bara vi och ett japanskt destilleri som använder just den kornsorten. En annan fördel med den är också att den är ekologisk.

I Juli 2019 så började de också att prova sig fram med ett rökigt recept, men de har inte producerat några större volymer ännu.
– Till det rökiga receptet så kör en belgisk malt på 35 ppm.

Vattnet som de använder till produktionen kommer från den egna skogskällan och kylvattnet är ett slutet kylsystem.

Jästen

De har experimenterat med en rad olika jästsorter men inte riktigt hittat den rätta ännu.
– Idag så använder vi mest Maurijäst, alltså vanlig destillerijäst, men vi har provat allt möjligt, berättar Ingmar.

Det finns ju ett annat destilleri i Sverige som enbart använder kronjäst och de har fått utså svidenade kritik av svenska förståsigpåare – så det är med viss tvekan som Ingmar berättar att de faktiskt också har gjort experiment med just kronjäst.
– De batcher som vi har kört med kronjäst blev faktiskt riktigt fruktigt och härlig, men det är knappt att man vågar berätta det, skrattar Ingmar. Men New Maken blir faktiskt förvånansvärt bra.

Träkar av Oregon Pine

Till jäsningen som tar 72 timmar använder de jäskar av Oregon Pine som rymmer cirka 800 liter, vilket de är nästan ensamma om i Sverige.
– Vi är övertygade om att träkaren tillsätter en bakterieflora som är unik för oss, sen om det märks i själv destillatet eller inte är ju nästan en teoretiskfråga, säger han.

De är också lite unika på så sätt att de lakar ut med endast två batcher vatten och inte tre som de flesta andra.
– Att vi använder två vatten beror mer på produktionsanläggningen, säger Ingmar. Vi tycker inte att vi får ut så särskilt mycket mer socker vid den tredje sköljningen än vid den andra.

Stenhård fatpolicy

Nordmarkens Destilleri jobbar mycket med Sherryfat och får dessa från en leverantör i Montilla i södra Spanien.
– De heter Cask Nolia och är ett litet familjeföretag som levererar väldigt bra fat, inte bara till oss utan till flera destillerier runt om i världen, berättar Ingmar.

De använder tre olika fattyper som tidigare har använts för lagring av sherrysorterna Pedro Ximenez, Oloroso samt den mer udda sorten Amontillado. Men förutom Cask Nolia så jobbar de också med den svenska tunnbindaren Thorslundkagge.
– Från Johan köper vi främst Svensk Ek på 50-liter för våra privatfatsköpare, men vi köper också 100-litersfat för vår egen produktion, berättar Ingmar. Vi köper en del Ungersk ek också.

Ett mål som Nordmarkens Destilleri har är att övertyga whiskyvärlden om att det går att göra bra whisky även med kort lagringstid.

De använder en del Bourbonfat också men det är inte i någon större utsträckning. Istället ligger fokus på Sherryfat och Svensk Ek.
– Vi har också köpt en mängd andra olika fat, bland annat romfat som en av våra Brand Ambassadors faktiskt själv har letat fram åt oss hos Los Cabras i Panama.

Förutom de tre grundarna så har de ett antal Brand Ambassadors som jobbar på mässor och håller provnigar runt om i landet. Och en av dessa har ett gedigit romintresse också förutom whisky. Det intresset har gjort att han har rest runt till romdetsillerier runt om i världen och på så sätt byggt upp ett brett kontaktnät inom den världen.

Dessa kontakter har lett till att han har fått gått runt i olika lagerhus och letat upp riktigt bra fat som Nordmarkens Destilleri har fått köpa och buteljerna som oberoende buteljerarar. Faten använder de sedan naturligtvis för att laga sin egen new make på.
– Vi startade detta samarbete under 2019 och har släppt en egen buteljering än så länge, berättar Ingmar. Det är en rom från destilleriet Las Cabras i Panama, och de faten har vi sedan fyllt med vår egen new make, fortsätter han. Det är ett 180 liters ex-bourbonfat som romen har lagrats på i sju år.

Matchar råspriten mot fatvalet

Ett mål som Nordmarkens Destilleri har är att övertyga whiskyvärlden om att det går att göra bra whisky även med kort lagringstid.
– För att lyckas med detta så satsar vi stenhårt på olika aspekter, säger Ingmar. För det första så köper vi bara de absolut bästa faten och för det andra så matchar vi vår New Make mot vilka fat som ska fyllas.

De har laborerat fram olika recept på sin New Make där de anser råspriten matchar fatprofilen bäst. – En sådan skillnaden kan vara olika brytpunkter för hjärtat till exempel, förklarar Ingmar. Brytpunkterna är naturligtvis olika för rökigt kontra oröktdestillat, men också om New Maken ska lagras på ett 50-liters privatfat eller stora 250-liters. Det ska tilläggas att dessa små nyanssklilnader kommer kanske inte att uppfattas av den genomsnittliga konsumenten men vi är ju whiskynördar på riktigt och det känns bara att veta att vi har gjort allt vi kan för att få en sån bra produkt som möjligt, skrattar Ingmar.

Privatfat och andelar

Om du är intresserad av att bli fatäager så har Nordmarkens Destilleri en red olika erbjudande. De säljer självklart privatfat som de flesta andra svenska whiskydestillerier men de erbjuder också andelar ur fat.
– Då vi är relativt små så kan vi fortfarande hantera en andelsförsäljning rent adminastrivt, förklarar Ingmar. Det vi erbjuder är trefjärdedelar, halvt, trekvarts eller helfat.

