Piemonte – en vinregion i mästarklass!

Piemonte i nordvästra Italien är en av världens allra vackraste vinregioner och även den region som har flest klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk region. Piemonte erbjuder en spännande variation av underbara viner och inhemska rödvinsdruvor.

Text: Jeanette Gardner
http://www.vinjournalen.se

Tänk Piemonte och visst tänker man då osökt på appellationer som Barolo, Barbaresco, Barbera eller druvorna som den strama och tanninstinna druvan Nebbiolo, den livliga Brachetto eller den oerhört pigga Moscato Bianco?
Piemonte är en prestigefylld vinregion med en otrolig mångfald av goda druvor och varierande vinstilar som alla ligger i en klass för sig. Ofta pratas det om de läckra röda vinerna, men här produceras självklart också många härliga vita viner som exempelvis det populära Moscato d’Asti. Goda gröna druvor förutom Moscato är bland annat Arneis och Cortese.

Vad som är ett gott vin eller inte, är upp till var och ens personliga preferens och smak. Men det finns några punkter som en vinkännare med säkerhet lägger märke till. Det är klimat, terroir, druva, produktion och vinmakarens yrkeserfarenhet. Nästan överallt i Piemonte verkar dessa variabler dansa tillsammans i en slags symbios.
Piemonte har ett kuperat landskap som är omgivet av Alperna och Apenninerna, vilket säkert också har en stor betydelse för vinproduktionen och regionens gynnsamma mikroklimat. Detta har gjort det möjligt för många småskaliga familjevingårdar att kunna producera en parad av olika vinstilar med strukturerade, komplexa, aromatiska rödviner som till stor del lämpar sig så väl för att lagras i flera år.

De tre blå druvorna som sticker ut är Barbera, Dolcetto och Nebbiolo. Den strama fruktiga Barbera är den druva som odlas allra mest i regionen. Den upptar ca 20 500 hektar odlingar i Piemonte. Nebbiolo med sina sträva tanniner är ofta storfavorit hos vinkännare och sedan har vi Dolcetto som är den mjukaste och lenaste av de tre druvorna. Här är några vintips för dig som vill prova de olika druvorna!

Barbera
Barberaviner framställs med varierande stil och allt ifrån lätta viner till lite mer robustare. Inom kategorin finns viner som oftast har en stor balanserad syra, snygg tanninnivå och generellt fruktiga, fint strukturerade och nyanserade allround-viner som kan matchas till mängder av maträtter. Barberaviner är kanske inte lika kända som viner från Brunello och Barolo, men de är ändå på god väg att få uppmärksamhet och vinna global respekt. Barberadruvan vinner inte alltid på att lagras särskilt länge och många av vinerna bör njutas unga!

Terre Barbera d’Asti 2016 (SB 2754) är ett ungt, modernt och mycket prisvänligt vin från klassiska DOCG Barbera d’Asti.

Vinet Terre Barbera d’Asti 2016 (SB 2754) är ett ungt, modernt och mycket prisvänligt vin från klassiska DOCG Barbera d’Asti och familjevingården Terre. Kvalitetsfokuserade vinmakare nästan till absurdum, vilket inte är så ovanligt i Piemonte, eftersom konkurrensen mellan vingårdarna är stor. Att druvorna har fått solmogna lite längre och man lagrar vinet på ekfat har visat sig göra underverk för både doft och smak. I detta medelfylliga fruktdrivna vin finns en bra balans mellan syra och de härligt mogna aromerna av körsbär, blåbär, örter och lakrits. En del rostad fatkaraktär träder fram. Och där åkte alkoholhalten upp ett snäpp till 14 % som det står på etiketten. Det märks dock inte i klunken och börjar för övrigt bli ganska vanligt för goda, okomplicerade viner.

