Benromach – Old School Speyside

Benromach är ett egensinnigt destilleri. När andra effektiviserar sina processer i jakt på pund och pence så gör Benromach närmast tvärtom. Benromach stängdes för gott trodde man 1983, men kunde tack vare Gordon & MacPhail fira sin hundraårsdag med att återuppstå.

Gordon & MacPhail och destillerchef Keith Cruickshank är närmast rigida i sitt sätt att göra whisky på gammaldags vis. Moment som fatfyllning, fatvägning, lagerhantering, blandning med mera sker för hand. Man ståtar också med några av Skottlands längsta jästider och kör pannorna så sakta att det snarare droppar än flödar sprit ur dem. Allt för att replikera sättet man gjorde whisky på förr i Speyside. Processen är också i flera andra delar uppbyggd kring äldre typer av utrustning, som jäskar i lärkträ och kylning av destillatet utomhus.

En annan egenhet som Benromach, oss veterligen, är ensamma om är att man endast buteljerar på förstagångsfat. Den hårdnackade fatpolicyn är naturligtvis mycket kostsam men resultatet av de nya faten ger en mer smakrik och, enligt många, mer kraftfull whisky. I dag är det vanligt att fat i den skotska whiskyindustrin används både tre och fler gånger.

Just nu på Systembolaget finns en samling smått unika whiskys från Benromach som verkligen visar vilken vidd detta Forres-baserade destilleri kan leverera!

Först ut är nyheten Benromach 2011 First FIll Sherry Hogshead – en single cask buteljering som enbart finns att få tag på i Sverige.

Benromach 2011 First Fill Single Sherry Hogshead, 58,6%

Den svenska importören Symposion och Gordon & MacPhail har ett mångårigt och långtgående samarbete. Det ger Symposion goda möjligheter att få del av fat som är speciella, som man kan buteljera som ett exklusivt fat för den svenska marknaden. Det är just ett sådant fat som nu kommer de svenska whiskykonnässörerna tillgodo, en härligt mättad 10-årig sherrylagring buteljerad vid naturlig fatstyrka.

93/100

Benromach | First Fill Single Sherry Hogshead | 58,6%
Benromach Distillery | Forres, Scotland

| DOFT
Man mötts av en kraftfull fruktighet med en svag rökslöja. Här finns kladdiga russin och krämiga fikon med en snygg vaniljtouch. En svag mineralton finns här med en tydlig kalkighet i bakgrunden. Det finns också en svag nyans av fat i bakgrunden.

| SMAK
Stor smak med en snudd till påträngande fruktighet – på ett bra sätt! Fikonen återkommer men nu finns också dadlar närvarande. Söta torkade russin finns här också. Stråk av ek strömmar igenom i bakgrunden och mineraltonen finns också här.

| FINISH
Lång finish med tanniner som svagt drar i kinderna och en påtaglig russinton dröjer sig kvar.

| HELHET
Detta är inget ’sherrymoster’ till whisky men en väldigt kompetent Benromach som trivdes bra i detta ex-sherryfat!

Benromach 2011 First Fill Single Sherry Hogshead, 58,6%

Pris: 1078 :-
Artnr: 41379-01
Alkoholhalt: 58,6%
Ursprung: Forres, Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach Distillery Company LTD
Destillerad: 4 juli 2011
Buteljerad: 14 juni 2022
Ålder: 10 år
Råvara: Medelhårt torvrökt malt (10-12ppm)
Vatten: Chapelton Spring, Romach Hills
Jäst: Bryggeri- och destillerijäst
Jäsning: 72-120 timmar
Fat: First Fill Sherry Hogshead, Cask No. 396.
Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad, utvald av Symposion
Totalt antal flaskor: 299 fl.
Antal flaskor till Sverige: 298 fl.
Volym: 70 cl

Upptäck mer från Benromach!

Benromach Contrasts: Organic 2013 Virgin American Oak

Denna whisky är skapad för att vara en kontrast till vad man annars producerar på Benromach – här får du chansen att uppleva bredden hos destilleriet.

Detta är en 100% ekologisk whisky, något som de är snudd på ensamma om i hela Skottland. Att göra en 100% ekologisk whisky är inte så enkelt som att bara köpa in ekologiska råvaror – man måste också säkerhetsställa att även faten är ekologiska – tillverkade av ek som har växt i skyddade och ekologiskt certifierade ekskogar. Det var först när Benromach hittade en sådan producent i USA som de kunde ta fram fat av ny amerikansk vitek som levde upp till UK Soil Associations hårda regler som de kunde utveckla denna smått unika whisky.

8 år på ny amerikansk vitek

Det är ett kärvt beslut att låta whisky lagras länge på nya ekfat. Det finns en risk att eken tar över helt och istället för något som smakar whisky så har du en trädryck istället. Men 250 liter är mycket vätska och Benromach har lyckats att skapa en imponerade whisky som för tankar till hur det var förr. När man njuter av denna whisky så går tankarna osökt till hur skogs- och lantbruk förr sköttes.

Innan de moderna arbetssätten introducerades och innan gödningsmedel tillsattes så var ju whisky en naturligt ekologisk produkt – och denna, Benromach Contrasts: Organis är nog så nära ’förr’ som går att få tag på idag. Handgjord whisky med yrkesstolthet och helt ekologisk!

