Benromach Vintage 2009 Cask Strength

Benromach Vintage 2009 Cask Strength

På tisdag den 16 februari släpper Symposion 420 flaskor av Benromach Vintage 2009 Cask Strength på Systembolaget.

När Benromach stängdes 1983 var det få som vågade hopas på att destilleriet någonsin skulle öppna igen. Historien talade minst sagt emot. Det lilla Speysidedestilleriet hade egentligen aldrig fått luft under vingarna trots att det kämpat på sedan den legendariske Duncan MacCallum tog den lika legendariske destilleriarkitekten Charles Doig till sin hjälp byggde ett av Skottlands vackraste destillerier i slutet av 1800-talet. Branschkriser, världskrig, ägarbyten och konkurser skulle gång på gång tysta pannorna. Och när mäktiga United Distillers 1983 lät yxan falla över sina olönsamma destillerier släcktes Benromach för gott. I en ny tid gick det inte att vara liten, stordrift och starka varumärken var det som gällde.
 
Benromach hade inget av detta. Egentligen återstod bara rivning när Gordon & MacPhail lyckades förvärva Benromach för en spottstyver 1993, vilket var ett resultat av ett mångårigt samarbete, men också av det förfallna destilleriets ringa värde. Nu vidtog en varsamt och långsam restaurering, där allt ifrån sönderfallna tak till maltgolvet, som stått oanvänt i 30 år, återställdes. Ny utrustning installerades, bland annat nya pannor och nya jäskar. När de första dropparna äntligen rann genom spritskåpet fem år senare var det egentligen ett helt nytt destilleri som flyttat in i de renoverade byggnaderna. Icke desto mindre, en ny era, och en mycket framgångsrik sådan, tog sin början.
 
När Gordon & MacPhail tog över Benromach fanns en hel del whisky i lagerhusen, och för all del också i Gordon & MacPhails egna lagerhus inne i Elgin två mil österut. Den gamla whiskyn hade åldrats med värdighet. De buteljeringar som Gordon & MacPhail nu kunde förverkliga skulle bli de första originalutgåvorna någonsin. De fick ett synnerligen gott mottagande och Benromach fick rykte om sig att vara en fågel Fenix som rest sig ur askan och stigit mot höjderna långt bortom Romach Hill i Forres.
 
I dag är Benromach hyllat som ett hantverksmässigt och förstklassigt destilleri. Benromach blev ett craftdestilleri långt innan någon hört det ordet. Gordon MacPhail ville göra gammaldags och traditionell Speysidewhisky och med den filosofin har Benromach blivit en föregångare och en favorit hos många whiskyvänner.

Benromach Vintage 2009 Cask Strength Batch 04 1st Fill 57,2%

Säljstart: Tisdag 16 februari, utvalda butiker
Artnr: 92160-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 57,2%
Ursprung: Speyside, Skottland
Malt: Medelhårt (10-12ppm) torvrökt malt
Vatten: Chapelton Spring, Romach Hills
Jäsning: 72-120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11.000 liter stora. Använder både bryggeri- och destillerijäst.
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7.500 liter vört som ger 2.500 liter low wine med en alkoholhalt på 20-23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5.000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73%-60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70%.
Destillerad: 2009
Buteljerad: 2020
Ålder: 11 år
Fat: Bourbon och ex-Sherry. Endast first fill används.
Övrigt: Ej kylfiltrerad och ofärgad.
Totalt antal flaskor: 9600 fl. (29 fat)
Antal flaskor till Sverige: 420 fl.