Loch Lomond 21yo finns nu i Sverige

Loch Lomond släppte i veckan deras efterlängtade 21 årig. Men även om den släpps först nu så är arbetssättet som har skapat den något de har arbetat med i över 50 år – där destilleringen är den drivande smakskaparen.

I vårt senaste nummer av magasinet, som du kan läsa här, så beskriver Loch Lomonds Master Blender Micheal Henry 21 åringen så här:

– För den 21 åriga så använder vi tre olika destillat men som alla har blivit destillerade i vår pot still med rak nacken. Vi använde orökt mältat korn som vi destillerade och samlade in vid hög alkoholhalt, orökt mältat korn som vi samlade in vid låg alkoholhalt samt ett destillat med väldigt rökigt mältat korn som vi samlade in vid hög alkoholhalt.


Dessa tre olika destillat tillsammans gör att deras nya 21 åring är en väldigt fruktigt whisky med en helt annorlunda rökighet än vad man kanske är van vid.

– De flesta whiskykonsumenter känner till begreppet PPM, parts per million, men det är ett väldigt luddigt begrepp egentligen, säger Michael. När man mäter PPM så mäter man det i början av processen – innan destilleringen. När man sedan destillerar så påverkas de sju fenoler som finns i det rökta kornet och hur man destillerar påverkar hur dessa sju fenolerna reagerar, förklarar han.

När Loch Lomond destillerar i sin pot still med rak nacke så kan de bättre styra vilken av de sju fenolerna de vill ska lysa igenom.

– När vi destillerar med vår pot still med rak nacke och väljer att ta ut råspriten vid hög alkoholhalt så får vi en rökighet som är åt det mer kryddiga hållet – vi har då destillerat bort den där medicinröken, förklarar Michael.

Loch Lomond 21 år finns just nu på Systembolagets beställningssortiment samt i ett enstaka butiker