Ny Macduff Single Cask från Selected Malts!

Macduff är ett ganska ungt och spännande destilleri som byggdes 1962 och började producera 1963, samma år för övrigt, som Selected Malts egen Mikael Westerberg såg dagens ljus. Man använder sig av 2 mäskpannor och 3 spritpannor. För att få plats med pannorna i destilleriet blev man tvungen att rikta sina lynearms på ett ovanligt spännande sätt. De svänger runt pannan och har i princip ingen lutning alls.

Macduff Destilleri buteljeras inte officiellt under destilleriets eget namn. Istället heter whiskyn som tillverkas vid Macduff: “GLEN DEVERON” efter floden Deveron. Oberoende buteljerare skriver traditionellt ut Macduff på etiketterna.

Fatet som Selected Malts valt är ett first fill bourbon från början och köptes in som 6 år gammal. De fann ett destillat som tilltalade dem med sin söta, karamelliga och lätt fruktiga ton. De ville låta destillatet skina lite mer denna gång och beslöt sig för att inte använda för “fräscha” sherryfat till slutlagring. De har därför använt små Oloroso fat, fyllda för tredje gången, och lät whiskyn vila där i 15 månader. Vid 9 års ålder tyckte de att whiskyn fått en fantastisk utveckling och beslöt att buteljera.

Styrkan på 54% är noga utvald och resultatet blev 363 flaskor.

Macduff 2011 9yo

Ålder: 9 år
Alkoholhalt: 54%
Volym: 500ml
Pris: 676:-
Systembolagsnumer: 82437
Lanseras: 25/8 2020