Privat samling på 9000 flaskor säljs via auktion

Idag presenterar den skotska auktionsfirman Whisky Auctioneer att de kommer genomföra försäljningen av en av världens största och mest varierade privata whisk(e)y-samlingar!

Hur började en whisky-nybörjare med att samla över 9 000 flaskor whisky? Det är en bra fråga och en som inte är helt enkel. Samlaren, känd enbart som Pat – då att han är en privatperson som vill vara anonym, köpte sina första flaskor baserat på en kollegas rekommendation.

Pats mål var att köpa flaskor som skulle öppnas, njutas och delas med andra. Men hans beslutsamhet att utforska alla områden av whisky överträffade snart hans förmåga att öppna de flaskor han köpte och så började, inte bara hans samling utan också hans strävan att skapa ett av de mest kompletta whiskybiblioteken som någonsin samlats av en enda samlare.

Femton år senare är Pat’s Whisk(e)y Collection den största privata samlingen som någonsin lämnats in på auktion. Den består av över 9 000 flaskor från mer än 150 skotska destillerier samt bourbon.

Auktionen kommer att delas in i flera steg och flaskorna finns redan nu på WhiskyAuctioneer.com.

Från 25 september – 5 oktober kommer Whisky Auctioneerers att visa ett urval från Pat’s Whisky Collection – inklusive några av höjdpunkter från de eftertraktade japanska destillerier såsom Karuizawa och Hanyu.

Utöver dessa kommer flera av de mycket eftertraktade buteljerna som Pat samlat in – inklusive ett imponerande utbud från det redan nu kultförklarade gårdsdestilleriet Daftmill. Ålderstigna Bowmore, Port Ellen, Caperdonich och Highland Park från Duncan Taylor Tantalus-serien kommer också att auktioneras ut – några av vilka aldrig har setts på auktion tidigare.

Whisky Auctioneer erbjuder whiskyälskare chansen att gå med i en exklusiv klubb som erbjuder insideråtkomst till samlingen. Pat’s Whisk(e)y Club är en plats för whiskyentusiaster, oavsett om du är nybörjare eller experter, för att låsa upp tillgång till exklusivt innehåll, utbildningsresurser och engagera sig i resan till Pat’s Whisk(e)y Collection. Mer information finns på whiskylink.co/pats-whisky-club

Hela samlingen kommer att finnas tillgänglig på whiskyauctioneer.com.

Med hänsyn till samlingen volym och mångfald kommer den att erbjudas på flera auktioner under de kommande åtta månaderna. Mellan nu och juni 2021 kommer Whisky Auctioneer att kurera en spännande uppsättning exklusiva auktioner för att visa upp de otroliga buteljerna i Pat’s Whisk(e)y Collection.

De börjar med bourbon då i samlingen finns ett häpnadsväckande urval av amerikanska whiskey som aldrig tidigare har setts på auktion. Mer information kommer snart att släppas angående denna första exklusiva auktion som kommer att gå live i oktober 2020.

Iain McClune, grundare av Whisky Auctioneer, sa:

”Hela samlingen har ett beräknat hammarpris på cirka 5 miljoner dollar, men fokuset för att starta projektet var aldrig på ultraprissatta whiskys. Samlingens värde ligger i dess fullständighet, med många av de mest lovade serierna från några av världens finaste destillerier i sin helhet.

Historien bakom hur samlingen startade är spännande. Samlaren kom från att inte ens njuta av whisky till att bli ’hooked’ och han följde med iver den här resan för att inte bara samla utan också få kunskap och erfarenhet i whiskyvärlden.

De kommande auktionerna är ett unikt tillfälle för whiskyälskare – gamla som nya, att starta eller slutföra en samling och för mig är det denna tillgänglighet som skiljer Pat’s Whisk(e)y Collection från andra vi har sett.

Pat, samlingens ägare, sade följande:

”Jag har alltid kämpat mot whiskysnobberi och ville skapa en samling för att dricka och njuta ansvarsfullt. Bra whisky kan upptäckas bokstavligen var som helst och till varje pris – där ligger dess skönhet. Betydelsen av det här breda utbudet av whiskystilar, från singelmalt till grain och olika blandningar, är att det är osannolikt att någon någonsin kommer att kunna replikera en sådan samling på den öppna marknaden utan att direkt förvärva stora privata samlingar. Många flaskor som ingår kommer helt enkelt aldrig eller åtminstone sällan att finnas tillgängliga igen. Jag hade turen att starta min samling när jag gjorde det.

Samlingen började med Douglas Laing Old och Rare Platinum Selection och växte därifrån. Samlingen i detta bibliotek är i grunden en treenighet av flytande kvalitet, förpackning och ett intressant eller unikt koncept bakom varje serie.

1 Trackback / Pingback

  1. Lesestoff til helga #179 – drikkelig.no

Kommentarerna är stängda.