Konsten att lyckas med en proffsig vinprovning!

Text: Jeanette Gardner
www.vinjournalen.se

Att prova olika viner är ett bra sätt att lära sig mer om vin och det är faktiskt ganska likt med när man provar whisky. Man tittar på färg, smakar och doftar på aromer, bedömer en helhet.

Att arrangera en egen vinprovning och bjuda in vänner en kväll kan bli ett mycket spännande och lärorikt evenemang som alla länge garanterat kommer att prata om. Men hur förbereder man en proffsig vinprovning? Vilka viner ska man välja? Hur provar man sedan vinerna och sätter fokus på aromer som doft och smak? Här är en snabb guide med mängder av handfasta tips för hur du arrangerar en proffsig vinprovarkväll utan att egentligen veta något om viner.
Du kan hålla en blindprovning, där du har folie kring flaskorna och där ingen vet vilka viner som kommer att provas. Men du kan också hålla en öppen provning med ett speciellt tema för provningen som kanske är det enklaste om du är nybörjare.

Oavsett hur du vill göra, så kommer du att lära dig om olika vinregioner och vingårdar, provar lika vinstilar och druvor. Och du kommer att få utmana alla dina sinnen när det gäller smak och doft.

Här får du några smarta råd från planering till provning:

Glasses of red wine in a row on a table

Planera smart
Att planera och förbereda är A och O för att din vinprovning att bli en proffsig succé! Bestäm dig för att hålla en öppen provning om du arrangerar en vinprovning hemma för första gången.

Börja med att bestämma ett tema för din vinprovning. Temat kan handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Rioja eller Stellenbosch i Sydafrika. Eller viner som har en särskild vinstil exempelvis Valpolicella eller mousserande viner som Cava eller Spumante. Och man kan även prova en viss druva, till exempel Riesling eller Chardonnay.

Börja med att fundera kring vilka viner som dina vänner brukar tycka om och håller du ditt tema inom den ramen för detta, så är du säker. Tre till fyra viner inom samma tema brukar vara tillräckligt för en privat vinprovning hemma och då får ni även lite tid att prata om och kring vinerna.

Att bjuda in alltför många vänner till en vinprovning kan bli struligt, i alla fall första gången tills du har fått in en bra rutin. För ett första event kan det vara optimalt med en grupp på 4 till 6 personer.

Berätta gärna när du bjuder in dina gäster vilket vintema som du har valt, så har de chansen att förbereda sig lite.

Stäm av det praktiska. Har du tillräckligt med vinglas? Hur många glas behöver du när alla ska prova 3 viner i var sitt glas? Hur många flaskor av varje vin kommer att gå åt? Ska det serveras tilltugg?

Gör det enkelt i början!
Satsa på att hitta viner som är till 100 % framställda av en och samma druva innan du ger dig på olika blandningar. Då kan du snabbt lära dig känna igen en unik druvsort.

Några förslag på goda blå och gröna druvor som är enkla att identifiera

Zinfandel
En blå druva från Kalifornien

Syrah
En blå druva från Rhône

Riesling
En grön druva från Tyskland, Österrike eller Alsace

Albariño
En grön druva från Portugal eller Spanien 

Förbered kvällen
Förbered några matiga tilltugg eller varför inte en liten buffé? Milda ostar, sallader, grönsaksstavar med dip, en grönsakspaj är bra mat som inte blir för framträdande eller kryddade och som tar över smaklökarna som ni så väl behöver till vinet.

Det är också bra om du själv förbereder lite material kring temat och vinerna som ska provas. Om varje person får ett vinprovningsprotokoll ser det extra proffsigt ut. På Systembolagets hemsida finns det färdiga vinprovningsprotokoll för rött, vitt, rosé och mousserande att ladda ner.

Varje gäst får sedan ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…

Det är också bra om du själv förbereder lite material kring temat och de viner som ska provas. Googla för att ta reda på så mycket du kan om land, region, druva och sätt gärna ihop en liten text som du skriver ut till alla gäster. Det blir ett stöd på vägen för att beskriva vinernas karaktär.

Vi tycker olika
Vin är väldigt mycket en upplevelse, en förnimmelse, en känsla och du använder alla dina sinnen när du provar vin. Men att sätta ord på känslor är aldrig lätt. Det första som du märker kommer nog att vara att ingen av gästerna kommer att tycka likadant om alla viner. Det är inte så konstigt när man pratar om smaker, aromer, känslor. Vi använder alla våra sinnen när vi provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen. Så m vi tycker olika, så är det helt i sin ordning.

På vinprovningen är det titta, virvla glaset, dofta, smaka som gäller och eventuellt uppleva en eftersmak i gommen när du sväljer och kanske finna olika smaker även där. I första hand beskriver du färg, doft och smak.

När man ska beskriva aromerna vin talar man lite kort om:

primära aromer som kommer ifrån själva druvan, exempel fruktiga eller blommiga aromer

sekundära aromer som kommer från vinframställningen exempelvis, akacia, viol, cederträ eller kex

tertiära aromer som tillkommer när vinet lagras, exempel en ton av rök eller ekfat

Det kan vara smart att förbereda några doft- och smakaromer som kan fungera som en lathund på ett papper. Det gör det lite enklare att sätta ord på vad man dricker. Vanliga kryddor, och frukt kan vara

• olika röda och svarta bär, pomerans, citron, lime, grapefrukt, stenfrukter, exotiska frukter som melon, litchi, mango…
• vanilj, kanel, choklad, nougat, muskot, peppar, jord, flinta, kola, lakrits, tobak, kex, trä, ek, kaffe, viol, ros, läder…

Titta på färgen
Titta på vinets färg och håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite. Man kan få en hel del information om vinet genom att titta på färgen, exempelvis vinets ålder och många gånger kan intensiteten ge en vink om vilken druva det handlar om. Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött.

Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.

Känn doften
Proffsiga vinkännare kan bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är framställt av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.

Håll alltid glaset i foten när du snurrar på det.

Snurra vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Ett vin doftar alltid mer än vad det smakar. Stressa inte. Du kan också känna doften bättre om vinet virvlas runt en stund. Som hjälp med din bedömning kan du ta fram lathunden med de vanligaste smakerna som du sammanställt tidigare.

Börja med att försöka känna igen vinets fruktkaraktär. Vilka frukter kan du urskilja, är det ljusa aromatiska eller mörka dova frukttoner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Känner du igen flera frukter? Har vinet en ekfatskaraktär? Vilka örter och kryddor kan du hitta i vinet?

Smaka på vinet
När du smakar på vinet, ta en stor klunk som du behåller i gommen och upplev smakerna. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?
Ta en klunk till. Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?
Känn på eftersmaken, ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken?

Titta på helheten
Nu kan du sammanfatta vad du själv tycker om vinet och ge det en helhetsbedömning. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske för syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget? Det är du som tycker.

Verkar det svårt? Ge inte upp, övning ger färdighet! För varje gång du provar så kommer du att upptäcka att du lär dig mer. Att bli en duktig vinprovare handlar om intresse och nyfikenhet. Hoppas du har fått några bra tips för att sätt igång och prova några goda viner!

Lycka till!