Dolcetto
Nu förflyttar vi oss till vindistriktet Langhe som finns med på UNESOS världsarvslista sedan 2014 för sitt vackra landskap, rika kultur och sina vinodlingstraditioner som går tillbaka hundratals år.
Här finns nämligen två älsklingsdruvor: Nebbiolo och Dolcetto. Det är just Dolcetto som är en sådan underbart liten och len druva. Det är i Dogliani Superiore DOCG som man hittar de finaste Dolcetto-vinerna, smakfulla viner med bra balans och kropp och med en lättare stil än kusinen Barbera.

Dogliani Superiore DOCG 2016 (SB 6377) består till 100% av druvan Dolcetto. Ett lyxigt, elegant och snyggt vin.

Den mästerlige vinmakaren Fabrizio Fabiani har just lanserat sin Dogliani Superiore DOCG 2016 (SB 6377) i Sverige och vinet består till 100% av druvan Dolcetto. Ett lyxigt, elegant och snyggt vin med en fuktig karaktär av mogna blåbär, saftiga moreller och mjuksöta plommon och med behagliga örttoner av kanel och stänk av lakrits. Detta ger självklart en riktigt mysig arompalett där de söta och mjuka tanninerna är balanserade på ett mycket harmoniskt sätt med vinets smakfulla syrlighet. Eftersom vinet är lätt och har inte den rustika mustiga känslan, så är det en matkompis som passar till allt från pasta till en grillad kycklingfilé.

Nebbiolo
Nebbiolo har blivit något av en kultdruva som alla vinkännare gärna diskuterar. Det beror nog på att druvan är en av världens mest karakteristiska druvor, med aromer och smaker som är helt unika. Här förväntar man sig komplexa viner med något mer aggressivare tanniner, mycket struktur och bra balans. Det är otroligt svårt att hitta bra Nebbiolo-viner i Sverige. Jag tittar främst på två vinmakare; Paulo Scavino i Langhe och Enzo Bartoli i Barolo. Dessa viner kan med fördel lagras under schyssta förhållanden i princip i 10 år och då får du ett vin med värdig smakfull ålderdom och med len och behaglig mjukhet.

Barolo 2013 (SB 72399) framställt till 100% av druvan Nebbiolo. Vinet har slutlagrats i minst 18 månader på ekfat.

En fin Nebbiolo kommer från Enzo Bartoli med sin eleganta och populära Barolo 2013 (SB 72399) framställt till 100% av druvan Nebbiolo. Vinet har slutlagrats i minst 18 månader på ekfat som ger en utpräglad fatkaraktär, precis som dessa viner ska ha. Ett smakfullt, mycket fylligt och komplext vin med doft- och smaknoter som mogna svarta körsbär, syrliga nypon, ett stänk av ros och några varma kryddor med lite nougat. Det allra med detta utsökta vin är den komplexa tanninstrukturen som allt eftersom övergår i en rund, len och behaglig lång eftersmak.

Det gastronomiska Piemonte skiljer sig från det vi normalt upplever som italiensk traditionell mat. Tomater, pasta, pizza, italienska charkuterier hör inte till de mest vanliga rätterna på menyn. Men goda ostar, smöriga såser, grytor med viltkött som fått koka i timmar, inläggningar, är Piemonte-kökets favoriter. Traktens särskilda delikatess är förstås den exklusiva vita tryffelsvampen, Albatryffeln, en dyrgrip som kan kosta upp till 7 000 kr per hekto. Den skördas på hösten och har en alldeles egen tryffelfestival. Med början i september anordnas populära tryffelevenemang, där besökare kan få följa med tryffeljägarna och deras hundar på jakt efter tryffel.

Traktens särskilda delikatess är förstås den exklusiva vita tryffelsvampen, Albatryffeln, en dyrgrip som kan kosta upp till 7 000 kr per hekto.

Tryffel hyvlas vanligtvis i lövtunna skivor över maträtten. Den har en stark smak och intensiv doft. Du hittar tryffelsvampen i bättre mataffärer eller i den italienska delikatesshörnan i saluhallen som brukar ha tryffel i olika prislägen. Här presenterar vi en snigeldelikatess från Piemonte med både färsk tryffel och tryffelolja.