Benromach Peat Smoke 2014

Benromach är ett egensinnigt och annorlunda destilleri längst uppe i norra Speyside. Den lilla regionen, ungefär lika stor som Blekinge, är ett whiskyrike utan motsvarighet. Här finns ett femtiotal av Skottlands destillerier och här görs mer whisky än vad alla Skottlands övriga destillerier producerar tillsammans.

Speyside präglas dock i hög grad av industriell whiskytillverkning och processer där man tillverkar enorma volymer whisky, mest med syftet att producera en lång rad världsberömda blendwhiskymärken. I Speyside ligger Skottlands jättar och de stora bolagen har sina gigantiska industrier just här. Benromach skiljer sig på många sätt från dessa. Benromach är ett av Skottlands mindre destillerier och man gör i stort sett uteslutande whisky som ska buteljeras som singelmalt. Men det är inte bara litenheten som gör Benromach speciellt. I kontrast mot regionens moderna och strömlinjeformade whisky försöker man istället producera en gammaldags whisky, en whisky som tillverkas, smakar och blir såsom whiskyn var förr i Speyside. Med hjälp av små pannor, jäskar i trä, mycket långa jästider, kylning utomhus och en hårdnackad och kostsam policy att endast använda förstagångsfat skapar man en whisky som skiljer sig markant från den moderna Speysidestilen. En annan starkt bidragande orsak är att man, precis som förr i Speyside, använder en rökigare malt, man gör till och med en helt rökig whisky, vilket mycket få av Speysides destillerier gör numera.

Benromach Peat Smoke kombinerar de ålderdomliga metoderna med en rejäl dos rökmalt som närmast leder tankarna till en långlagrad Islaywhisky. Nu har Benromach spänt rökmusklerna rejält och tryckt upp fenolhalten till hela 57 ppm, vilket är mer än det mesta som produceras på Islay.

Benromach Peat Smoke 2014 Bourbon Matured, 46%

Säljstart: Fredag 11 augusti
Artnr: 11510-01
Volym: 70 cl
Pris: 630:-
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Scotland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach Distillery Company LTD
Destilleri: Benromach Distillery
Destillerad: 2014
Buteljerad: 2023
Destillation: Dubbeldestillerad
Ålder: 8 år
Råvara: Hårt rökt korn
Vatten: Källvatten från Chapelton Spring
Fat: First-fill bourbon
Jäst: Destilleri- och bryggerijäst
Jäsning: 3–5 dagar
Angels share: Anges ej
Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad
Totalt antal flaskor: 6 242 fl.
Antal flaskor till Sverige: 720 fl.