Uisge Teine 12yo 53,2%

Single Cask Blended Whisky | Svenska Eldvatten

Den 13 november släppte den svenska buteljeraren tillika importören Svenska Eldvatten en riktigt spännande och intressant buteljering. Det var den första i en serie de kallar för Uisage Teine – där Teine betyder ’eldvatten’ på Skotsk-gäliska.

Denna serie är en sorts hyllning till de gamla grymma blendedbuteljeringarna från förr. Etiketterna har fått en lätt vintage touch och innehållet är uteslutande Single cask whisky på fatstyrka med smaker som påminner om svunna tider!

Notera att denna 12 åring är en Single Cask Blended whisky – en blandning av Single Malt och Grain men från ett enda fat. De fick ur 253 flaskor ur detta fat och den är buteljerad vid 53,5%.

Doft: Till en början väldigt blommig men övergår till mer en ‘godiswhisky med en härlig sötma. Väldigt snäll och balanserad doft med sockervadd, karamell, vanilj. En hel del mjölkchoklad.

Smak: Enorm! Wow! Den höga alkoholhalten levererar verkligen smakerna. Frisk härlig bourbonlagring. Här återspeglas doften i smaken med karamell, vanilj, sockervadd. Mot slutet en ton av grönska. Väldigt bra blended whisky. Ofta får man en tydlig dos av den lite omogna grainen – men inte här. De olika destillaten är gjutna i varandra.

Finish: Lång finish med riktigt bra gifta smaker. Ingen rök, ingen träig fat ton, bara väldigt bra!

Summering: En enorm vaniljbomb! Kul att Svenska Eldvatten gick ut hårt i denna serie och släppte en riktigt gedigen Single Cask Blended whisky – nu tar vi sikte på den 15 åriga varianten!

Uisage Teine 12yo 53,2% finns att beställa på Systembolaget och kostar 695:-

Finns att beställa här på Systembolaget

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Uisge Teine 15yo 56,4% - Malter Magasin
  2. Uisge Teine 16yo 56,2% Svenska Eldvatten - Malter Magasin

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*