Arran 17yo Calavdos Edition – en fruktbomb av rang!

Arran Distillery invigdes 1995 och blev snart en förebild och ett skolexempel i konsten starta whiskydestillerier. Arran blev tidigt både lyckosamt och lönsamt, och visade att det var möjligt att åter satsa på whiskytillverkning i ett land som länge tyngts av destillerinedläggningar.

När direktör Harold Currie lämnade Chivas Brothers för att starta ett eget destilleri var det många som höjde på ögonbrynen och tog sig för pannan. Då i början av 1990-talet sköljde fortfarande nedläggningsvågen genom Skottland och att göra något så ekonomiskt vådligt som att starta ett destilleri på lånande pengar och med hjälp av rundhänta investerare var minst sagt att gå ”all in” på en äventyrlig väg. I dag är det inte någon som skrattar. Arran Distillery banade väg och visade whiskyvärlden att det var fullt möjligt att starta destillerier och att nå framgång genom smart marknadsföring, innovativt fatarbete och total fokus på kvalitet.

Det stora intresset för bolagets whisky och för att besöka Isle of Arran gjorde att man 2017 invigde en andra destilleri- och besöksanläggning på ön, Lagg Distillery. För att särskilja de båda Arran-destillerierna åt beslutade man att kalla det äldre destilleriet för Lochranza, efter orten där ligger. Numera producerar Lochranza uteslutande orökig whisky, medan Lagg fokuserar på rökig whisky .

Lochranza gör en genuin skotsk ö-whisky med maritima toner och mjuk kryddighet. Trots att Lochranza är ett ungt och relativt litet destilleri är det ett av de mest respekterade. Arran gjorde sig tidigt känt för innovativa fatlagringar och var i flera avseenden ett av de destillerier som utvecklade cask finishing.

Och nu kommer alltså Arran 17yo Rare Batch Calvados Cask Edition till Sverige.

Denna buteljering är ett resultat av det innovativa fatarbetet. Redan blott åtta år efter att de hade startat destilleriert så gav de ut sin första whisky som hade fått en finish på Calvados fat. Är det något de inte saknar på Arran så är det experimentlusta. Men denna whisky som lanseras nu har aldrig fått en finish – den har spenderat alla 17 år på ett ex-calvadosfat!

Faten kommer från en producent i Pont-l’Eveque regionen av Normandie och de har producerat Calvados i generationer. Det borgar alltså för den högsta möjliga kvaliteten på faten! Endast 4200 flaskor producerades av denna 17 åriga Arran.

Arran Rare Batch 17 YO Single Malt Calvados Cask Edition, 52,5%

Säljstart: Fredag 26 maj, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager
Artnr: 41427-01
Alkoholhalt: 52,5%
Ursprung: Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Isle of Arran Distillers Ltd
Destilleri: Lochranza Distillery
Destillerad: Anges ej
Buteljerad: Oktober 2022
Destillation: Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter, båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.
Ålder: 17 år
Råvara: Orökt malt
Vatten: Easan Biorach Burn
Fat: Ex-Calvadosfat från familjedestilleri i normandiska Pont-l’Évêque.
Jäsning: 55–70 timmar
Totalt antal flaskor: 4 200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 119 fl.
Pris: 1819 kr

Arran Rare Batch 17 YO Single Malt Calvados Cask Edition, 52,5%

Arran | Calvados Cask Edition | 52,5% | 2023
92/100

Lochranza Distillery | Isle of Arran

| DOFT
Dov och stillsam i sin karaktär med långsamma fruktiga noter som drar ut på tiden innan de kommer fram – men de finns där. Ju mer man doftar desto tydligare blir det att detta är en slumrande fruktbomb som bara väntar på syre innan den briserar. Efter en hel del luftning så träder välkomponerade äppeltoner med runda calvadostoner fram tillsammans med en otroligt stilig ekighet. Syrliga krusbär med en mjuk päronton finns här också.

| SMAK
Detta är en smakexplosion av frukter – här finns äppelmos och päronpuré tillsammans med samma syrliga krusbär som fanns i doften. Frukterna bara rullar på tungan, påhejade av en snygg ekighet som finns i bakgrunden. Bred smak med inslag av svag vaxighet och en avklingade pepprighet.

| FINISH
Lång finish med tydliga äppeltoner, fat och svag mentol.

| HELHET
En otroligt vällagrad och robust Arran som verkligen visar att man kan utföra magi om man har rätt kvalitet på faten! Denna påminner om hur whisky doftade och smakade förr – en modern klassiker!