Trio från Gordon & MacPhail

På Torsdag den 19/9 släpper Symposion House of Taste en rad nyheter igen. Denna gång är det årets allokering av två klassiska Gordon & MacPhail buteljeringar, Linkwood 15 år och Mortlach 15 år.

De släpper också en till Benromach, denna gång en rök och sherry variant som är absolut sagolik!

Gordon & MacPhil Distillery Labels

Connoisseurs Choice föregångare var officiella buteljeringar av singelmalt från ett antal destillerier i närheten av Elgin. Destilleriägarna hade helt enkelt så stort förtroende för den belevade och skicklige affärsmannen George Urquhart så att de helt enkelt överlät försäljningen av maltwhiskyn till honom. De skrev långtgående avtal om fatfyllning och volymer och Gordon & MacPhail skapade sin serie Distillery Labels – den serie som kom att bana väg för en helt ny syn på maltwhisky.

LINKWOOD 15 YEARS OLD, 43%   
G&M Distillery Label 

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40619-01
Pris: 1 055 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: First fill och refill Sherry Casks
Total antal flaskor: Hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 120 fl

MORTLACH 15 YEARS OLD, 43% 
G&M Distillery Label   

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40620-01
Pris: 1 055 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: First fill och refill Sherry Casks
Total antal flaskor: Hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 120 fl

Rök och Sherry från Benromach

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig av en betydande del torvtorkad malt (10-12 ppm). Det gör att rökigheten i whiskyn blir mer påtaglig än på andra håll i Speyside.

Det hindrar dock inte destilleriet att några gånger om året köra en betydligt hårdare rökt malt (34 ppm) genom pannorna och dra till med en rejäl 100 % rökwhisky som de kallar Benromach Peat Smoke.

Till årets utgåva har destilleriet för första gången använt whisky lagrad på sherryfat, även dessa, som alltid på Benromach, uteslutande first fill. Resultatet är en rejält rökig sherryskönhet.

BENROMACH 2010 PEAT SMOKE SHERRY CASK, 59,9%

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40615-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 59,9%
Malt: Hårt rökt malt, 34 ppm
Destillerad: 2010
Buteljerad: 2018
Fat: First fill Sherry Hogsheads
Total antal flaskor: 6 500 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*