Dregen: ”-Detta är en Forbidden Blend”

Text: Henric Madsen

Ända sedan debutalbumet, Supershitty to the Max, som släpptes 1994, så har The Hellacopters försett oss rockälskare med en musikskatt som är kaxig, snabb och intensiv. Nu fördjupar de kontakten med oss fans och släpper en egen ”whisky” – The Hellacopters Riot on the Rocks!

Om namnet på denna ”whisky” låter bekant så beror det förmodligen på att den delar namn med spår nummer fyra på deras andra album Payin’ the Dues som kom 1997. Låten Riot on the Rocks är intensiv och snabb som inleder med en tjutande rundgång och sedan briserar ut i ett frenetiskt tempo med svensk rock när den är som allra bäst – den påminner faktiskt en hel del om denna ”whisky”!

Anledningen till att jag använder citationstecken på ordet ”whisky” är för att denna buteljering är tekniskt sett ingen whisky. Detta är något som går under begreppet ”Spirit Drink” då det är en blandning av två spritsorter som vanligtvis inte mixas ihop till en egen spritsort – The Hellacopters ’Riot on the rocks’ är en mix av Skotsk grain whisky och amerikansk bourbon.

Jag vet att detta med att mixa Skotsk grain whisky med Bourbon får de flesta purister att skrika minst lika högt som Dregens ylande Gibson ES-335. Men är det några som ska släppa en sådan här rebell och uppstickare så känns det som att The Hellacopters passar perfekt – de har aldrig tidigare gått på de upptrampade stigarna så varför skulle de göra det nu?

Jag fick möjlighet att snacka whisky med Dregen innan lanseringen av denna release och han håller med om att The Hellacopters passade perfekt för ett sådant här galet projekt.
– Vi har ju alltid gått vår egen väg och gjort vår egen grej så att mixa dessa två whiskysorter föll sig helt naturligt för oss, även om det var av en slump egentligen, säger han.

Riot on the Rocks är en Forbidden Blend

– Dregen

Idén med att blanda whisky med bourbon kom från en sen kväll i Madrid. Bandet hade precis avslutat en bejublad spelning och de drog sig tillbaka till logen på backstageområdet.
– Vi skulle tömma en loge en sen natt i Madrid och på bordet fanns en slatt med Single Malt whisky och en slatt med bourbon, berättar Dregen. Så för enkelhets skull hällde vi samman dessa två slattar i en flaska och tog fram is som vi fyllde glasen med. Dessa tre ingredienser tillsammans blev jäkligt gott liksom, säger han.

Ett verk av en galning

Enligt Dregen så är bakgrunden till att denna buteljering har sett dagens ljus är för att den svenska importören The Wine and Spirit Collective hade under 2022 kommit i kontakt med, vad han beskriver som en galning.
– Vi har tidigare samarbetat med en som idag jobbar på The Wine and Spirit Collective. När de hittade denna galning som hade lagt 50% bourbon och 50% Skotsk grain whisky på fat och låtit dessa gifta ihop sig så tänkte han direkt på oss, skrattar Dregen. Och vi hade ju redan nästan gjort samma sak den där gången i Madrid så det passade ju perfekt.

Det är inte så att The Hellacopters aktivt har letat efter mat- eller dryckesprojekt utan detta tillfälle uppstod under pandemin.
– Som musiker så hade vi lite småtråkigt under pandemin kan man väl säga, säger Dregen. Sanningen är ju den att vi var 100% arbetslösa och ingen visste ju hur det skulle gå. Så när vi blev kontaktade om detta projekt så hoppade vi på det direkt. Hade det varit en rosé så hade vi nog inte varit intresserade men när det gällde en whisky så tändes vårt intresse – det känns lite mer The Hellacopters. Och när vi fick redan på att det var en sådan unik whisky också – en ’forbidden blend’ så var det ännu mer intressant.

När bandet är på turné så försöker Dregen alltid att äta vad det lokala köket har att erbjuda – är de i Baskien så är det baskisk mat som gäller. Och det samma gäller drycker.
– Nyligen när vi var i Belfast och lirade så hittade jag en hel del irländsk whiskey som var riktigt bra och som passade mig väldigt bra, berättar han.

Under åren så har ju Dregen turnerat flitigt och spelat på scener över hela världen och mellan giggen så hinner de också med en del destilleri- och bryggeribesök. Väl hemma i Stockholm så njuter han också gärna av en whisky för att varva ned.
– Jag, personligen, gillar ju både bourbon och whisky, men jag dricker dem på olika sätt. Om jag kör bourbon så vill jag gärna blanda den med cola eller Ginger ale med mycket is, men en skotsk whisky dricker jag gärna rent. Men det är det som är det fina med The Hellacopters Riot on the rocks – den funkar väldigt bra på båda sätten! Ren som den är eller med en skvätt cola eller Ginger Ale, säger han avslutande.

The Hellacopters Riot on the Rocks

En mix av Scotch Grain Whisky och Bourbon
Pris: 399:-
Artikelnummer: 53123
Alkoholhalt: 40%
Volym: 700 ml