The Scotch Malt Whisky Society

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) är en privat, global, whiskyklubb och en av Skottlands äldsta ’moderna’ oberoende buteljerare. Sedan starten så har de medverkat till stor del att förändra synen på hur whisky kan buteljeras. De var tidiga med att buteljera sin whisky direkt från fat, utan att tillsätta varken vatten eller sockerkulör och de kylfiltrerar aldrig sin whisky.

Text: Henric Madsen
Foto: The Scotch Malt Whisky Society & Henric Madsen

I början av september i år så hade de ett stort evenemang i Leith som de kallar ’The Gathering’. Medverkande på dessa festligheter i år så var Philip ’Pip’ Hills, en av de fem grundarna.

Vi hade den oerhörda turen att få en pratstund med Pip där vi diskuterade klubbens bildande, hans syn på single malt whisky och hur klubben har utvecklats genom åren.

The Scotch Malt Whisky Society grundas

Pip såg aldrig behovet av att dricka single malt då blends var tillgängligt överallt och det var gott nog.
– Första gången jag kom i kontakt med Single Malt Whisky var någon gång sent 70-tal, tidigt 80-tal, berättar Pip. Jag kände naturligtvis till Single Malt men på den här tiden så var det inte särskilt vanligt att det buteljerades någon Single Malt. Det mesta som fanns att tillgå var blends.

Genom bekantas bekanta så fick han smaka en Glenfarclas som togs upp direkt ur ett Quarter Sherry fat och det var naturligtvis på fatstyrka.
– Det var ju magiska grejor, skrattar Pip. Direkt från fatet utan nedvattning eller kylfiltrering, precis så som SMWS buteljerar våra whisky idag.

”En dram med Glenfarclas 1975 dragen ur ett sherry Quarter Cask fat. Det var ju riktigt magiska grejor! ”- Pip Hills

Formellt så grundades SMWS 1983 av de fem vännerna Russel Hunter – skådespelare, W Gordon Smith – författare, Ben Tindall – arkitekt, David Alison – entreprenör och Philip ’Pip’ Hills – skatterevisor.

Av dessa fem så var det Pip Hills som hade den stora passionen för whisky och reste runt i Skottland för att besöka destillerier.
Vännerna köpte tillsammans ett fat med whisky från Glenfarclas från vilket de då och då buteljerade flaskor och delade på.

De gillade sina sammankomster så mycket så de tyckte att fler borde få vara med och det var så SMWS grundades. I början hade de ingen egen klubblokal, men de letade ganska aktivt efter något som skulle passa.

Även om Leith var eftersatt med en hel del övergivna hus så tyckte ändå Pip att det var här som SMWS skulle leta lokal. Han fick då nys om att en del av det legendariska Vaults-huset i Leith var till salu.
– Att köpa lokalen var inga som helst problem, skrattar Pip. Jag gick bara och frågade om de ville sälja.

The Vaults hade tidigare tillhört familjen JJ Thompson som hade handlat med vin i urminnes tider och husets vinkällare är de äldsta i hela Skottland.

The Vaults
The Vaults är klubbens riktiga hem.
The Vaults, 87 Giles St, Edinburgh EH6 6BZ, Storbritannien

SMWS 1.1

Den första buteljeringen som SMWS släppte till sina medlemmar var från just det där gemensamma Glenfarclasfatet, ett sherryfat från 1975 – SMWS Buteljering 1.1 Augusti 1983. Efter detta första släpp så utkom en ny buteljering varje månad tills det att klubben växte i storlek.
När SMWS bildades så såg whiskyindustrin helt annorlunda ut än det gör idag. Whiskymäklare hade ett mycket större inflytande och de hade enorma mängder fat i sina ägor som de kunde handla med.
– Många destillerier förstod aldrig vad vi höll på med för de förstod inte att det fanns ett intresse för Single Cask Single Malt, berättar Pip. De var mest bekymrade över om vi skulle sätta deras namn på flaskan, vilket många av dem inte ville.

Varje enskilt destillerinamn är ett varumärke, och för att kringgå tråkigheter som framtida stämningar med mera så valde Pip och SMWS att skapa ett nummersystem för sina buteljer istället.
-Vi var lite sluga av oss att använda nummer istället för destillerinamnen. Och detta är ju något vi fortsätter med än idag, säger Pip. Även om vi i vissa fall har tillåtelse att skriva ut vilket destilleri whisky kommer ifrån så väljer vi att fortsätta med våra siffror.

Idag buteljer SMWS flera hundra fat varje år och har hittills gett ut fler än 1500 olika buteljeringar.

Ung whisky är att föredra

Om Pip får välja mellan äldre eller yngre whisky så föredrar han yngre.
– Jag föredrar ung whisky där faten har varit aktiva, säger Pip. Om en whisky är 25 år eller äldre och fortfarande bra så beror det allt som oftast att fatet var ganska trött från början, annars hade aldrig whiskyn klarat av 25, 30 eller 35 år utan att blivit överekig, förklarar han.
– Men det stoppar ju inte folk att dricka dessa riktigt gamla whiskys, framförallt gamla gubbar och jag får säga så för jag är själv en gammal gubbe, skrattar Pip. De har en bild framför sig att gammalt är bäst och dricker ibland dålig whisky men tror att den är bra bara för att den har lite ålder.

”Gamla gubbar, och jag får säga så för jag är själv en gammal gubbe, föredrar ofta att dricka riktigt gammal whisky”
– Pip Hills

Pip betonar också att hur man uppfattar en whisky ligger mycket i vilka förväntningar man har på en viss whisky.
– Om du har betalat en stor summa pengar för en flaska med riktigt gammal whisky så är du förmodligen mer benägen att tycka att den är jättegod också, säger Pip.

