Waterford släpper rökig Single Malt

Waterford frångår sin princip att inte producera rökiga Single Malts, genom att lansera två begränsade upplagor: Fenniscourt 1.1 samt Ballybannon 1.1. Dessa två rökiga whiskys är en återkomst av det traditionella sättet att producera whisky med enbart irländska sädesslag.

Waterfords CEO Mark Reynier är långt ifrån någon nybörjare av att producera rökig whisky. Med sin bakgrund av att få Bruichladdich destilleri att återuppstå av både Port Charlotte samt Octomore, var tiden mogen att införa denna erfarenhet till Waterford.

”Det var en större utmaning än vi trodde att producera detta på Irland med samma äkthet, säger Mark Reynier, att få tag i efterfrågad kvalitativ irländsk torv var en utmaning men ingen omöjlighet, däremot var de lokala brännugnarna ett problem; det fanns helt enkelt inga på Irland. Därför tog vi in hjälp från Skottland för att lösa detta”

Som en fortsättning på Waterfords pionjärsresa att ta fram whiskyns mest naturliga smaker har spannmålen för dessa rökiga sorter kommit från två Single Farm Origins: Fenniscourt och Ballybannon. Vardera gårds skörd har olika nivå av rökighet.

Man släpper således två sorter: Waterford Fenniscourt 1.1 – 38PPM, samt Waterford Ballybannon 1.1 – 47PPM. Båda i upplagor om endast 11,500 flaskor av vardera sort.

Tanken är att detta skall bli en årligt återkommande begränsad produktion som kommer kallas ”1.2” osv.

Waterford Fenniscourt 1.1 är först ut i Sverige med lansering i Systembolagets beställningssortiment 30 september.  Den rökigare varianten Ballybannon 1.1 kommer i websläpp 24 februari 2023 hos Systembolaget.


Waterford Fenniscourt 1.1 – Peated, 50%, 38PPM

Lagrad på en fatkombination av Amerikansk First fill 37%, Amerikanska Virgin oak 19%, Franska premiumfat 20% samt vin doux 24%

Relesedatum: 30 september, 396 flaskor
Artikelnummer: 58449
Pris: 829:-

Doft: Saltighet, päronskinn, skogsmossa, torkad timjan, mältade kex och marsipan
Smak: BBQ, torrt rep, myrmyrten, vitpeppar med en varm len finish