Anledning till att de väljer att göra detta mer jobb är för att de inser också att 50 liter whisky är väldigt mycket whisky för en enskild konsument.
– Ibland får vi in spännande fat som vi säljer i ännu mindre andelar, kanske endast sex flaskor, säger fortsätter han. Och då är det ju en ännu mer överkomlig prisbild på 2000 – 3000 kr per andel.

Buteljeringar

Den första buteljeringen de släppte under Nordmarkens namn var en oberoende buteljering som innehöll whisky från Grythyttan Destilleri.
– När vi köpte utrustningen från Grythyttan så köpte vi även några Olorososherryfat som var fyllda med New Make som jag och Morgan hade kokat, berättar Ingmar. Vi lagrade om faten på ett antal 180-liters bourbonfat och buteljerade 600 flaskor som vi sedan släppte 2016. Den whiskyn kallade vi Inituim.

Nu i vår 2020 så släppte de en buteljering de kallade Exspecto. Det var en whisky som var lagrad på 50-liters olorosofat, men inte destillerad på plats hos Nordmarkens Destilleri.
– Man bör notera att denna whisky är producerad AV oss men inte HOS oss, då detta är en del av den batch som vi producerade i ett icke namngivet annat svenskt destilleri 2015, påpekar Ingmar. Denna släppte vi i 400 flaskor och den tog slut på några dagar.

Exspecto är en whisky som är producerad AV Nordmarkens Destilleri men inte HOS Nordmarkens Destilleri

Under 2020 så kommer de, med stor sannolikhet, att släppa en uppföljare på Expecto som är skapad av samma princip som sin föregångare. Alltså en sherrylagrad whisky från mindre fat som är kokad på ett annat destilleri.
– Inget är bestämt ännu, men när vi anser att karaktären på whiskyn är så som vi vill hade den så kommer vi att buteljera den, säger Ingmar.

De buteljerar det mesta i whiskyväg på plats vid destilleriet, men de större volymerna buteljeras av ett företag i Sörmland.

Falu Brännvin

Även om whisky är huvudfokus för Nordmarkens så är också snapsprodukterna viktiga. Och de har faktiskt väckt liv i en historisk dryck som har sina rötter i Dalarna.
– Falu Brännvin är en produkt som vi har tagit fram tillsammans med Falu Snapsakademi – det är ett gäng herrar som har druckit snaps och brännvin sedan 80-talet, skrattar Ingmar.
Det var i samband med Borlänge Öl- och whiskymässa som fem stycken ur Falu Snapsakademin kom fram till Nordmarkens monter.
– De presenterades sig och sa att de var kräsna när det gäller snaps och de hade aldrig hört talas om oss eller våra produkter, men ville prova det vi hade, berättar Ingmar.

De provade och röstade och blev imponerade av deras snapsar.
– En stund senare under kvällen så kom de här fem herrarna tillbaka till vår monter och då hade de ett förslag, säger Ingmar. De berättade då om det här historiska brännvinet från Falun.

Falubrännvin är en gammal svensk dryck, som i början av 1800-talet skapades av systrarna Sofia och Sara Bovin i Falun. När männen dog i gruvan så behövde änkorna skapa en egen inkomstkälla och det rådde ingen brist på törstiga människor kring Falun på denna tid. Så systrana började producera ett brännvin som var snäppet bättre än allt annat som fanns i trakten.

Man kan säga att de tog kryddblandningen till snapsen från bakbordet.

Man kan säga att de tog kryddblandningen till snapsen från bakbordet. De var trötta på det traditionella brännvinet, som bara var starkt och hade en stark bismak av finkel. Därför tillverkade de denna dryck, som var både stark och smakade gott.

Hemligheten med receptet tog de med sig till Amerika, dit de emigrerade på grund av sin religiösa övertygelse. Sedermera tog Gustaf Litström upp tillverkningen av Falu Brännvin.
Hans blandningar blev uppskattade och han fick medalj för dem i både London och Stockholm. Drycken tillverkades av AB Vin- & Spritcentralen mellan 1917 och 1972.

Falu Snapsakademi visste vem som ägde namnrättigheterna och Nordmarkens Destilleri gjorde slag i sak köpte dessa. Tillsammans med en medlem ur Akademin, som råkade jobba på Dalarnas Museum, så började ett detektivarbete med att nysta fram vad systrana Bovin hade i sitt recept.
– Vi visste att systrarna använde plommon i sitt originalrecept, vilket ger en grumlig dryck – men under Litström tid så var det en ren, klassisk, brännvin som skapades, säger Ingmar.
Men i dokumenten hittade vi att de använde sig av bland annat pomerans och att spriten var kokade under enklare förhållanden.

De beslutade sig för att blanda sin vodka tillsammans med deras New Make som de kokar i enkelpannan för att skapa en ruffigare sprit.
– Vi gjorde sexton provbatcher med olika kryddningar som vi tillsammans med Falu Snapsakademi filtrerade ut till ett recept som vi var överens om att det var så nära vi kan komma Falu Brännvin anno 1700-tal. Det var ett riktigt entusiastjobb, skrattar Ingmar stolt. Men faktum är att både vår vodka och vår Aquavit har varit med på Nobelcermonin både 2018 och 2019, och det är vi också väldigt stolta över, avslutar Ingmar.

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 16 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.