Ny exklusiv kvartett från Gordon & MacPhail!

Gordon & MacPhail’s Connoisseurs Choice-serie är en verklig klassiker och viktig historiebärare i maltwhiskysammanhang. Sedan premiären 1968 har det gjorts fler än 2.000 buteljeringar från nära 100 olika destillerier. Imponerande!

På torsdag den 13 augusti kl 10:00 släpps fyra nya CC-buteljeringar på Systembolaget och som vanligt handlar det små utgåvor, utan varken kylfiltrering eller tillsatta färgämnen.

Bunnahabhain 1991 – 28yo

En 28-årig Bunnahabhain kan få vilken whiskyentusiast som helst att bli lycklig. Det egensinniga destilleriet som en gång byggdes på det som mycket väl kan vara en av Islays mest otillgängliga platser. Det fanns inte ens en väg till viken man valde för bygget. I dag, snart 150 år senare har det visserligen anlagts en väg, men ännu kräver det sin chaufför att ta sig fram längs Ardnahoe Loch upp till destilleriet. Skälet till att man lät bygga ett destilleri på en så svårtillgänglig plats var att fraktbåtar kunde lägga till i den skyddade Bunnahabhain Bay, just där Margadale River har sitt utlopp.

Bunnahabhain är som en kameleont som svårligen låter sig fångas. Den som ger sig på att beskriva destilleriets husstil går snart vilse. Fram till 1963 gjorde man en hårt rökt whisky i klassisk Islay-stil. Bunnahabhain har visat sig vara en muskelwhisky som bara blir bättre och bättre trots att ekfaten närmar sig både 30 och 40 år. Dessa Bunnor har en stor skara fans över hela världen och många menar att den i princip orökta Islaywhiskyn är det allra mest typiska för ön, eftersom de maritima smakerna från Hebridernas unika klimat är som mest tydliga i just sådan whisky.

Gordon & MacPhail har gjort sig känt som en förvaltare av Bunnahabhains äldre whisky. På senare år har man buteljerat flera storslagna åldringar från destilleriet. Nu är det dags för ännu en gamling. Ett 28-årigt singelfat i Connoisseurs Choice-serien.

Bunnahabhain 1991 – 28YO | Refill American Hogshead | Single Cask #3077 | 50,3% | Connoisserus Choice | Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 13 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11284–01
Pris: 2 997 kr
Alkoholhalt: 50,3%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 6 maj 1991
Buteljerad: 23 januari 2020
Ålder: 28 år
Fat: Refill American Hogshead, Cask No. 30774
Antal flaskor totalt: 198 fl.
Antal flaskor till Sverige: 96 fl.

Beställ här

Caol Ila 2003 – 16yo

Caol Ila är dubbelt så stort som det näst största Islaydestilleriet och ett av de tio största destillerierna i Skottland. Trots sin storlek, eller kanske just på grund av den, har Caol Ila inte nått upp till riktigt samma status som grannarna nere på sydkusten.

Kanske beror det på att frånvaron av originalbuteljeringar länge var stor, tills de för första gången dök upp i den berömda Flora & Fauna-serien. Från nästan inga alls, ett antal år tillbaka i tiden, är numera 15 % av produktionen reserverad för singelbuteljeringar. Caol Ilas namn kom istället att spridas via oberoende buteljerare och via en lång rad ”mystery bottlings” där whiskyns ursprung nödtorftigt doldes.

I dag råder det ingen tvekan; Caol ila är ofta väl så bra som berömdheterna nere på Kildaltonstranden. Caol Ila är arbetshästen som förser Diageo med merparten av den rökiga whisky som behövs till de stora blandningsmärkena. Satsningen på singelmalt har gjort att fler och fler upptäckt vilken makalöst gräsbrandslik Islayrök som sju dagar i veckan strömmar ur de sex pannorna.

Husstilen är klassisk bourbonlagrad hårt rökt whisky. Många menar att den når sin höjdpunkt i de övre tonåren. Det är just ett sådant fat som Gordon & MacPhail nu har tappat upp i Connoisseurs Choice-serien.

Caol Ila 2003 – 16YO | First Fill Bourbon Barrel | Single Cask #302294 | 55,7% | Connoisseurs Choice | Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 13 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40767-01
Pris: 1 642 kr
Alkoholhalt: 55,7%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 10 september 2003
Buteljerad: 23 januari 2020
Ålder: 16 år
Fat: First Fill Bourbon Barrel, Cask No. 302294
Antal flaskor totalt: 194 fl.
Antal flaskor till Sverige: 194 fl.

