Våga förstöra din whisky!

I början av oktober så lanserade The Glenlivet något de kallade ’whisky pods’ på en bar i London. Detta var i samband med London Cocktail Week och The Glenlivet tänkte nytt och gjorde det med besked.

Media trummade ut det här över hela världen och Forbes såväl som The Washington Post skrev om detta lilla pr-trick. Det beskrevs som att detta var det nya sättet alla skulle konsumera whisky i framtiden. Det som däremot inte framgick att det var just en gimick på en bar under en begränsad tid och att det var whiskycocktails som skapades i pod-format.

Traditionalisterna spände musklerna och orerade på alla plattformar de kom åt att det var uppåt väggarna tokigt. Men man ska också då komma ihåg att detta är i många fall samma grupp som får hjärtklappning om de ser någon som dricker skotsk whisky i en tumbler med en isbit.

För några år sedan lanserade en bartender i USA en produkt han kallar för The Oak Bottle – Ek flaskan. Namnet är inte taget ur luften utan det beskriver ganska precis vad det handlar om. En flaska av ek helt enkelt. Idén med denna flaska är att man fyller den med vin, öl eller whisky och låter den stå några dagar med sagd dryck i. Det den gör att den ger en extra lagring till drycken. För några veckor sedan så fick vi hem just en sådan för att experimentera med och skriva om.

Vi började försiktigt med en flaska standard blended whisky nämligen Johnnie Walker Red. Vi hällde i 60 cl i ek-flaskan och sparade 10 cl som referens. Resultatet blev att efter 48 timmars extra lagring så var det faktiskt en aning mjukare och något ekigare blended whisky. Mycket hade förändrats till det bättre!

Om du är traditionalist och kände igen dig i texten tidigare, så ta ett djupt andetag för nu kör vi!

Nästa experiment var lite djärvare! Vi valde ut en bra single malt, Glengoyne Cask Strength för att vara exakt och slog i 20 cl i ekflaskan. Vi tillförde sedan 20 cl Irländsk whiskey, Bushmills i flaskan.

Nöjde vi oss där? Icke! Vi tog 10 cl bourbon, Stagg Jr och 10 cl 12 årig Pedro Ximenez Sherry. Denna blandning fick sedan ligga i ekflaskan i 48 timmar. Resultatet? En otroligt krämig whiskydrink med enorma smaker och dofter – allt inlindat i en kryddig ekighet.

Får man göra så då med kvalitativ sprit? Får man ”förstöra” den? Självklart! Du får ju dricka din whisky precis som du vill. Med vatten, is, som drink, med cola.

Var inte rädd för att experimentera! Ta en standardwhisky, till exempel Glenfiddich 12 år, och addera några droppar Ardbeg 10 år – en helt ny värld av smaker öppnar upp sig!