Uisge Teine 15yo 56,4%

SINGLE CASK BLENDED MALT WHISKY | SVENSKA ELDVATTEN

Uisage Teine 15yo är den andra i Svenska Eldvattens serie de kallar för Uisage Teine – där Teine betyder ’eldvatten’ på Skotsk-gäliska.

Denna serie är en sorts hyllning till de gamla grymma blendedbuteljeringarna från förr. Etiketterna har fått en lätt vintage touch och innehållet är uteslutande Single cask whisky på fatstyrka med smaker som påminner om svunna tider!

I motsatts till den yngre utgåvan så är detta en Single Cask Blended MALT Whisky – alltså en blandning av enbart Single Malt från två till tre olika destillerier. Dessa olika malter har fått gifta ihop sig i ett fat, #SE105, under 15 år och gav ifrån sig totalt 207 flaskor vid buteljeringen.

Doft: Påtagligt rökig doft men nedtonad. Krämig och med viss tyngd. Här finns svaga charkuterier med en tydlig not av läder. Det finns en viss kalkighet också.

Smak: Även om den ‘bara’ är 15 år så finns det en åldrad rök i smaken. Efter en stund skingras röken och en hel del fruktiga toner såsom granatäpplen och röda äpplen träder fram. Denna whisky är en elegant blandning av de olika single malterna.

Finish: Bra finish med långa strimmor av rök som dröjer sig kvar med en hel del frukt.

Summering: En robust blended malt som inte på något sätt ger sken av att bara vara 15 år, den åldrade röken och de djupa frukterna påminner mer om 20 – 25 åring whisky.

Uisage Teine 15yo 56,4% finns att beställa på Systembolaget och kostar 795:-

Finns att beställa här på Systembolaget

1 Trackback / Pingback

  1. Uisge Teine 16yo 56,2% Svenska Eldvatten - Malter Magasin

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*