The Glenallachie lanserar ett nytt whiskymärke: Meikle Tòir

Idag kom avslöjandet att The Glenallachie lanserar ett helt nytt varumärke. De kallar det för Meikle Tòir och kommer att enbart erbjuda rökig whisky.

Hjärnan bakom detta nya projekt är naturligtvis Billy Walker och den whisky som nu släpps är den första whisky som han personlig skapade på destilleriet efter det att de hade köpt det 2017.

Namnet, Meikle Tòir, betyder ’stor förföljelse’, och representerar Walker och hans teams säsongsmässiga kampanj där de producerar rökig whisky, något de började med år 2018 på The GlenAllachie, som började 2018.

Torven de använder för att torka kornet kommer från de väldiga torvfälten i närheten av St. Fergus på nordöstra fastlandet av Skottland. Under sex veckor per år så ligger det en tung torvdoft över destilleriet i Speyside då de producerar ungefär 100 000 liter rökig råsprit.

Meikle Tòirs kommer i tre olika utgåvor – The Original 50%, The Sherry One 48% och The Chinquapin One 48%. Det kommer också att finns en årlig begränsad utgåva, The Turbo 2023 Edition 50%. Varje whisky har en åldersangivelse på fem år.

Alla Meikle Tòir whiskys genomgick en längre jäsningstid på 160 timmar, nästan tre gånger längre än genomsnittet. Detta bidrar till en fruktig och esterrik karaktär i den färdiga whiskyn.

The Original, som är 5 år gammal, lagrades i ex-bourbonfat, amerikanska jungfrueksfat och rågfat, vilket ger smaker av ingefära, söt kryddighet och ek-rökigt socker.

The Sherry One, efter en inledande lagring i amerikansk ek så fick den en extra lagring i både Pedro Ximénez och Oloroso sherry puncheons. Resultatet är en single malt med en balans av mörka frukter, mocha, melass och subtil jordig torvrök.

The Chinquapin One, efter att ha lagrats i amerikansk ek överfördes whiskyn till Chinquapin jungfruekfat från norra Ozark regionen i Missouri, USA. Den erbjuder smaker av rökta kryddor, rostade nötter, lägereldsrök och crème brûlée.

Samtliga varianter av Meikle Tòir har en PPM-nivå på 35, och fastlandstorven ger en sötare och mer ekig röksmak i jämförelse med kustnära torv.

The Turbo är en årlig buteljering som fångar kärnan av den rökiga destillatet, med högsta möjliga fenolinnehåll. The Turbo är en begränsad utgåva på endast 2 500 flaskor som är lagrad i tre amerikanska jungfruekfat och fem Oloroso Sherry hogsheads i fem år. Den färdiga whiskyn erbjuder en kraftig rökighet, med en PPM-halt på 71, tillsammans med smaker av rostad honungskaka, bränt apelsinskal och välanvänt läder.

Meikle Tòir släpps i Sverige den 18 oktober!