Beställ här

Clynelish 2006 – 13yo

Clynelish är på många sätt ett av de mest fascinerande destillerierna i Skottland. Det har sitt ursprung i den fasansfulla Highland Clearances då den skotska högadeln med hertigen av Sutherland i spetsen fördrev 20 000 arrendebönder från sina hem. Det behövdes mer betesmark till fåren och då kunde man inte låta fattiga bönder bo kvar, resonerade man. Folkförflyttningen kom att pågå under både 1700- och 1800-talen och tvingade många människor att söka sig mot kusterna och över haven till Amerika och Australien. Många slog sig ner i byarna vid kusten och började med fiske. Sillfisket blomstrade och det lilla fiskeläget Brora på östkusten blev ett nytt hem för många av dem. Som något slags plåster på såren (möjligtvis) beslutade hertigen av Sutherland att bygga ett destilleri åt de fördrivna familjerna.

Clynelish stod klart 1819. Vid mitten av 1960-talet behövde man öka kapaciteten, men istället för att bygga ut valde man att bygga ett helt nytt destilleri intill det gamla. För enkelhetens skull döptes det till Clynelish B. För att särskilja dem åt beslutade man något år senare att det ursprungliga destilleriet skulle få stadens namn, Brora, medan det nya fick behålla namnet Clynelish. Vid Brora fortsatte man göra en rökig och numera kultförklarad whisky ända fram till nedläggningen 1983. Clynelish användes för en mer lättrökt ren och frisk whisky. Clynelish har blivit ett favoritdestilleri för många och man hör ofta att Clynelish aldrig buteljerat en mindre bra whisky. Det är förvisso en smaksak, men frågan är om det finns något annat destilleri som har en lika jämn och hög kvalitet som Clynelish.

I Connoisseurs Choice-serien har Gordon & MacPhail buteljerat en 13 år gammal refill sherry-hogshead på livliga 54,6%.

Clynelish 2006 – 13YO | Refill Sherry Hogshead | Single Cask #310538 | 54,6% | Connoisseurs Choice | Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 13 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40768-01
Pris: 1 291 kr
Alkoholhalt: 54,6%
Ursprung: Highland, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 18 juni 2006
Buteljerad: 6 februari 2020
Ålder: 13 år
Fat: Refill Sherry Hogshead, Cask No. 310538
Antal flaskor totalt: 272 fl.
Antal flaskor till Sverige: 272 fl.

Beställ här

Glenburgie 1994 – 25yo

Glenburgie är en whisky som nästan alla som kommit i närheten av ett glas scotch har provat. Dock kanske utan att veta om det. Glenburgie har länge varit en favorit hos blenders och är en av nyckelmalterna i Ballantines, som ju är världens näst mest sålda skotska blendwhisky.

Masterblenders brukar ha sina favoriter och vrider man om armen på dem och tvingar dem att nämna något annat än sitt eget destilleri som är betydelsefullt för smaken på deras kompositioner så blir Glenburgie ofta svaret. Glenburgie är som en katalysator som får andra whiskysorter att blomma ut. Att blenders varit så förtjusta i Glenburgie är ett av skälen till att whiskyn länge nästan bara gick att uppleva som singelmalt hos oberoende buteljerare. Men på senare år har ägarbolaget Pernod Ricard trummat på med en rad buteljeringar.

Glenburgie byggdes från början som Kilnflat Distillery uppe i Speyside. Det togs i drift 1810, och genomgick många ägarskiften. Under en stor del av 1900-talet var det i händerna på kanadensiska Hiram Walker. 2004 genomfördes en omfattande renovering. I princip byggdes ett helt nytt destilleri på det gamla. Man har därför diskuterat lämpligheten att fortsätta kalla det nya destilleriets whisky för Glenburgie.

Whiskyn från Glenburgie är känd för att vara mycket mjuk och elegant, fruktig och med tydliga citrustoner. Gordon & MacPhail har låtit en muskelstinn 25-åring komma till heders i Connoisseurs Choice-serien, ett refill sherryfat buteljerat vid 55,5 %. Whiskyn kommer således i det här fallet från det ursprungliga destilleriet som en gång hette Kilnflat.

Glenburgie 1994 – 25YO | Refill Sherry Hogshead | Single Cask #10064 | 55,5% | Connoisseurs Choice | Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 13 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11235-01
Pris: 2 816 kr
Alkoholhalt: 55,5%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 27 september 2006
Buteljerad: 10 februari 2020
Ålder: 25 år
Fat: Refill Sherry Hogshead, Cask No. 10064
Antal flaskor totalt: 176 fl.
Antal flaskor till Sverige: 72 fl.

Beställ här