Thomas Andersson: Mr Glengoyne

Redan på åttiotalet så besökte Thomas Andersson Glengoyne för första gången.
– Det var ju vackert, men på den tiden så förstod man ju inte riktigt vad whisky var, säger Thomas. Det var först tidigt 2000 tal som jag upptäckte det här med single malt whisky, fortsätter han.

Det var vid ett besök på destilleriet runt 2003 som Thomas verkligen slogs av bemötandet han upplevde, alla var otroligt vänliga och positiva. Det var också då han träffade Stuart Hendry för första gången.
– Efter det så sprang jag och Stuart ihop med varandra på mässor och provningar över hela Europa, berättar Thomas.

Stuart och Glengoyne bjöd in Thomas till destilleriet för att arbeta en vecka och få utmärkelsen ”Honorary Stillman”.
I takt med att Thomas intresse för whisky ökade så gjorde hans samling det också.
– Det gick från 10 – 12 flaskor till över 300 på bara något år, skrattar Thomas. Man kan säga att jag städade Europa på flaskor. Och självklart så blev det en hel del Glengoyne, förklarar han. Faktum är att under en lång tid så hade jag världens största Glengoyne samling, det fattades enbart två flaskor för att göra den komplett.

Nu har dock Thomas slutat samla, men han köper fortfarande Glengoyne buteljer i en löpande takt. De flesta går åt till de provningar som han och Camilla arrangerar runt om i Sverige.
– Om man vill ha en bättre Glengoyne provning så kontaktar man mig, klargör Thomas. Förra året så tömde jag i alla fall mer än hundra Single Cask. Jag tömmer nästa e-Bay i Tyskland på Glengoyne, skrattar han.

Till den provning som Thomas tillsammans med Camilla och Aros Whiskysällskap genomförde i Mars i år så tänkte Thomas redan tidigt att de skulle gå tillbaka till ”the Roots” som Thomas kallade det.
– Här tog jag med Single Casks ända från 60-talet. Vi har faktiskt med den första serien de släppte av Vintage Serie.

När Thomas planerade inför denna provning och gjorde sina inköp så råkade han köpa in några flaskor för mycket. Istället för att få ihop tjugo flaskor till provningen så ramlade det in totalt trettiotvå stycken.
– Och då är jag ju bara åtta flaskor ifrån en till sådan här provning, men då naturligtvis med några andra utgåvor som jag smyger in, säger Thomas.

När Thomas och Camilla anordnar större Glengoyne provningar så ställer både den svenska importören, Cask Sweden, så väl som destilleriet upp. Elisabeth Andersen, Glengoynes skandinaviska ambassadör, flyger över från Skottland.
– Just på denna provning så har vi med buteljer som inte ens Stuart eller Robbie har provat tidigare, så när vi bjöd in dom så tackade de ja direkt, berättar Thomas.

Förutom provningar så anordnar Camilla och Thomas resor till Glengoyne också.
– När jag fyllde 40 så hade jag min fest på destilleriet, samma sak när jag fyllde 50. Vi, Thomas och Camilla, har också 15 fat som ligger i lagerhuset. Vi har flera delägare på varje fat så varje år arrangerar vi en resa till destilleriet i april som delägarna får åka med på och se till sina fat. Och på kvällen är det middag och fest på destilleriet, berättar Thomas

I år så gör de ett lite annorlunda upplägg på resorna. De har öppnat upp för fler än bara fatägare och abonnerar hela Glengoyne två fredagskvällar i rad.
– Vi kommer att ha hela destilleriet för oss själva då vi gör detta efter stängningstid, avslutar Thomas.