Otraditionell Clairin släpps idag!

Haiti är ett av Karibiens fattigaste och mest utsatta länder. En svag demokrati, fattigdom och naturkatastrofer gör att var fjärde invånare är i behov av internationella hjälpinsatser.

Haiti var de första landet i Karibien som drev ut sina kolonisatörer och utropade självständighet. Slavupproret 1804 är haitierna mycket stolta över och man firar minnet av världens första svarta republik.

Ur den gamla slavkulturen har vuxit en stark folktro där inslag av voodoo och magi är stort. Clairin är en traditionell haitisk rom som är djupt rotad i landets kultur och historia. Den har sin ursprung på sockerplantagerna där den ofta gjordes av slavar i primitiva pannor på ett hantverksmässigt vis. Clairin görs av sockerrörsjuice som pressas och får vildjäsa. Den får en speciell och rustik stil som kännetecknar Haiti och den gamla slavkulturen, än i dag förekommer voodooliknande besvärjelser i landets clairindestillerier.

Clairin har en varierande stil beroende på var den tillverkas och vilken sorts sockerrör som används, den kan vara alltifrån fruktig och blommig till kryddig och jordig. Clairin har en speciell plats i den haitiska kulturen och får nu mer och mer internationell uppmärksamhet, vilket stödjer landet och det genuina hantverket. Ofta brukar man skilja på rom och Clairin, men det är mest en definitionsfråga. Clairin har blivit populärt bland romentusiaster och bartenders runt om i världen som uppskattar autenticitet och komplexitet.

Papalin Haiti 4 YO är en blandning av 32 fat från fem olika Clairindestillerier (Clairins Vaval, Sajous, Casimir och Le Rocher, samtliga destillerade 2017) samt ett år yngre sockerrörssirapsrom från Distillerie de Portau-Prince. Rommen har sedan lagrats på romfat från Caroni och Mount Gay, bourbonfat från Buffalo Trace och cognacsfat.

Papalin Haiti Original Vatted Rum 4 YO, 53,1%

Säljstart: Fredag 11 augusti
Artnr: 41446-01
Pris: 799 :-
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 53,1%
Ursprung: De Port Au Prince, Haiti
Typ: Blended Rum
Ålder: 4 år
Producent: Velier
Destilleri: Clairins Vaval, Sajous, Casimir, Le Rocher och Distillerie de Port-au- Prince
Buteljerad: September 2022
Råvara: Sockerrörsjuice
Vatten: Anges ej
Jäsning: Naturlig vildjäst upp till 120 timmar
Destillation: Potstills
Fat: Romfat (Caroni och Mount Gay) Bourbonfat (Buffalo Trace) Cognacfat
Esterhalt: 395,7 gr/HLPA
Lagring: Tropisk lagring under fyra år vid och Distillerie de Port-au- Prince
Sockerhalt: Inget tillsatt socker
Angels share: Anges ej
Övrigt: Cask strength
Totalt antal flaskor: 4 800 fl.
Antal flaskor till Sverige: 108 fl.