Rökiga Smashburgare!

Ingredienser till fyra burgare:
500 gram högrevsfärs
4 skivor bacon
6 cl rökigwhisky Ardbeg Uigeadail
2 vitlöksklyftor
1 dl majonäs
4 skivor cheddarost
4 blad romansallad
4 st hamburgerbröd
1 tomat
1 rödlök
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt på ugnen på 150 grader.

Börja med vitlöksmajonäsen:
Pressa två vitlöksklyftor i en skål med majonäsen. Salta och peppra och ställ in i kylskåpet.

Blanda i den rökiga whiskyn i färsen och ställ in den också i kylskåpet.

Under tiden du väntar på köttfärsen så skivar du tomater och rödlök tunnt. Salladsbladen delar du på mitten.

Passa på att steka baconskivorna också!

Lägg in hamburgerbröden i ugnen för att rosta dem.

Ta fram köttfärsen och forma den till åtta bollar, lite större än en vanlig köttbulle.

Själva uttrycket ’Smashburger’ får sin förklaring i nästa moment. Lägg i en köttbulle i den heta stekpanna och ta en liten tallrik och pressa ihop köttbullen i pannan. Den ska vara så tillplattad som möjligt. Den höga temperaturen gör att du får snabbt en karamelliserad stekyta. Det är här du trollar fram smaken i högrevsfärsen!

När den ena sidan är klar vänder du på burgaren och lägger på en cheddar skiva. Ta någon sorts skål eller ett litermått i metall. Lägg detta över burgaren så smälter cheddarosten snabbare.

Ta ut bröden ur ugnen!

Montera:
Dags att montera burgaren!
Bred på ett rikligt lager av vitlöksmajonäsen på bägge bröden.
Lägg på två smashburgare med smält cheddarost, sallad, tomat, lök och baconskivorna på toppen. Lägg på locket.
Servera gärna med en hemgjord öl eller en dram med Ardbeg Uigeadail!

God spis!