Triss i Springbank på torsdag!

Få destillerier är längre kapabla att hålla en åldersbestämd core range i gång. Många har tvingats se sina lager sjunka i sådan hastighet att den äldre whiskyn nära nog försvunnit. Springbank är ett undantag.

Genom att hårdnackat allokera sina buteljeringar och inte släppa ifrån sig mer än vad de kan producera har de lyckats behålla sin åldersmärkta whisky. Med en produktionskapacitet på 750 000 LPA (litres pure alcohol) är Springbank ett av Skottlands mindre destillerier, men av de små är Springbank utan tvekan det mest berömda.

Springbanks whisky är ytterst eftertraktad och på flera sätt annorlunda. Whiskyn är 100 % egenmältad på gammaldags maltgolv, den destilleras i en ytterst ovanlig variant av trippeldestillering och lagras i en miljö som är mycket speciell, alldeles vid havet längst nere på Kintyrehalvön.

Tioåringen buteljeras vid 46 procent och lagras på både bourbonfat (60 %) och sherryfat (40 %). Destilleriet beskriver den som sitt flaggskepp med alla de kännetecken; kryddigheten, apelsintonerna, honungen och den kraftfulla lite kustnära stil som så många Springbankvänner världen över hyllar.

Springbank 10yo

Flaska 700 ml
46 %
Produktnummer Nr: 41316
Pris: 701:-
Webblansering: 2/2 2023

Longrow – Springbanks rökiga destillat

Longrow är en stilbildande ikon inom skotsk whisky. När Springbank i början av 1970-talet började producera en hårt torvrökt malt var det ovanligt att man gjorde rökig whisky på fastlandet. Att sälja rökig whisky som något annat än en försiktig krydda i blendwhisky ansågs omöjligt. De rökingredienser som blandningsindustrin behövde fick Islaydestillerierna svara för. Och att dricka sådan whisky som singelmalt gjorde ingen vettig människa enligt den tidens smak.

Springbank har alltid varit ett egensinnigt och oberoende familjeägt destilleri. För att värna sitt oberoende och med tanke på den turbulens som rådde bland de stora destilleribolagen vid den här tiden beslutade Springbank att själva tillverka sin rökiga whisky. Man mältade redan sin malt och kölnan gick varm med det golvmältade Campbeltown-kornet.

Experimentet man drog igång 1973 var från början just ett experiment. Man tryckte minst sagt rökgaserna i botten och lät malten ligga i kölnan betydligt längre än på Islay. Resultatet blev förbluffande. Longrow, som den rökiga singelmalten kom att kallas, efter ett destilleri som en gång lång där Springbank numera har sin parkering, blev en sensationellt bra whisky. Longrow är numera en kultwhisky som har blivit en förebild för mängder av fastlandsdestillerier som följer Springbanks exempel och ser det som en självklarhet att tillverka hårt torvrökt whisky själva.

När det släpps whisky från Springbank brukar det bli huggsexa vid Systembolagshyllorna. Springbanks rökiga alter ego, Longrow, är inget annat än en modern klassiker och de tidiga 70-talsutgåvorna är numera extraordinära samlarrariteter.

Longrow har en robust stil, nästan lite sotig, som snarare leder tankarna till industrirök än gräsbrand. Den unika röksmaken kombineras med en fruktig kryddighet som bara finns hos denna rökiga juvel i Springbanks Campbeltownflotta.

Longrow Red 11yo Tawny Port Cask Matured bottled 2022

Flaska 700 ml
57,5 %
Produktnummer Nr: 11897
Pris: 1 026:-
Webblansering: 2/2 2023

Longrow 21yo bottled 2022

Flaska 700 ml
46 %
Produktnummer Nr: 11332
Pris: 3619:-
Webblansering: 2/2 2023