91/100

Benromach Contrasts: Organic | 46% | 2013

| DOFT
Här mötts man av en storm av dofter! Först en tydlig och varm vaniljton som snabbt följ upp av honungstoner med en citrus twist. Här finns också mogen och solvam melon. Svaga rostade maltiga noter som också ger en del choklad. Även om den ska vara helt orökig så finns det en svag röknot i bakgrunden.

| SMAK
Fyllig och krämig på tungan med en väldigt tydlig fatkaraktär. För mig personligen så påminner den väldigt mycket om hur det doftade i min farfars snickeri – solvarmt trä med en hel del ek fuktighet. Här finns också kaffe nyans såväl som en lakrits ton. Vaniljen är ju självklart med likaså en tydlig pepprighet.

| FINISH
Lång eftersmak med rullande ek och vanilj som samsas bra. Frukt och toner av choklad finns med också. Det är en väldigt snäll eftersmak som är välkomponerad. och bjuder in till en till zip. 

| HELHET
Man känner att detta är en batch whisky och inte en single cask – smakerna är förfinade och helheten är snyggt paketerad. Det man vill att den ska smaka smakar den. Valet att lägga den på 46% känns helt rätt, mer procent så hade förmodligen ekigheten från faten fått en för stor påverkan. En riktigt bra whisky att runda av sommaren med!

Benromach Contrasts: Organic 2013 Virgin American Oak, 46%

Pris: 595:-
Artnr: 11847
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Organic Speyside Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach
Destilleri: Benromach Distillery
Destillerad: 2013
Buteljerad: 2022
Fat: 8 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)
Jäst: Bryggeri- och destillerijäst
Jäsning: 72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter.
Malt: Orökt malt av kornsorten Concerto, (0 ppm)
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Totalt antal flaskor: 7200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6000 fl.

Benromach 40yo – ett mästerverk från Speyside!

Det var under 2021 som Benromach presenterade att de skulle ha ett årligt släpp av en officiell 40 åring från destilleriet. 2021 års version blev hyllade över hela världen och vann bland annat Best in Show på San Francisco World Spirits Competition 2022.

Inför 2022 års buteljering har Benromachs Distillery Manager Keith Cruickshank valt ut en handfull ex-sherry fat som alla ingår i denna release om blott 1132 flaskor globalt. The Benromach 40yo 2022 Edition är buteljerad vid 57,6% och är naturligtvis icke kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör.

95/100

Benromach Distillery | 40 yo | 57,6% | 2022 Edition

| DOFT
Denna 40 åring bjuder på en pigg och spännande doft där de juliga tonerna är framträdande – här finns mängder av kanel, apelsinmarmelad och mörkchoklad. Svaga toner av de jordiga golven från Dunnagelagerhusen och en stilig ekighet finns här också. Längre bak i doften hittar man läder och nyanser av möbelpolish. Även en svag slöja av cigarr finns.

| SMAK
Wow! Den höga alkoholhalten levererar kraftfulla och intakta smaker med en fruktighet i form av apelsinmarmelad med krämig karamell och mjölkchoklad. Men här finns ekkryddor och en rejäl pepprighet. Det finns också en svag nyans av tanniner och något vinösa toner. Men alla smaker är snyggt integrerade i varandra och gör att inget direkt sticker ut och tar för mycket plats – en vällagrad 40 åring helt enkelt.

| FINISH
Pepprighet som man plockar upp i smaken lever kvar i finishen tillsammans med en fruktig och söt not som är väl sammanvävd med en svag cigarröks ton. Ekkryddorna kommer även fram i finishen och klingar ut i en lång och varm finish. Det som jag saknar är en gnutta mer fruktighet med vinösa toner i efterklangen.

| HELHET
En otroligt snygg och stilig 40 åring som Benromach ska vara stolta över! Förvånansvärd krämig åt karamellhållet för att vara lagrad på First Fill Sherry men det är inget som stör – tvärtom! Kanske den bästa 40 åring vi har provat i år.

Benromach 40yo 2022 Edition

Alkoholhalt: 57,6%
Pris: 18 499:-
Artikelnummer: 41296

Benromach 1975 Heritage Cask #2230

Riktigt gammal whisky blir allt svårare att komma över. Priserna skjuter raskt i höjden och efterfrågan ökar. Whisky från 1970-talet är numera närmast en kuriositet. Vid mitten på 1970-talet var Benromach ett litet och illa medfaret destilleri som ägarbolaget DCL inte ägnade mycket omsorg. Någon singelmalt såldes egentligen aldrig och den lilla mängden whisky som destillerades försvann ner i det stora bolagets blendsorter. Det var ingen större skräll att Benromach blev ett av de destillerier som stängdes 1983 – för gott trodde man.

Whiskyn som låg i lagerhusen fäste man inte någon större vikt vid. Den fick ligga kvar. Whisky hade man i överflöd i den ”whisky loch” som uppstått. När Gordon & MacPhail fick köpa Benromach till reapris tio år senare tog man också över lagren av whisky. Under åren som gått hade den mognat och blivit en mycket angenäm och fruktig Speysidewhisky.

Gordon & MacPhail började så småningom sälja av det gamla lagret. Då hade marknaden förändrats, intresserade entusiaster jublade över det en gång närmaste bortglömda destilleriet. Var gång en whisky lanserades ur det gamla lagret försvann den lika fort som den dök upp på hyllorna.

Nu är Benromach ett eget starkt varumärke buren av den whisky som de nya ägarna började tillverka 1998, men några få eftertraktade exklusiva fat från den gamla tiden finns ännu kvar.

Benromach 1975 Heritage, Refill Sherry Hogshead (Cask# 2230)

Pris: 17 995 kr
Artnr: 11387-01
Alkoholhalt: 54,6%
Ursprung: Forres, Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach Distillery Co. Ltd
Destilleri: Benromach Distillery
Destillerad: 1975
Buteljerad: 2019
Ålder: 43 Years Old
Fat: Refill Sherry Hogshead. Cask #2230.
Totalt antal flaskor: 219 fl.
Storlek: 70 cl