Glad St Patricks Day!

St Patricks Day infaller idag, fredagen den 17 mars 2023. Över hela världen firas denna ”högtid” med gröna kläder och kopiösa mängder av grönfärgad öl.

Men varför firar man St Patricks Day? Och vem var St Patrick?

St Patrick är Irlands skyddshelgon och han föddes i Romerska Britannia i slutet av 300-talet. Han kidnappades vid 16 års ålder och fördes till Irland som slav. Han lyckades fly men återvände år 432 för att omvandla irländarna till kristendomen.

Vid sin död, den 17 mars 461, hade han etablerat kloster, kyrkor och skolor runt om på Irland. Många legender berättas om honom, till exempel att han körde ut ormarna från Irland och använde växten shamrock för att förklara treenigheten. Irland började fira hans dag med religiösa gudstjänster och fester.

Det var emigranter, främst i USA, som förvandlade St Patrick’s Day till, stor del sekulär, helgdag och firande av allt irländskt. Städer med många irländska invandrare arrangerade de mest omfattande festerna och de största paraderna.

Boston, som har en väldigt stark koppling till Irland, höll sin första St. Patrick’s Day parad 1737, följt av New York City 1762. Sedan 1962 har Chicago färgat sin flod grön för att fira denna dag.

Numer hör det till traditionen att dricka grönfärgat öl, äta Corned Beef och kål, och klä sig i gröna kläder. Även om de flesta av dessa traditioner har vuxit fram i USA så har även Irland börjat med några av dessa festligheter också. Men det beror mest på för att tillfredsställa turisterna törst efter den ”sanna” St Patricks upplevelsen…