Tullibardine 500 Sherry Finish på hyllan!

Den 1 mars landade Tullibardine 500 Sherry Cask finish på ett antal Systembolag runt om i Sverige. Denna whisky är inte en stor sherrybomb utan har en mer raffinerad stil med lätt rökighet – precis som man förväntar sig från Tullibardine Distillery.

Tullibardine 500 Sherry Cask finish är först lagrad på ex-bourbon fat och sedan har den fått en finish på 500 liters ex-Pedro Ximenez sherry fat. Den ingår i Tullibardine Range som fokuserar på slutlagringar – och där fatvolymen står utskrivet på etiketten.

Ett Highland Destilleri från 50-talet

Man kan minst sagt säga att Tullibardine har haft några upp- och nedgångar under åren. Destilleriet är ritat av den berömda destilleriutvecklaren William Delmé-Evans, han som också var arkitekten bakom Jura och GlenAllachie.

Det stod färdigt 1949 och sägs ofta vara det första destilleriet som byggdes i Skottland efter den ökända Pattisonkraschen vid slutet av 1800-talet. Även om det är sant att denna krasch utlöste en svacka i branschen som ledde till många offer och ett slut på just den vågen av destilleribyggnation, så finns det faktiskt två 1900-tals destilleri som byggdes innan Tullibardine – Malt Mill och Inverleven, idag är dock bägge nedlagda.

Platsen som Delmé-Evans valde för att bygga Tullibardine var ett gammalt bryggeri i Blackford, en by i Perthshire som ligger precis vägen A9. Detta område har en lång bryggtradition som sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som 1488, då det finns uppgifter på att kung James IV stannade för att köpa öl från ett bryggeri i området. Senare blev det en mältning och ett antal bryggerier. Idag är Blackford också hem för flaskvattenföretaget Highland Spring, vilket ger en aning om kvaliteten och överflöd av vattnet som kommer från de närliggande Ochil Hills.

När Tullibardine stod färdigt så körde de med full kapacitet från start och verksamheten blomstrade. Allt gick lysande tills dess främsta fatfyllningskund försökte göra ett fientligt övertagande av destilleriet genom att skära ner sina ordrar och på så sätt pressa destilleriets kassaflöde. Detta fungerade delvis då destilleriet gick i konkurs och Delmé-Evans blev tvungen att sälja det. Men inte till de som hade iscensatt katastrofen och hade tänkt köpa det för en spottstyver utan Delmé-Evans lyckades få ett rimligare erbjudande från den då Glasgowbaserade fatmäklaren och blendern Brodie Hepburn, som köpte destilleriet 1953.

Mindre än två tjugo år senare, 1971, köptes den nya ägaren, Brodie Hepburn, upp av Invergordon Distillers, som lade till ett par nya pannor till destilleriet vid en renovering 1973 De gjorde detta precis innan även de blev föremål för ett fientligt övertagande, denna gång av Whyte & Mackay, 1993. Whyte & Mackay såg ingen användning av Tullibardine oh de lade destilleriet i malpåse 1994 och det var början på nästan ett decennium av tysthet på destilleriet.

Denna sorgliga period i Tullibardines historia varade tills det köptes av en grupp privata investerare ledda av Mike Beamish och Doug Ross 2003 för 1,1 miljoner pund. Köpet var en del av en ombyggnation på 10 miljoner pund av platsen där 55 000 kvadratmeter butiksyta tillkom som såldes vidare till en fastighetsutvecklare. Tyvärr misslyckades den sistnämnda satsningen och under flera år så stod butikslokalerna i stort sett tomma.

2011 köptes Tullibardine av Terroir Distillers, ett dotterbolag till den franska dryckesgruppen Maison Michel Picard. Michel Picard började som ett litet vinföretag och köpte verksamheten av sin far när den fortfarande var i sin linda, investerade i vingårdar och buteljeringsanläggningar och byggde upp verksamheten.

Senare började företaget, som fortfarande är familjeägt och nu räknar den tredje generationen av familjen i sin ledning, att tillverka egna produkter med sitt namn på för stormarknader innan de gick över till annan sprit. Med tiden började de buteljera skotsk whisky för Frankrike, innan de förvärvade märkena Highland Queen och Muirhead från The Glenmorangie Company Ltd 2008. Efter att först ha köpt fat med mogen whisky för sina buteljeringar så tecknade Terroir Distillers fatfyllnadskontrakt   med bland annat Tullibardine, vilket till slut ledde till att de köpte destilleriet. Detta var ett viktigt steg för att säkra whiskyförsörjningen för framtiden.

Sedan uppköpet har en rad investeringar lagts på destilleriet som har gjort att destilleriet har tagit kontroll över nästan alla produktionsområden från maltleveranser, destillering, lagring till buteljering. Maison Michel Picard köpte också tillbaka den intilliggande butiksytan som stod tom har systematiskt byggt om dessa byggnader till en del av destilleriet. En del används som lager och de har cirka 20 000 fat som nu lagras på plats. Men de har också byggt en ny blandnings-, tappnings- och förpackningsanläggning genom att installera en helautomatisk tappningslinje, ett filtersystem och ett antal blandningskar.

Ett tunnbinderi på plats med en heltidsanställd tunnbindare, var det logiska nästa steget i destilleriets strävan efter självständighet, eftersom fat naturligtvis är en nyckelfaktor i alla destilleriers framtid. Detta är dock särskilt sant på Tullibardine. På grund av destilleriets tidigare fokus på fatfyllnadskontrakt så ägde de inte faten de tömde. Detta blev ett problem då de inte kunde återanvända faten.

Som svar på detta har de nu investerat kraftfullt på fat. Och eftersom destilleriets nuvarande ägare äger ett antal vingårdar finns det ingen brist på vinfat Bland dessa är de som används för att producera buteljeringarna 228 Burgundy Finish, en utgåva som är resultatet av att de överför first-fill Bourbonlagrad whisky till Pinot Noir-barriques från Chateau de Chassagne Montrachet under 18 månader.

Terroir Distillers har stora planer för Tullibardines expansion och lägger ner mer än tillräckligt med lager för att försörja sina växande brittiska och internationella marknader. Faktum är att destilleriet åter igen är nära sin fulla produktionskapacitet. Ändå finns det inga planer på stora förändringar av produktionsutrustningen, som har varit i stort sett oförändrad sedan ombyggnaden på 1970-talet.

Idag finns också ett uppskattat besökscentra vid destilleriet och de har öppnat igen för turer och deras destilleributik är öppen veckans alla dagar!  

Tullibardine 500 Sherry Cask finish

Fattyp: Först ex-bourbon sedan en finish på 500 liters ex-sherryfat
Alkoholhalt: 43%
Artikelnummer: 85023
Pris: 498:-
Volym: 700 ml