Tre nya Balvenie i Single Barrel-serien

William Grant & Sons har lanserat tre nya Balvenie buteljeringar på Systembolaget. Dessa tre är från den numer smått berömda Single Barrel-serien. Vi på Malter Magasin snubblade över den 15 åriga varianten av Single Barrel nån gång under 2007 – 2008 och vi föll för den direkt! Vi noterade snabbt vilken batch det var som vi provade och passade genast på att inhandla några extra buteljer.

Detta är en del av charmen med denna serie, alla buteljeringar är ju unika batcher. När man besöker destilleriet så erbjuds man möjlighet att handbuteljera sin egen 20cl flaska direkt från ett utvalt fat. Denna upplevelse är något som Balvenie vill nåt ut med till fler whiskyälskare än bara de som faktiskt gör den långa resan till destilleriet. För att göra det så skapade de denna serie. Det är Balvenies maltmästare David C.Stewart som väljer ut fat i destillerier mörka lagerhus. De tre som finns i Sverige just nu är följande:

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year 
Artikelnr: 85088. Pris: 696 SEK. Alkohol: 47.8%.
Lagrad på ett amerikanskt first-fill ekfat.

The Balvenie 15-Year-Old Single Barrel Sherry Cask
Artikelnr: 85241. Pris: 990 SEK. Alkohol: 47.8%.
Lagrad på europeiskt ekfat, Oloroso-sherry.

The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years.
Artikelnr: 85205. Pris: 5140 SEK. Alkohol: 47.8%.
Lagrad på återfyllt amerikanskt ekfat, tidigare använt för Scotch whisky.

I pressutskicket går det att läsa följande:

– Jag är väldigt stolt att få dela vår passion för Single Barrel-whisky och de kvalitéer som den erbjuder. Det faktum att varje fat har en unik smak är kanske inte något som uppmärksammas så ofta som det borde. Att producera den här typen av whisky är för mig fantastiskt, säger Balvenies maltmästare David C. Stewart MBE.

Maltmästaren David C. Stewart MBE är känd i whiskykretsar tack vare sitt doftsinne som han har utvecklat under sin 55-åriga karriär hos Balvenie. Hans titel, MBE, står för Member of the Order of the British Empire där han blev invald av hennes majestät drottning Elizabeth II i början av 2016 tack vare sina insatser för den skotska whiskyindustrin. Det är Stewart som noga valt tre olika typer av fat, ett First fill och ett Refill av amerikansk ek, samt ett europeiskt körsbärsfat, som Balvenies serie Single Barrel-whisky har lagrats på.

Spotlight PR, Nigab/William Grant & Sons skickade över smakprover på dessa tre buteljeringar, och du kan snart läsa vad vi på Malter Magasin tyckte här