Plantation Single Casks 2019

Vi har ju tidigare skrivit om romproducenten Plantation och dess karismatiske ägare Alexandre Gabriel. Förra månaden så var han på besök i Sverige inför lanseringen av 2019 års utgåvor av deras unika Single Cask buteljeringar.

Den 10 oktober så släpptes inte mindre än nio olika unika buteljeringar på Systembolaget där Plantation har vidareutvecklat sin dubbellagrings teknik till nya höjder.

De mest omtalade versionerna i denna lansering var förmodligen samarbetena mellan Plantation och det skotska destilleriet Kilchoman samt det irländska destilleriet Teeling.

Single Cask Programme

För att få tillgång på bra fat så har Plantation utvecklat ett globalt samarbete mellan olika destillerier där de byter fat med varandra för att kunna skapa nya spännande smaker.

Detta Single Cask Programme är en förlängning på det utbytet där man har valt ut exceptionellt vällagrad rom och flyttat över denna till ett tredje fat för att trolla fram nya, och ibland, oväntade smaker.
– Visst handlar det mycket om att säkra upp bra fat men man kan också säga att detta är ett kunskapsutbyte mellan två Master Distillers där resultatet är något som vi delar med våra kunder, sade Alexandre Gabriel på en pressträff i oktober. Vi får möjlighet att diskutera hur smaker och dofter uppstår och vi byter hela tiden idéer kring hur man skulle kunna ändra på saker för att driva utvecklingen framåt, vilket är väldigt kreativt och inspirerande fortsätter Gabriel.

”Detta är också ett kunskapsutbyte mellan två Master Distillers”

Att det är ett aktivt samarbete mellan destillerierna framgår när man får reda på att Alexandre har själv besökt alla sin samarbetspartners och varit med och valt ut vilka fat som skulle användas till detta projekt.
– För att matcha den lagrade rommen från Trinidad så valde vi ett first fill bourbonfat som har lagrat rökig whisky i åtta år, säger Anthony Wills från Kilchoman.

Alexandre flikar in och förklarar att för en cognacproducent, som han också är, så är rök främmande.
– Det är lite som elefanten i rummet, vi använder ju aldrig rök i våra produkter så det var ett spännande möte mellan den snälla, runda chokladsmaken som vår rom från Trinidad har och introducera den rökiga karaktären, säger Alexandre
– För att vara precis så är denna buteljering först lagrad på Trinidad i 15,5 år sedan förflyttad till Frankrike och lagrats ytterligare 6 år i ett cognacsfat, därefter har den fått en finish i fyra månader i detta rökiga fat från Kilchoman, klargör Alexandre.

Teeling Distillery från Irland använder däremot inte rök för att torka sitt korn utan de använder den traditionella irländska metod vilket är varmluft. De valde ut ett fat som tidigare hade innehållit whiskey tillverkad på kristallmalt 1991.
– Irländsk whiskey är ju av tradition vanligtvis väldigt fruktig, men genom att använda kristallmalt så ökade vi på fruktigheten enormt. Och mötet mellan vår fruktiga whisky och den enormt kraftfulla rommen från Jamaica blev riktigt häftigt och lyckat.

Plantation Single Cask 2019: Guyana 2008
Plantation Single Cask 2019: Jamaica 1999
Plantation Single Cask 2019: Jamaica 2009
Plantation Single Cask 2019: Panama 2006
Plantation Single Cask 2019: Saint Lucia 2010
Plantation Single Cask 2019: Trinidad 1997 Kilchoman Whisky