SMWS Etiketter

SMWS etiketter kan vara lite kluriga att förstå sig på då de inte använder destillerinamn utan ett eget kodsystem. Varje buteljering har en kort smaknot skriven på etiketten samt ett beskrivande namn.

Society Cask No:
4.251 = Den första siffran står för vilket destilleri whiskyn kommer ifrån, i detta fall är det Highland Park. De tre efterföljande är vilket fat i ordningen de har buteljerat från detta destilleri.
Detta är alltså det 251:a fatet från Highland Park.

Namn: Armchair dancing dram
Kort beskrivning av whisky samt en beskrivande text

1 of 305:
Antal flaskor som fatet släppte ifrån sig.

Inte bara en dans på rosor

En verksamhet som har funnits i snart 40 år har naturligtvis haft både med- såväl som motgångar. 1995 så hade klubben börjat gå i en riktning som Pip inte riktigt gillade och han valde att avgå.

1996 så gjorde en tidig variant av dagens ’crowd funding’ och SMWS erbjöd sina medlemmar att bli delaktiga i köpet av ytterligare en klubblokal, denna gång på Greville Street i London.

2004 så expanderade klubben ännu en gång och öppnade en klubblokal även i Edinburgh på 28 Queen Street.

Hela SMWS såldes 2004 till Glenmorangie som drev klubben vidare i stort sett samma anda som när den grundades.

2008, när SMWS firade 25 år så gjordes några drastiska förändringar. Bland annat så ändrade man designen på sina flaskor och sina etiketter. Under åren utökades verksamheten med några fler lokaler. Men 2015 beslutade Glenmorangie att sälja hela SMWS till ett privat konsortium.

“In a world like ours, which seems to be splitting people apart, this is something that brings people together on the basis of a shared humanity”
– Pip Hills

SMWS blomstrar!

Det skulle visa sig att de nya ägarna hade samma glöd och passion för SMWS som Pip hade haft i början och under deras ägande så har klubben blomstrat!

Sedan 2015 så har SMWS vuxit rejält och de nya ägarna har verkligen satsat på att lansera SMWS över hela världen.
– Att ha varit med att drivit SMWS har både varit fantastiskt så väl som väldigt betungande, suckar Pip. Även om mycket har varit roligt så är var det ett tag en hel del som var tråkigt också, och då valde jag att kliva av. Men när de nya ägarna tog vid så har SMWS verkligen vuxit till att bli den whiskyklubb som jag drömde om när jag var med och startade SMWS då 1983. Idag är det en fantastisk whiskyklubb med en makalös familjärstämmning och en gemenskap som är härligt inbjudande, skrattar Pip avslutande.

Här i Sverige så har vi sett hur SMWS har försökt att etablera sig, men har stött på problem. Men nu är det ändring på det!

Sedan 2019 är Magnus Fagerstöm SMWS´s Country Manager och har hand om Sverige tillsammans med fyra stycken lokala ambassadörer i landet: Maja Kozul i Malmö, Patrik Bruckner i Göteborg, Klaus Bitschnau i mellansverige och Tommy Kallur i Norrland.
– De håller i vad vi kallar våra Out-turn provningar på våra partnerbarer runt om i landet, som just nu är sex till antalet och finns i Malmö, Linköping, Göteborg, Stockholm, Skellefteå och Eskilstuna, berättar Magnus

På partnerbarerna så hålls provning med jämna mellanrum där man får prova vad SMWS ska släppa eller precis har släppt till medlemmarna.
– Vi är ju också aktiva på mässor och hos whiskyklubbar runt om i landets, så är det någon klubb som vill ha en SMWS provning så är det bara att höra av sig till oss så kommer vi, säger Magnus.

Det är ett stort nytt grepp på den svenska marknaden för SMWS med lokala representanter och en fungerande och laglig lösning där du beställer flaskorna direkt hem.
– Vi har byggt upp ett lager på Irland så vi kommer att kunna skicka flaskor direkt hem till medlemmarna även vid en eventuell Brexit, förklarar Magnus. Och vi betalar ju naturligtvis svensk skatt och moms på allt vi skickar!

Passa på att bli medlem du också!

Uppge koden MALTER i kassan på www.smws.com så får 20% på ditt medlemskap!

Medlemskapet varar i 12 månader från det datum du anmäler dig, så om du tecknar dig den 1:a Oktober 2019 är du medlem fram till 30 September 2020

Medlemskapet förlängs INTE automatiskt utan du får ett mejl när ditt medlemskap är på väg att ta slut och kan då ta ställning till om du vill fortsätta vara medlem eller ej.

Vill man köpa SMWS flaskor så är det väldigt enkelt som medlem. Varje månad får man mejl om nya singel casks som buteljerats. På hemsidan presenteras flaskorna och där finns givetvis också de flaskor som inte sålt slut än från tidigare buteljeringar.

Priserna är i brittiska pund och som svensk betalar du samma pris som alla andra medlemmar runt om i världen, MEN SMWS betalar svensk skatt och moms på flaskorna så det finns ingen risk att de fastnar i tullen och skattepengarna kommer in i Sverige.

Frakten är 12 GBP för 1-6 flaskor så det lönar sig att samla sina inköp. Flaskorna skickas med DHL Express och delas ut till din hemadress eller den adress du väljer att ha leveransen till.